En Sıcak Konular

Kömürümüz var ama değerlendiremiyoruz

2 Kasım 2008 14:34 tsi
Doğalgaza gelen zamlar nedeniyle, gözler tekrar unutulmaya yüz tutan kömüre çevrildi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Odun, Kömür ve Maden kömürü Meslek Komite Başkanı Erol Temizkanoğlu, kömür sektörünün her geçen gün daha da küçüldüğünü ve sektörde karamsarlığın ve umutsuzluğun arttığını belirtti.

Erol Temizkanoğlu, sektörün bu durumunu destek verilmemesine bağladı. Bunun çeşitli nedenleri olduğunu söyleyen Temizkanoğlu, öncelikle yerli ve çevreye uyumlu enerji kaynaklarını kullanmaya özen gösterilmesi ve bu şekilde bir politika geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Temizkanoğlu, son zamanlarda tartışma konusu olan maden çıkartılmasının çevreye zarar verdiği düşüncesini eleştirerek, 'Türkiye'de ki mevcut madenlerimizi tam değerlendiremediğimiz için sıkıntı çekiyoruz. Dışa bağlı hale gelen enerji üretimimiz için ödenen dolarları tekrar hatırlatmak isterim.'dedi.

KAPATMAK İŞİN KOLAY YOLU

Temizkanoğlu, gelişmiş ülkelerin çevre kanunlarının yeni gelişmekte olan Türkiye gibi ülkelere uygulanmaya çalışıldığını dile getirdi. Yasaklamanın ve kapatmanın kolay yol olarak seçildiğine işaret eden Temizkanoğlu, 'Yasakla, kapat, ithal et, vatandaşa sat, parayı cebine koy stratejisi uygulanıyor, bu çığırtkanlıklar sadece bazılarının cebini doldurur ama ülkeyi ileride işin içinden çıkılmaz kaoslara sürükler.'diye konuştu

RAKAMLARLA KÖMÜR REZERVİMİZ

Türkiye'nin zengin yeraltı kaynakları olduğunu tespit ettiklerini, haritalandırıp işletmecilerin kullanımına sunduklarını belirten Enerji Bakanı Hilmi Güler,'40 milyar dolarlık gelir sağlayacak kömür rezervimizi var açıklaması yaptı. Enerji Bakanı Güler, linyit ağırlıklı olduğu tespit edilen yeni kömür sahalarının 2 milyar 100 milyon tonu bulduğunu da ifade etti. Türkiye"nin en çok buğday üreten ili Konya"da 520 milyon tonluk kömür rezervi tespit edildi.

KONYA BUĞDAYDAN SONRA KÖMÜR HAVZASI

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü"nün yaptığı çalışmalar sonucunda, "Konya Havzası"nın 520 milyon tonluk rezervle "kömür yuvası" olduğu belirlendi. Türkiye`nin yeraltı maden zenginliklerini ekonomiye kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Maden Tetkik Arama (MTA) son 3 yıldır yürüttüğü kömür arama çalışmalarının sonucunda 2,3 milyar tonluk yeni linyit rezervi bulduğunu açıkladı. Söz konusu rezervin ekonomik değerinin 70 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, kurum olarak özellikle son 3 yıldır jeotermal ve kömürde ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, "20 seneden sonra Türkiye`nin kömür rezervi ilk kez arttı. Çalışmalarımız devam ediyor, 2010 yılına kadar arama planımız var. Ümitli olduğumuz yerler var, rezervin artmasını bekliyoruz." dedi.

KÖMÜR HAVAYA GİDİYOR

Komite Başkanı Temizkanoğlu, İstanbul'da ki kalorifer kazanlarının yarı silindirik kazan standartları ayarında olduğunu belirtti. Temizkanoğlu, bu kazan sistemiyle yanma verimlerinin en fazla yüzde 60 oranında olduğunu, gerisinin ise havaya atıldığını vurguladı. Temizkanoğlu,'Yanmadan bacadan atılan bu gazlar ve partiküller çevre kirlenmesi, hava kirliliği yapıyor.'diyerek sorunun kömürde değil, kazan da yani yakma sistemlerinde olduğunu dile getirdi. Temizkanoğlu, apartmanlarda ehil ısı danışmanları olması gerekirken, denetleyen bir kurum yada kişi olmadığını ileri sürdü.

