niçin zam yapıldı? | " /> niçin zam yapıldı? | "/>

En Sıcak Konular

Doğal gaza niçin zam yapıldı?

2 Kasım 2008 21:58 tsi
Doğal gaza niçin zam yapıldı? BOTAŞ'ın doğal gaza yaptığı fahiş zamma tepkiler sürüyor. Doğal gaza yapılan zammın nedenini ve aslında kimlerin hatalarının faturasının vatandaşa ödetildiğini biliyor musunuz? Bir şey daha: Aralık'ta yeniden zam var!

Botaş, büyük bir kısmı devletin kurumlarından olan alacağını tahsil edemeyince faturayı vatandaşa kesiyor.

Botaş son bir yılda doğalgaza yüzde 60 oranın da zam yaptı. Ancak yapılan zamlar açığı bir türlü kapatmaya yetmiyor. Dün itibariyle yürürlüğü giren yüzde 22.5'luk zammın dışında Botaş, önümüzdeki ayda doğalgaza yüzde 10 zam daha yapacak.

Enerji Bakanlığı’nın yanlış planlamasının faturasını vatandaş cebinden ödüyor. Doğalgaza ardı ardına gelen zamlar, kış ayı gelmeden vatandaşın cebini yakmaya başladı bile.

Türkiye doğalgazı petrol fiyatlarına endeksli olarak satın alıyor. Dünya'da petrol fiyatlarının 150 dolardan 50-60 dolar bandına gerilediği gözler önüne getirildiğinde Ocak ayında doğalgazın yüzde 40 oranında ucuzlaması gerekiyor.

ENERJİ BAKANLIĞI'NIN HATASINI VATANDAŞ ÖDÜYOR

Gazın ucuzlaması bir yana fiyatlar otomatik olarak artmaya başladı. Enerji Bakanlığı son olarak doğalgaza yüzde 22.5 zam yaptı. Ancak bu zamda yetmemiş olacak ki, bakanlık aralık ayı içinde yüzde 10 zam daha yapmaya hazırlanıyor.

10 MİLYAR YTL ALACAĞINI TAHSİL EDEMİYOR

Peki ardı ardına gelen bu zamların altında ne gibi sebepler yatıyor. Olağanüstü zamların tek sebebi var, o da Enerji Bakanlığı'nın yanlış formülasyonu. Botaş'ın 9 milyar YTL'si Elektrik Üretim AŞ'den, 1 milyar YTL’si de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden olmak üzere toplam 10 milyar YTL alacağı var. Botaş bu alacaklarını tahsil edemeyince de faturayı vatandaşa kesiyor.

Gelinen noktada nakit sıkıntısı çeken Botaş bankalardan kredi alamıyor, vergi borçlarından dolayı da hacizle karşı karşıya.

Enerji Bakanlığı da Botaş'ın nakit sıkıntısına çare bulamadığından çözümü otomatik zamda buluyor. Ancak zamlar Botaş'ı düzlüğü çıkaracağa benzemiyor. Çünkü Botaş'ın borçları için acilen 4 milyar YTL'ye ihtiyacı var.

Özetle, yapılan yanlışların faturası sadece doğalgaz zammıyla sınırlı kalmayacak. Gaza yapılan bu zamlar pek yakında elektriğe de yansıyacak.

samanyoluhaber



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs