En Sıcak Konular

Bu yetkiler onu bekliyor

2 Kasım 2008 11:33 tsi
Bu yetkiler onu bekliyor
ABD başkanlık seçimlerine iki gün kala Obama, anketlerde hala önde. Eğer kazanırsa dünyayı yönetme yetkisini nasıl kullanacağı tartışılıyor...

Amerikan başkanlık seçimlerine iki gün kala anketler hala demokrat aday Barack Obama'yı önde gösteriyor ancak dün Cumhuriyetçi aday John McCain bazı anketlerde aradaki farkı önemli ölçüde kapatmış görünüyor. Ülke tarihinin en çekişmeli seçimine sahne olan Amerika'da seçilecek olan yeni başkan 'dünyayı yönetmek için' kendisine tanınan yetkileri kullanmaya hazırlanırken, ilk siyahi aday Obama'nın seçilmesi durumunda bu yetkilerin nasıl kullanılacağı dünyanın merak ettiği en önemli soru. Peki nedir bu yetkiler, sınırları nedir? Gezegenin en güçlü adamı sayılan ABD başkanı, aslında dokunulmaz değil. Onun yetkilerinin sınırları da anayasadaki kesin çizgilerle belirlenmiş durumda. Bununla birlikte anayasa, her bir başkana anın gerektirdiği ihtiyaçlara göre davranabilmesine olanak tanıyacak kadar da esnek. Anayasanın, başkanın yetkilerini tanımlayan 2. maddesinde, "İcra yetkisi, ABD başkanına emanet edilir" yazıyor. Bu madde, başkanın 4 yıllık görev süresini belirliyor ve maddede başkanın yetkilerinin listesi bulunuyor. Başkan, aynı zamanda silahlı kuvvetlerin baş komutanı. Af ve tecil yetkilerine sahip olan başkan, Senatonun fikrini sormak ve mevcut senatörlerin üçte ikisinin onayını almak kaydıyla anlaşmalar imzalayabilir.

KONGRE AZLEDEBİLİR

Başkan, ayrıca Kongre tarafından kabul edilen kanun metinlerini veto hakkına da sahip. Başkan, ihanet, yolsuzluk ya da herhangi başka bir suç yüzünden azledilebilir. "1868'de Andrew Johnson, 1998'de Bill Clinton için olmak üzere tarihte iki kez Temsilciler Meclisi bir ABD Başkanının suçlanmasını oylamış, Senato ise her ikisini aklamıştı. Temsilciler Meclisi, 1974'te Richard Nixon'ın azli için süreci başlatmış, ancak Nixon'ın istifa etmesinin ardından süreç durdurulmuştu.

SAVAŞ İLAN EDEMEZ

Amerikan başkanının Kongreyi feshetme yetkisi yok. Teorik olarak başkan savaş ilan edemez, çünkü bu yetki Kongrenin elinde bulunuyor. Bununla birlikte, yurtdışında askerlerin görevlendirilme halleri savaş ilanı sayılmıyor. Birliklerin savaşa gönderilmesi yetkisi genellikle başkanın oluyor. Kongre, (Afganistan ve Irak'ta olduğu gibi) yurt dışındaki silahlı müdahalelerin çerçevesini belirlemek için, genelde konuşlanma takvimi, konuşlanma niteliği, birliklerin çapı ve misyonlarla ilgili kararları oyluyor. Başkan, bir federe devletin talebi üzerine, düzeni sağlamak için yetki kullanma ve devletlerin ulusal muhafızlarını savaşta kullanma imkanına da sahip. George Bush, teröre karş mücadelede Ulusal Muhafızları kullanmaya karar vermişti ve bu yüzden hali hazırda Ulusal Muhafız kuvvetleri Irak'ta bulunuyor.


ABD'li nasıl oy veriyor?

ABD seçim sisteminde "ikinci seçmen sistemi" adı verilen bir uygulama var. Vatandaş oyunu gerçekte aday için değil, kendilerini temsil edecek olan bir grup için kullanıyor. Bu seçiciler kuruluna verilen ad "Seçmenler Kurulu". Üyelerine ise seçici delege deniliyor. En çok oyu alan o eyaletteki seçmen kurulunun tamamını kazanmış oluyor. Önemli olan çok eyaleti kazanmak değil delege sayısı en fazla olan eyaletleri kazanmak.


En oynak anketli seçim


National Rasmussen Reports Obama 51, McCain 47

National Gallup (Traditional)* Obama 51, McCain 43

National Gallup (Expanded)* Obama 52, McCain 43

National Reuters/C-SPAN/Zogby Obama 49, McCain 44

National Diageo/Hotline Obama 48, McCain 41

'Zeituni Hala' kaçak yaşıyor

Barack Obama'nın Kenyalı halası Zeituni Onyango'nun ABD'de yasadışı yaşadığı ortaya çıktı. 56 yaşındaki Zeituni Onyango'nun, dört yıl önce göçmenlik başvurusunda bulunduğu ancak başvurunun reddedildiği belirtildi. Obama'nın hatıralarında "Zeituni" olarak bahsettiği Onyango'nun, ABD'den ayrılmadığı ve ülkede kaçak olarak yaşadığı ifade edildi. Bununla birlikte, sınırdışı kararına rağmen ülkeyi terk etmeme, ABD göçmenlik yasalarına göre kriminal bir suç değil, idari bir mesele olarak ele alınıyor.


Obama krizden daha beter!

ABD'li medya devi Rupert Murdoch, Obama'nın sandıktan çıkması durumunda, ülkenin finansal krizden daha kötü bir hale gireceğini söyledi. Patronu olduğu Weekend Australian'a açıklamalarda bulunan Murdoch, Obama'nın yürüttüğü siyasetin globalleşmeyi olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Murdoch, Obama yönetiminin gelmesi durumunda ülkenin nasıl demokrasiyle her şeyi başaracağını Obama'nın kendisinin dahi bilemeyeceğini ifade ederek, politikacıların her şeyi daha kötüye götürmek için başarılı , düzeltmek için ise sınıfta kaldıklarını kaydetti.

yenişafak

 



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,898 µs