DOĞALGAZA MECBUR BIRAKILIYORUZ

Temizkanoğlu, yerel yönetimlerin imar planlarında baca ve baca sistemlerine yer verilmediğine dikkat çekti. Bu şekilde doğalgaz odaklı ısınma planının bitmeyecekmiş gibi sunulduğunu söyleyen Temizkanoğlu, oda nezdinde bulunulan girişimlerle baca zorunluluğunun getirilmesine yardımcı olduklarını fakat bazı yöneticilerin ülke kaynaklarını kullanmak yerine yabancı kaynaklara mahkûm politikalar üretmeye çalıştıklarını kaydetti. Temizkanoğlu, hava kirliliği konusunda doğalgazında masum olmadığını sözlerine ekledi. Temizkanoğlu,' Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde hermetik baca yoktur ama bakın bizim en lüks apartmanlarımızda bile hermetik bacalı kombiler var. NOx'da havayı kirletiyor ama bunların ölçümleri açıklanmıyor. Nasıl radyasyonlu çayı içtiysek bir zamanlar, şimdi de NOx soluyoruz sesimizi çıkaramadan,'diye konuştu.

TORBALI SATIŞ KALİTE GETİRDİ

Komite ve Meclis Üyesi Ali Sinan Safi, Türkiye'de 2005 yılından itibaren kömürün açık olarak satılmamasının sektöre ve tüketiciye artıları olduğunu vurguladı. Ali Sinan Safi, kömürün torbaya girmesiyle birlikte içindeki kömürün içeriğinin de yazılmasının zorunlu olduğunu ve bu şekilde yanlış uygulamalara engel olunduğunu söyledi. Safi,'Torbanın üstünde yazılan değerler üretici firma tarafından garanti edilmektedir. Bu değerlerin çıkmaması durumunda  Çevre Bakanlığı tarafından cezai müeyyideler uygulanmaktadır.'dedi.

Safi, torbalı satış uygulamasının kömür sektöründe kalite ve markalaşmayı getirdiğini, üretici ile tüketicinin daha bilinçli hareket ettiğini vurguladı.

Bir Pazar olduğunu düşünmüyorum. Birleşme konusu bence şu an için kömür sektöründen uzak bir tanımlamadır.'


DEVLET KÖMÜRDEN ELİNİ ÇEKSİN

İTO 60 No'lu Komite Üyesi Hüseyin Kudret Kıdık, Türkiye'de kaliteli olarak üretilen ve çevreye duyarlı olan soma kömürünün yeterli miktarlarda üretilmediğini ve Türkiye'nin ihtiyacını karşılayamadığını vurguladı. Soma kömürünü T.K İşletmelerinin çıkarıp, satışa sunduğunu belirten Kıdık,devletin bu işten elini çekmesi gerektiğini söyledi. Kıdık, devletin bu sahaları rödövans karşılığı özel teşebbüse vererek üretimi fazlalaştırabileceğini ifade etti. Kıdık,' Soma bölgesinden milyonlarca ton kömür bulunmaktadır. Bu işi devletten daha iyi yapan firmalar vardır. Bu taktirde üretim fazlaşacak, döviz yurt içinde kalacaktır.'dedi.


ENERJİMİZ DIŞA BAĞIMLI

Kıdık, yeni sondajlar yapılarak yeni kömür sahaları bulunabileceğini dile getirdi. Türkiye'de birçok kömür yatağının olduğunu kaydeden Kıdık, zenginleştirilerek bunların kükürdünün düşürülebileceğini ifade etti. Kıdık, 'Yerli kömür kullanımı serbest bırakılmalıdır. Doğalgaz kullanımı iyice yaygınlaştığından hava kirliliği olmayacaktır. Bütün enerjimiz dışarıya bağımlı hale gelmiştir.'diye konuştu. Kıdık, ithal kömür konusunda ise, Çevre Bakanlığı kömürde kalorisi 5000 ve üstü kükürdü 1'in altında olan kömürlerinde ithaline izin vermesi gerektiğini vurguladı. Kıdık şöyle devam etti:' Aksi taktirde hedef Sibirya kömürü olarak gösterilmekte, 3-5 firma zengin edilmektedir. Bu sene vatandaş ithal kömürün 1 tonunu 500 YTL'ye yakacaktır.'

dunyabulteni



Bu haber 1,182 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,072 µs