En Sıcak Konular

Esad: Görüşmelere devam edelim

2 Kasım 2008 14:09 tsi
Esad: Görüşmelere devam edelim İsrail'de görev süresi uzayan "geçici" Başbakan Ehud Olmert'in Şam ile görüşmelere devam etmek istemesi tartışma konusu olurken, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın da Türkiye aracılığıyla benzer bir talepte bulunduğu bildirildi.

İsrail hükümetinden kaynaklar, Esad'ın Türkiye aracılığıyla bir mesaj göndererek görüşmelerin yeniden başlamasını istediğini ilettiğini belirtti.  
 
İsrail ve Suriye, 6 yıl aradan sonra Türkiye'nin arabuluculuğunda başlayan dolaylı görüşmelerde sonuncusu Temmuz ayında olmak üzere dört kez bir araya gelmişlerdi. İsrail'deki siyasi karışıklıktan dolayı beşinci görüşme gerçekleşememişti. Bu arada Ehud Olmert, hakkındaki soruşturmalardan dolayı Başbakanlık görevinden istifa etmiş ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de partinin yeni başkanı olarak hükümeti kurma görevini devralmıştı. Ancak hükümeti kuramaması üzerine ise "geçici" Başbakanlık yapmakta olan Olmert'in görev süresi en az 4-5 ay uzamıştı.

Bunun üzerine de Olmert, Suriye ile görüşmelere devam etmek istediğini bildirmişti. Ancak buna hem muhalefet partileri hem de Tzipi Livni karşı çıkmıştı. Muhalefet partileri bunun yasal olarak mümkün olmadığını savunarak İsrail Başsavcısı'na başvurmuşlar, Tzipi Livni de "Eğer bu istek görüşmeleri canlı tutmaktan öte bir şeyse, uygun olmadığını ve kabul edilemeyeceğini düşünüyorum." açıklamasını yapmıştı.

Öte yandan Ehud Olmert'in medya danışmanı bugün yaptığı açıklamada İsrail eski Cumhurbaşkanı İzak Rabin tarafından Suriye'ye Golan Tepeleri hakkında verilen "teminatın", Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleşen dolaylı görüşmelerde hiç görüşülmediğini söyledi. Ayrıca Olmert'in ofisinden yapılan açıklamada "Görüşmelerde Başbakan tarafından kullanılan ve ayrıca Dışişlerine, Savunma Komitesine ve hükümete bildirilen tek formül, Olmert'in Esad'a 'ne istediğini ve ne beklediğini bildiği' mesajını ilettiğidir. Görüşmeler bu temelde başlatılmıştır" denildi.

cihan

 



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs