En Sıcak Konular

Avrupa Komisyonu ilerleme raporunu açıklayacak

2 Kasım 2008 13:58 tsi
Avrupa Komisyonu, yıllık "Genişleme Stratejisi" ile aralarında Türkiye'nin de bulunduğu aday ülkeler ile potansiyel aday ülkelere ilişkin yıllık ilerleme raporlarını 5 Kasım Çarşamba günü açıklayacak.

Genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn de, belgeleri Avrupa Parlamentosu'na sunacak. Portekiz eski Başbakanı Jose Manuel Barroso'nun başkanlığındaki Avrupa Komisyonu Üyeleri, Çarşamba günü toplanarak 2008-2009 dönemine ilişkin "Genişleme Stratejisi" ile aday ülkeler ile potansiyel aday ülkelere ilişkin 2008 ilerleme raporlarını görüşerek resmen onaylayacak. Bunun ardından Komisyon'un Genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn de, belgeleri Avrupa Parlamentosu'na sunacak. Avrupa Komisyonu üyeleri, "Genişleme Stratejisi"nin yanısıra, toplam 8 ülkeye ilişkin ilerleme raporlarını ele alacak. Bu raporlardan, üyelik müzakerelerini sürdüren Türkiye ve Hırvatistan ile resmen aday olmakla birlikte henüz müzakere süreci başlatılmayan Makedonya ile ilgili belgeler, özellikle önem taşıyor. Bu arada, "potansiyel" adaylar sıfatını taşıyan Balkan ülkelerinden Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ile geçen Şubat ayında bağımsızlığını ilan eden Kosova'ın son bir yılda reform yolunda attıkları adımları ve eksiklikleri değerlendiren raporlar da, Avrupa Komisyonunca resmen benimsenecek.

-HIRVATİSTAN İÇİN TARİH VAR TÜRKİYE İÇİN YOK-

Çarşamba günü resmen açıklanacak belgelerde Türkiye ile birlikte Ekim 2005'de resmen üyelik müzakerelerine başlayan Hırvatistan'ın, henüz yerine getirmediği koşulları karşılaması halinde, gelecek yıl müzakere sürecini tamamlayabileceği mesajı veriliyor. Buna karşın, Türkiye için herhangi bir tarihten söz edilmezken, reform yolunda katedecek daha çok yolunun bulunduğu izlemi uyandırılıyor. Komisyon üyelerince resmen onaylanması beklenen, Türkiye'ye ilişkin raporun son taslağında Türkiye'nin demokratikleşme ve insan hakları alanlarında birçok eksikliği sıralanıyor. Türkiye'de azınlıklar ve kültürel haklardan yargıya, yolsuzlukla mücadeleden ordunun rolüne kadar birçok konuda adımların atılması gereğinin vurgulandığı taslakta, Ankara'nın bölgesel sorunları çözüm çabalarına katkılarına ilişkin olumlu değerlendirmelerine de yer veriliyor. İlerleme Raporu'nun dikkat çeken bir unsuru da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e övgülerin yönlendirildiği paragrafı oluşturuyor. Taslakta "Yeni Cumhurbaşkanı yeni siyasi reform çağrılarını yaparak olumlu bir rol oynarken hükümet, tutarlı ve kapsamlı siyasi ve anayasal reform programını sunmadı" deniliyor. Siyasi partilerin arasındaki diyalogsuzluğun ve uzlaşı ruhu eksikliğinin siyasi kurumların işleyişi üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekildiği raporda, yolsuzluklara karşı kapsamlı bir strateji hazırlanmadığına da vurgu yapılıyor.

-ANKARA'NIN YAKLAŞIMI-

Bu arada, ilerleme raporlarının hazırlık sürecinde Avrupa Komisyonunca Türkiye'den bilgi talep edildiği ve sağlanan bilgilerin de raporda dikkate alındığı için Ankara'nın, rapora ilişkin hazırlılık çalışmalarını yakında izlediği, açıklanmasından çok önceden de içeriğine ilişkin de geniş bilgi sahibi bulunduğu ifade ediliyor. İlerleme Raporu'nun resmen açıklanmasından önce Ankara'dan Brüksel'e ve Türk kamuoyuna verilen mesajlar, raporun "objektif ve adil" olması beklentisine odaklandı. Ankara, raporda Türkiye'nin eksikliklerine dikkat çekilirken ilerlemelere de vurgu yapılmasının, Türkiye'nin AB yolunda yol katetmekle olduğu izleminin verilmesi önemli olduğunu düşünüyor.
 
zaman

 



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs