En Sıcak Konular

TOBB Başkanı'ndan işverene tavsiye

2 Kasım 2008 10:21 tsi
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, küresel krizle birlikte şişirme fiyat politikalarının sona erdiğini belirtirken işadamlarına süreçle ilgili tavsiyelerde bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Şimdi işten değil, dişten artırmanın zamanı'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bilecik'in Bozüyük ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası'nca düzenlenen ''Dünyada Yaşanan Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Etkileri'' konulu konferansta, küreselleşme ile baş gösteren şişirme fiyat politikalarının artık son bulduğunu belirtti.

Krizle beraber paranın değerini bulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünya piyasalarında dolaşan paranın azaldığını, paranın değerinin yükseldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Bu dönemde sektörlerimizin borçlanmaya dikkat etmesi gerekli. Mal sattığımız pazarlar bizden ürün almaz oldu. Bu, bazı sektörlerimizin daralmasına neden olacak. Belirtileri otomotiv sektöründe baş göstermiş durumda. Yalnız bu krizin şöyle bir getirisi oldu. Şişirme hammadde fiyatları gerçek değerlerine ve aşağılara çekildi. Örneğin 140 dolara ulaşan ham petrol varil fiyatı şu an 70 dolar seviyelerine gerilemiş durumda. Bu sayede ithal ettiğimiz bazı ürünlerin maliyeti düşmüş olacak ve cari açığımız azalacak.''

Hisarcıklıoğlu, yaşanan krizden Türkiye'nin etkilenmemesi için uygulanan maliye politikasının sürdürülmesi gerektiğini de ifade ederek, ''Mali disiplin sayesinde devletin borç alma durumu yok. Yakında yerel seçimler olacak. Seçim diye fazladan kesenin ağzını açmamak lazım. Yerel seçimler risk olmamalı'' diye konuştu.

-''YENİLİKLER YAPMALIYIZ''-

Esnaf ve sanayicinin vade ve borçlanmalarını iyi ayarlamaları gerektiğini, alacak ve vereceklerin denge içinde olmasının önemli olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Dövize güvenmeyerek borçların TL üzerinden olmasına dikkat etmeliyiz. İçinde bulunduğumuz dönemde kredi imkanları kıt ve maliyetli olacaktır. Şimdi işten değil dişten artırmanın zamanı'' ifadesini kullandı.

Ortaklık kültürünün de geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Aynı işi yapanlar birlikte olmalı, aksi halde global şirketler karşısında varlık sürdürmek imkansız olacak. Krizden korunmak ve büyümek için kurumsallaşmalıyız, markalaşmalıyız ve de yenilikler yapmalıyız'' şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konferans öncesi Toprak Holding AŞ'ye bağlı fabrikalarda çalışan işçiler ile görüştü. Yaklaşık 1 aydır fabrikaları kapalı bulunduğundan paralarının ve işlerinin olmadığını anlatan işçiler, ''iş ve aş istediklerini'' söylediler.

Konferansa alınmadıklarını da ifade eden işçileri Hisarcıklıoğlu içeri davet etti. Hisarcıklıoğlu, ülke içerisinde bir kesim ağlarken kimsenin gülemeyeceğini belirterek, sözlerini, ''Herkes aynı gemide. İşçi kardeşim ağlıyorsa benim de içim kan ağlar. Çalışanlarımız işlerini ve iş yerlerini seviyorlar. Bu olumlu bir zihniyet değişikliği. Bunun güzel sonuçlar getireceğine inanıyorum'' diye tamamladı.

aa



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,931 µs