'Atatürk' marka tescili mümkün mü? | " /> 'Atatürk' marka tescili mümkün mü? | "/>

En Sıcak Konular

'Atatürk' marka tescili mümkün mü?

2 Kasım 2008 09:54 tsi
'Atatürk' marka tescili mümkün mü? 

Atatürk isminin AB ülkelerinde ticari marka olarak tescil edilmesi, bu markalı ürünlerin Türkiye’de kabul edilip edilmeyeceği tartışmasına yol açtı.

Atatürk isminin ve imzasının Avrupa'da ticari marka olarak tescil edilmesinin Türkiye'de geçerli olmadığı bildirildi. Marka tescili ve patent uzmanı avukat Cem Demirhan, “Atatürk isminin marka olarak tescili şu anda AB ülkelerinde geçerlidir. Yapılan tescil Türkiye’de geçerli değildir” dedi.

-“ATATÜRK, TESCİL EDİLMEMESİ GEREKEN MARKADIR”

Demirhan, OHIM tarafından yapılacak tescillerde uygulanan ana mevzuatın 40/94 sayılı Konsey Tüzüğü olduğuna dikkat çekerek, “Atatürk ibaresini içeren markaların, aynı tüzüğün 7/f ve 7/i maddesi uyarınca tescil edilmemesi gereken marka olduğuna dikkat çekerek, “Yapılan tescillerden anlaşıldığı kadarıyla OHIM çalışanları bu başvuruda kişilerin Atatürk ismini kullanmaya yetkin olup olmadıklarını incelemeksizin tescili kabul etmiştir. Kurumca yapılan ilana kimsenin itiraz etmemesi üzerine de Atatürk ismi marka olarak tescil edilmiştir” diye konuştu.

Demirhan, Atatürk isminin marka olarak tescili şu anda AB ülkelerinde geçerli olduğuna da dikkat çekerek, “Yapılan tescil Türkiye’de geçerli değildir. Marka hukukunda yer alan ulusallık prensibi gereği yurtdışında yapılan tescilin Türkiye’de geçerli olması mümkün değildir. Yine Türkiye’de geçerli 556 sayılı Markaların Korunması Hakkına Kanun Hükmünde Kararname 7. maddesi h ve k bentleri uyarınca Atatürk ibaresi marka olarak tescil edilemez” dedi.

-“MARKA TESCİLİNİN İPTALİ İSTENEBİLİR”

Demirhan, mevcut durumda, öncelikle Konsey Tüzüğü 51. madde uyarınca bu markanın geçersizliği istenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu girişimde bulunulması ve kararın alınması Atatürk ismini kötü niyetli olarak tescil ettirmek isteyecek diğer girişimcilere karşı bir gözdağı olacaktır. Devamında ise OHIM tarafından tescil edilecek markaların, coğrafi işaretlerin, tasarımların ilan edildiği bültenleri takip etmek üzere mutlaka resmi bir kurum bünyesinde yetkin ve donanımlı bir ajans kurulmalı ve başta ‘Atatürk’ olmak üzere birçok milli değerimizin kötü niyetli şahıslarca sahiplenilmesi engellenmelidir.”

İngiliz asıllı Müslüman olan Muhammed Sujah Jioher Yaqub, Atatürk ismini 5 Ekim 2005’ten itibaren AB markası olarak tüm üye ülkelerde geçerli olmak üzere tescil ettirdi. Marka konusu ürünler, temizlik maddesinden, alkolsüz içeceklere, ayakkabıdan, ilaç ve giysiye kadar geniş yelpazede çeşitlilik gösteriyordu. Tazer Leblebici adlı kişi ise 2000 ve 2002’de yaptığı başvurularla, Atatürk ismini marka olarak sadece Almanya’da tescil ettirdi.

haber7



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,529 µs