En Sıcak Konular

CHP'li belediyeye yolsuzluk suçlaması

2 Kasım 2008 18:41 tsi
Kimpa Gübre Limited Şirketi'nin sahibi Metin Taşdelen, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde gübre alımına ilişkin ihalelerde yolsuzluk yapıldığını iddia etti.

Yolsuzluğu ortaya çıkarmaması için kendisine iş teklif edildiğini ifade eden Metin Taşdelen, teklifi kabul etmediği için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kemal Sığırcıkoğlu ve CHP milletvekili İsa Gök tarafından tehdit edildiğini savundu. 
Kimpa Gübre Limited Şirketi'nin sahibi Metin Taşdelen, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Başkanvekili Kemal Sığırcıkoğlu, CHP milletvekilleri İsa Gök ile Fuat Çay hakkında ihalede yolsuzluk, rüşvet ve tehdit iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bir dönem mal satan Metin Taşdelen, suç duyurusu başvurusunda rüşvet ve ihalede yolsuzluk çarkına karşı çıktığı için tehdit edildiğini savundu.

Taşdelen, Tarım Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün ihale ile litresini 1 YTL'ye (tonu bin YTL) aldığı sıvı gübreyi, Mersin Belediyesi'nin 34 bin YTL'ye satın aldığını, bu yolla belediyenin zarara uğratıldığını iddia etti. Belediyenin yolsuzluklarını CHP Genel Merkezi'ne de ilettiğini, ancak Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu kişilerle akraba olduğunu, Kılıçdaroğlu'nun bu yüzden iddialarla ilgilenmediğini ileri sürdü.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde gübre alımına ilişkin ihalelerde yolsuzluk yapıldığını iddia eden Taşdelen, bunları ortaya çıkarmaması için iş teklif edildiği iddiasına yer verdi. Teklifi kabul etmediğinde ise Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kemal Sığırcıkoğlu ile CHP milletvekili İsa Gök tarafından tehdit edildiğini savundu.

İskenderun'da faaliyet gösteren Kimpaş Kimya A.Ş.'nin ürünlerini sattığını belirten Taşdelen, kendilerinin Oluş İnşaat'a, bu firmanın ise Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni ihalesiz ve yüksek fiyattan gübre sattığını iddia ediyor. Taşdelen, OLUŞ inşaatın temsilen CHP üyesi İbrahim Sefer isimli şahsın kendisine gelerek "Mersin Belediyesi bizden gübre alacak. CHP milletvekili Fuat Çay, belediye başkanı Macit Özcan'ı aradı. Gittiğimizde talimatı Özcan verecek." dediğini belirtiyor. Bunun üzerine Mersin'e gittiklerini, görüştükleri Park Bahçeler Müdürü'nün 'böyle bir gübreye ihtiyacımız yok' sözüyle karşılaştıklarını, ancak İbrahim Sefer'in "İhtiyacınızı olup olmaması önemli değil. Bizi Fuat Çay gönderdi. Bu gübreyi Mersin Belediyesi'ne vereceğiz." diyor.

"ARKA ODAYA GEÇİN"

Daha sonra Belediye Başkanı Macit Özcan'ın makam odasında görüştüklerini kaydeden Taşdelen, belediyeye gübre satışını şöyle anlatıyor: "Macit bey, 'arka odaya geçin. Bayram bey (Mersin Büyükşehir Belediyesi Satın Alma Daire Başkanı) ile işinizi bitirin' dedi. İçeriye geçtik. Bayram bey, 'Bu odaya girdiysek bu iş bitti.' dedi. 5- 6 saniye sonra Macit Özcan'ın makamına döndük. Bayram Bey'e 'işinizi hallettiniz mi' diye sordu. 'Hallettik Başkanım' cevabını aldı. Biz çıktık."

Bu olayın ardından Macit Özcan'ın Park Bahçeler Müdürü'ne talimat verdiğini söyleyen Taşdelen, "5 bin litre olarak 'olur' hazırlandı. Bu Macit Özcan tarafından verilen bir ihale onayıdır." ifadelerini kullanıyor. Ancak miktarın 'doğrudan temin' sınırlarını aştığı ve 4734 sayılı ihale kanununun 19/a maddesine göre ihale yapılması gerektiği için üç parçaya bölünerek belediyeye satıldığını anlatıyor. Oluş İnşaat'a 5 bin litre ürünü kendisinin vekalet ettiği Kimpaş firmasını verdiğini anlatan Taşdelen, "Bana ürünlerin doğrudan Kimpaş'tan değil, Oluş inşaattan alınacağı şart koşuldu. Ben de kabul ettim" diyor. Sattığı ürün karşılığında ise Oluş'tan 20 bin YTL aldıklarını aktarıyor. Taşdelen bir başka ayrıntıya da dikkat çekiyor: "Daha ihale olmadan, Macit Bey talimatı verdikten sonra ürünler Mersin Fidan Müdürlüğü'ne yıkılmıştı. Bunun kayıtları, firmaların muhasebe kayıtlarında mevcuttur."

Taşdelen, Oluş İnşaat ile İbrahim ve Cengiz Sefer isimli kardeşlerin kurdukları firmanın, Tarım Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün tonunu bin YTL'ye aldığı sıvı gübreyi, Mersin Belediyesi'ne 34 bin YTL'ye sattığını iddia ediyor. Bir başka ihalede ise Oluş İnşaat'ın belediyeye sattığı 98litrelik 'humik asit' isimli koruyucu ürününün 600 litre fatura edildiğini savunuyor: "Firma kayıtlarında da ürünün sadece 98 litre geldiği mevcuttur. Ancak 600 litre fatura edilmiş, yaklaşık 26 bin YTL alınmıştır."

Taşdelen'in anlattıklarına göre iki kere ihalenin pazarlık usulüyle Oluş İnşaat'a verilmesi üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi Satın Alma Daire Başkanı Saydam'ın üçüncü ihalenin de aynı firmaya verilmesinin sıkıntı doğuracağı yönündeki uyarısıyla Eloza Kimya isimli bir şirket kuruluyor. Bu şirket, kurulduğunun ertesi günü Mersin Belediyesi'nden davetiye alıyor ve ihale Eloza Kimya'da kalıyor. Taşdelen, Eloza'nın yüzde 7 ortağının da kendisi olduğunu, ancak yaşananlardan vicdanen rahatsızlık duyduğu için firmadan para almadan ayrıldığını iddia ediyor.

CHP'li vekil Fuat Çay'ın komisyon karşılığı aracı olduğunu savunan Taşdelen, "Fuat Çay bu işi komisyon karşılığı yapıyordu. Oluş İnşaat'ın Mersin Belediyesi'nden tahsil ettiği paranın kayıtları Halk ve Vakıflar Bankası'nda mevcuttur. İlk tahsilattan, Fuat Çay'ın danışmanı adına Vakıflar Bankası TBMM Şubesi'ne bir miktar para çıkarılmıştır." diyor. Fuat Çay'a bir başka ödemenin ise yeğeni aracılığıyla yapıldığını savunuyor.

"BAYKAL İLGİLENMEDİ, İsa Gök TEHDİT ETTİ"

Yapılan yolsuzlukları CHP genel merkezini de ilettiğini ancak sonuç alamadığın savunan Taşdelen, 29 Ekim 2007 tarihinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın özel kalem müdiresi Nilgün Şahin'in kendisini arayarak şöyle dediğini aktarıyor: "Bu bütün belediyelerde olur. Sadece Mersin Büyükşehir'de mi oluyor bu tür yolsuzluk. İçeriği bizi ilgilendirmiyor. Genel Başkanımız Kurultay'a hazırlanıyor. Sadece bu olayın içinde Genel Merkez yöneticilerinin ismi varsa onları istiyor." Taşdelen, daha sonra CHP milletvekili İsa Gök ile görüştüğünü ve bu vekilin kendini tehdit ettiğini iddia ediyor.

cihan



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,737 µs