En Sıcak Konular

AK Parti hangi yolu izleyecek?

3 Kasım 2008 08:38 tsi
AK Parti hangi yolu izleyecek? G.Doğu'da terör faaliyetlerini arttıran PKK'ya karşı AKP'nin stratejisi...

4 madde AK Parti’nin stratejisi 

Başbakan Erdoğan Yüksekova ve Hakkari ziyaretinde PKK’nın yerel seçim stratejisine karşı AK Parti’nin izleyeceği politikayı net ifadelerle ortaya koydu.


1-Diyarbakır ve Tunceli’de başlayan, Van ve Hakkari’de şiddetini artırak devam eden gösterilerin PKK’nın yerel seçim stratejisi olduğunu açık etti. Çok net ifadelerle ‘İmralı’dakine işkence yapıldığı iddiaları kesinlikle yalan. Daha önce başka yalanlarla insanları sokaklara çekmek istemişlerdi. Şimdi bu yalanı uydurdular. İşkence olmadığını onlar da biliyor. Ama yerel seçimler öncesi gerginlik yaratmak istiyorlar. Çünkü ancak gerginlikten nemalanıyorlar’ dedi. Gösterilerin asıl hedefinin ‘İmralı’dakinin sağlık durumu olmadığının Başbakan tarafından dile getirilmesi artık kartların açık olacağının göstergesiydi.

2-DTP’nin gösterilere ‘demokratık tepki’ diyerek destek vermesini eleştirdi. ‘Benim Kürt vatandaşımın arabasını yakmak, esnafın işyerini ateşe vermek mi demokratik tepki. Samimi değilsiniz, oyun oynuyorunuz. Eğer demokrasiye inanıyorsanız işte seçim sandığı. Bu halk size orada cevabınızı verecek’ dedi. Van’da konuştuğum DTP ilçe başkanın ‘Bu gösteriler bir serhildandan (başkaldırı) fazlasıdır ve Kürt halkının demokratik hakkıdır’ sözleri DTP’ye böyle bir çağrının gerekliliğini işaret ediyordu.

3-Erdoğan ilk kez ‘bölge halkını’ PKK’nın eylemlerine karşı tepki göstermeye çağırdı. ‘Kürt kökenli vatandaşlarımızın bu kışkırtmalara gelmediğini biliyorum. Ama sizden şunu istiyorum; Bu eylemlere tepkinizi de gösterin. Terör örgütü Hakkari’de Van’da başka illerde destek bulamayacağını görsün. Gelin bu oyunu beraber bozalım. Terör örgütüne Kürt halkının temsilcisi olmadığını birlikte gösterelim’ dedi.

4-Erdoğan Van ve Hakkari’de Kürt açılımı hakkında konuşmadı. Ancak ayrıntılı olarak GAP ve DAP gibi projeler aralığıyla PKK’nın tüm bölgede ‘istismar araçlarını ellerinden alacaklarını’ söyledi. 100’dan fazla açılış için bölgede olduklanı hatırlatarak ‘Terör örgütü artık bölgede istismar malzemesi bulamayacak. Sokakları korku ve terör merkezleri haline getiremecek ‘dedi.

Gerçektende özellikle Yüksekova’da gerginlik hakimdi. Van sokaklarında marjinal bir örgüt konumuna düşen ve yerel halkla çatışma noktasına gelen PKK uzun süredir kurtarılmış bölge gibi gördüğü Yüksekova’da kendince ‘önlemler’ almıştı. Halka kontak kapama ve sokaga çıkmama talimatı verilmişti. DTP kaynaklarına göre Van’da yaşananlardan sonra alınan bu karar öğle saatlerine kadar sürdü. PKK’nın Kuzey Irak’tan geçiş güzergahı olan Hakkari ve Yüksekova’da bile alınan sağduyulu güvenlik önlemlerinin de etkisiyle- bir süre sonra hayat normali döndü.


Doğan Ertuğrul / Star



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,457 µs