En Sıcak Konular

Krizi bahane eden işten atıyor

3 Kasım 2008 10:46 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, patronlara kriz uyarısı yaptı. Krizin ne kadar süreceğini de söyledi.

AKP, mali ve İdari işlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, "Her şey kar elde etmek değildir. Her şey kar hırsından ibaret değildir. Hemen işçi çıkarmaya yönelmek çok yanlış bir yaklaşımdır" dedi.

1 YIL KRİZ VAR
Gedikli, ekonomik kriz ve Türkiye’ye etkileri konusunda önemli tespitler ve uyarılarda bulundu. Gedikli, “Sonuçta bu kriz 2009’un son çeyreğine kadar bir sıkıntı olacak. İster istemez bu olacak. Gerçi biz, ‘kriz Türkiye’ye teğet geçecek’ dedik ama maalesef Türkiye’de bazı odaklar krizi içeriye buyur etmek istediler. Bir de öyle bir durum var: teğet geçmesin içeri buyursun diyenler çıktı.Adeta öyle bir kampanya başladı” diye konuştu. Gedikli, ‘İster istemez bu krizin etkileri olacağına işaret ederek, şunları söyledi:

KRİZİ BUYUR ETTİLER
“Ama bu etkileri minimize etmek gerekiyor. Bunu minimize etmek için de iş dünyasına çok önemli bir görev düşüyor. Sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde olaylara bakmaları gerekiyor. Yani her şey kar elde etme, kar hırsından ibaret değildir. Şuradaki 1 yıllık süreci bu anlayış içerisinde Türkiye atlatabilir. Hemen işçi çıkarmaya yönelmek çok yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü öyle bir şey yok. Yavaş yavaş açıklanan tedbirler var. Yeniden yapılanma, teşvik kanunu şimdi devreye girecek. Yatırımlar konusunda bazı tedbirler gelecek, vergiler konusunda bazı kolaylıklar gelecek. Bunlar üretime ve reel sektöre dönük paketler. Bu biraz daha rahatlatacaktır piyasaları. İşçi çıkarmaya olan bu yaklaşımı tasvip etmiyorum. Bir yıl herkesin dişini sıkması lazım.”

ÇELİŞKİ VAR
Türkiye’de yaklaşımlar arasında çelişkiler olduğunu ileri süren Gedikli, “Bir taraftan hükümet IMF ile anlaşmalı deyip, öbür taraftan ‘devlet hangi tedbirleri alıyor?’ diye sormak açık bir çelişkidir, tutarsızlıktır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü sen ‘IMF ile anlaş’ diyeceksin, IMF ile anlaşmanın ne anlama geldiğini herkes biliyor. Kamu harcamalarında bir kere aşırı kısıtlamalar söz konusu olur. Ondan sonra sen ‘devlete tedbir al’ diyorsun. Hangi şeyle tedbir alacak? Devlet o tedbirleri alacaksa IMF ile yapacağı bir anlaşma varsa bile bu esneklik ve kolaylıklar sağlandıktan sonra olmalı.

Aksi takdirde klasik bir stand-by anlaşması o noktada devletin elini kolunu bağlamasa bile hareket kabiliyetini azaltır. Bütün dünya krizin, devletin yapacağı harcamalarla atlatacağını düşünüyor. Yani devletin müdahale ettiği alan genişledi şimdi. Bu krizdenler sonra. Şimdi durum böyle iken devletin yapacağı işler, yükler artmış iken diğer taraftan böyle bir anlaşma yapmak çelişki olur.”

NİYE KRİZİ ÇEKMEK İSTİYORLAR?
Krizin içeriye çekmek için bilmeden hareket edenler olduğu kadar bilinçli davrananlar da olduğunu iddia eden Gedikli, “Bunun sebebi AK Parti iktidarını yıpratmaktır. Kriz gelsin biraz dalga olsun iktidar yıpransın, bu anlayış içinde olanlar var” dedi.

AYNI GEMİDEYİZ
Gedikli, “Oysa biz hepimiz aynı gemideyiz. Hepimiz aynı gemideyiz lafının söyleneceği en önemli yıl bu yıldır. Bu lafın tam söyleneceğini yıl bu yıl. Son yüzyılın en büyük krizini yaşıyoruz. Bu gemi su alırsa sen de beraber batacaksın” diye konuştu. Gedikli, muhalefetin önerilerine açık olduklarını da belirterek, “Öneri yaptılar da biz dikkate almadık mı? Mesela iş dünyasından gelen önerileri değerlendiriyoruz. İşte Ziraat Bankası, Kobi’lerle ilgili tedbirler aldık. Bu öneriler iş dünyasından geldi. Bizim ekonomiden sorumlu bakanlarımız sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli görüşüyorlar. TÜSİAD ile de diğerleri ile de görüşüyorlar. bu yeni bir şey değil. zaten görüşlerini alıyorlar. Öneri gelsin muhalefetten değerlendiririz” diye konuştu.

internethaber



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,324 µs