En Sıcak Konular

Bağdat olmazsa burada üs kur!

3 Kasım 2008 10:37 tsi
Bağdat olmazsa burada üs kur! Kuzey Irak basınında çıkan haberlere göre, bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, "ABD-Bağdat güvenlik anlaşması olmazsa, Amerikan üslerine seve seve evsahipliği yaparız" dedi.

İran’ı da yakından ilgilendiren anlaşma, Şii milletvekillerinin aleyhte oylarıyla Irak meclisinde reddedilebilir. Yeni ABD Başkanı, ilk önemli kararını bu konuda verecek.

KÜRDİSTAN Demokratik Partisi’nin (KDP) yayın organı olan Habat gazetesi, bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani’nin, Washington’daki Strateji ve Uluslararası Çalışma Merkezi’nde yaptığı konuşmanın içeriğini yayınladı. Habere göre, ABD’de temaslarda bulunan Barzani, Amerikalı yetkililere, "Bağdat ile güvenlik anlaşmasını sağlayamaz ve birliklerinizi Kürdistan’da tutmak isterseniz, Kürdistan halkı, hükümeti ve meclisi bunu memnuniyetle karşılayacaktır" mesajını verdi.Irak’taki Amerikan askerlerinin varlığına meşruiyet kazandıran BM mandası, 2008 yılı sonunda bitecek. Bağdat ve Washington, yeni güvenlik anlaşması üzerinde görüşmeleri sürdürüyor. Aralık sonuna kadar anlaşma sağlanamazsa, meşruiyeti sorgulanır hale gelecek olan Amerikan askerleri Irak’taki operasyonları durdurmak zorunda kalabilir.

Şiiler ve Sünniler kabul etmiyor

ABD’nin hazırladığı ve Iraklı Kürtlerin desteklediği güvenlik anlaşmasına, bu haliyle sert muhalefet var. Anlaşmanın değiştirilmeden meclis tarafından onaylanması imkansız görünüyor. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, anlaşmayı, 2011’ye kadar ülkedeki tüm Amerikan askerlerinin çıkmasını öngören bir şekilde yeniden düzenlemeyi öneriyor. Maliki, bu hafta meclise gelecek anlaşmanın ancak ABD’nin çekilme takvimini içermesi durumunda onaylanabileceğini söylüyor.

İran destekli Şii partiler anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor. Şiilerin şartı, anlaşmaya, "ABD Irak topraklarını kullanarak komşu bir ülkeye saldıramaz" maddesini ekletmek. Bir diğer talep, Amerikan askerlerinin Irak’ta yargılanmasını engelleyen hükümlerin anlaşmadan çıkarılması. Buna karşın Irak’ta hiçbir parti anlaşmayı herhangi bir şartla da olsa onaylayacağını açıkça belirtemiyor. Çünkü işgalin iki yıl daha sürecek olmasına kızacak halktan çekiniyorlar.

Topal ördek Bush, değişikliğe karşı

ABD’de görev süresinin sonuna gelen yönetim, anlaşma taslağını değiştirmeye karşı. Bu yüzden yarın seçilecek yeni ABD Başkanı’nın ilk ciddi kararı, Irak’taki güvenlik anlaşması konusunda olacak. Bu karar, ABD’nin İran’a saldırıp saldırmayacağı konusunda da önemli bir ipucu verecek. Yeni ABD başkanının önündeki ilk seçenek, anlaşmanın Irak meclisinden geçmesi için ödün vermek ve Irak’taki üsleri kullanmaktan vazgeçmek. İkinci seçenek ise, Amerikan askerlerini Irak’ın kuzeyinde kurulacak yeni üslerde konuşlandırmak ve böylece İran’a yönelik olası harekat için askeri taktik avantajı korumak. 

hurriyet



Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,895 µs