En Sıcak Konular

Bankalar bu yıl kar dağıtmayacak

2 Kasım 2008 12:39 tsi
BDDK, bankaların 2008 yılı kârlarının dağıtılmamasını istedi. Kurum, kârların bankaların bünyesinde kalmasını ve özkaynakların güçlendirilmesini talep etti...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların 2008 yılı kârlarının dağıtılmamasını istedi. Kurum, kârların bankaların bünyesinde kalmasını ve özkaynakların güçlendirilmesini talep etti.

BDDK tarafından Türkiye Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği'ne gönderilen yazıda, bankaların kâr dağıtımı konusundaki hassasiyet vurgulanarak, 2008 kârlarının dağıtılmaması ve banka bünyesinde tutulması istendi.

BDDK, bu kararına rağmen kâr dağıtmak isteyecek bankalara ise "Kuruma başvurun. Koşullarınızı inceledikten sonra nihai onayı biz vereceğiz" dedi.

Dağıtım izne bağlı

BDDK'nın yazısında özkaynak büyüklüğü ve kalitesinin, bankacılık sektörünün sağlıklı faaliyet gösterebilmesi ve tasarruf sahiplerinin çıkarlarının korunması bakımından büyük önem taşıdığı vurgulandı. Yazıda, "Sektörün faaliyetlerini daha güçlü ve sağlıklı bir şekilde devam ettirmesine katkı sağlamak amacıyla 2008 yılında elde edilecek olan kârların bankaların bünyelerinde bırakılması hususu önem arz etmektedir. Dolasıyısla sistemde faaliyette bulunan bankaların özkaynaklarının güçlendirilmesini teminen 2008 yılı kârlarının nakit çıkışına neden olacak şekilde kâr dağıtımına konu edilmesinin planlanması durumunda gerekçeleri belirtilmek suretiyle kurumumuza başvurulması ve izin verilmesi halinde kârın dağıtıma konu edilmesi mümkün görünmektedir" denildi.
 
Reel sektöre destek

Kararın, bazı bankaların sermaye yeterlilik oranını yükseltebileceği belirtiliyor. Özkaynakları güçlenen bankaların reel sektöre daha fazla kredi açabileceği ifade ediliyor. Bankalar geçen yıl 15 milyar YTL kâr açıklamıştı. Bu yıl da yaklaşık aynı rakam bekleniyor. BDDK bu kararıyla yaklaşık 15 milyar YTL'lik paranın bankaların öz kaynaklarında kalmasını hedefliyor. Bu sayede küresel krizden etkilenen reel sektöre verilecek destekte bankaların eli daha güçlü olacak. Bankalar nakit dışında kar payı dağıtımında serbest bırakılacak.
 
Bu yıl da uyarmıştı

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bu yılın başında da bankalara 2007 yılı karlarını dağıtmamaları uyarısında bulunmuş fakat başta kamu bankaları olmak üzere sektörün lider bankaları kar dağıtma kararı almıştı. 2008 yılı içerisinde Akbank'ın 720 milyon YTL, İş Bankası 588.9 milyon YTL, Halk Bankası 848 milyon YTL, Vakıfbank 142.2 milyon YTL temettü dağıttı. 2007'de 2 milyar 351 milyon YTL net kar elde eden Ziraat Bankası, Hazine'ye net 1 milyar 650 milyon YTL'lik temettü ödemesi yaptı. Ziraat'ın son beş yılda Hazine'yi yaptığı temettü ödemesinin tutarı Ziraat Bankası yaklaşık 11.7 milyar YTL oldu.

Bilgin mart ayında yaptığı açıklamada, Bankalar ve BDDK'nın her zamandan çok ekonominin ortasında olduğuna dikkati çekerek, bu dönemde "ihtiyatlı ve kontrollü büyümenin" önem kazanacağını vurguladı. Bankaların iç ve dış piyasaları izleyerek ve geçmişteki Türkiye tecrübelerini de göz önüne alarak, nasıl hareket edeceklerini çoktan planladıklarını ifade eden Bilgin, bankalara 2007 yılı kârlarını bünyede bırakıp bilançoya eklemeleri önerisinde bulunmuştu.
 
BANKALARIN 2008 NAKİT TEMETTÜLERİ(Bin YTL)
 
Banka Tutar
Ziraat 1.650.000
Akbank 720.000
Albaraka 32.392
İş Bankası 588.981
Şekerbank 20.000
Halkbank 848.280
TKB 8.187
Vakıfbank 142.200

referans



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,954 µs