En Sıcak Konular

ABD'ye kim ne vaad ediyor?

2 Kasım 2008 09:38 tsi
ABD'ye kim ne vaad ediyor?
Obama beyaz seçmene kendini anlatırsa başkan olacak. McCain ise...

Obama beyaz seçmene kendini anlatırsa başkan olacak. McCain ise kiliseden liderlik görevi bekliyor.

ABD tarihinde başkanlığa bu kadar yaklaşan ilk siyahi aday olan Barack Obama, 4 Kasım 2008'deki seçimleri kazanması halinde, yine bu ülkenin ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçecek. Obama’yı zorlayan sekiz eyalet daha önce Bush’u tercih etmişti.

Obama, beyaz kadınların seçimlerde yapacakları tercihlerin seçimin kaderinde büyük rol oynacağını belirtilirken kilisenin Demokrat Parti’de bu denli etkisiz olduğu bir seçim sürecinin ilk kez yaşandığı söylüyorlar. Pennsillvania, Connecticut, Iowa seçimlerinde öne çıkan Beyaz Amerikalı kadınlara hitap etmenin önemi ilk kez bu seçimlerde öne çıktığı belirtilirken bunun sebebi olarak Obama’nın siyahi ilk başkan adayı olmasının seçmenlerin ortaklaşa ırk kavramı üzerine konuşmalarını beraberinde getirmiş olması gösteriliyor.

Siyahi adayların seçim maratonunu yıllarca izlemiş gözlemciler, Obama’nın hiçde siyah Amerika vurgusu yapmadan seçim meydanlarında görülmüş olmasının göstergesinin bu üç eyalette yapıldığını ve beyaz kadından oy alabilen siyah adayın ilk kez bu denli başkanlığa yaklaştığında söylüyorlar.

ROCK YILDIZI OBAMA

Öte yandan, Obama, siyasette parlamasıyla birlikte hem ulusal, hem de uluslararası alanda "rock yıldızı" benzetmesi yapılan bir üne ve desteğe kavuştu. Amerikalı ünlü talk şovcu Oprah Winfrey'yi kampanyasına katan Obama'ya destek veren diğer ünlüler arasında Hollywood dünyasından George Clooney, Scarlett Johannson, Robert de Niro, Tom Hanks, Matt Damon, Halle Berry ve ünlü müzisyen Bruce Springsteen başı çekiyor.

Obama, adının sürekli "Alabama" ya da "Yo Mama" gibi yanlış söylendiği konusunda espriler yapıyor. CNN televizyonu da Obama ile El Kaide lideri Usame Bin Ladin adlarını karıştırmış ve özür dilemişti. Barack Obama, 1964 doğumlu ve kendisi gibi Harvard Hukuk Fakültesi mezunu olan Michelle Robinson ile evli. Çiftin, Malia ve Sasha adlı iki kız çocuğu bulunuyor.

SAVAŞ KAHRAMANI McCAiN

John McCain kim sorusu Amerikalılar için çok gizli bir şey değil. Yıllardır politikanın içinde ve 2000 yılından beri başkan adaylığı yarışmalarına girdi. McCain’i ilginç yapan bu seçim çalımaları sırasında Cumhuriyetçi Parti içinde sivrilebilmiş olmasıdır. McCain yaşlı olmasına rağmen ve 2004 seçimlerinde Evangelist Kilisesi ile kanlı bıçaklı olmasına rağmen siyaset için doğru olanı yapmaya hazır pratik yapısı ile bu duruma geldi.

İlk defa 2000 yılında başkanlık yarışına soyunan McCain, ön seçimlerde şimdiki Başkan George Bush'a yenildi. Bu yıl şansını bir defa daha denemeye karar veren McCain, ardı ardına rakipleri Rudy Giuliani, Fred Thompson, Mitt Romney ve Mike Huckabee'yi geçmeyi başararak partisinin başkan adaylığını kazandı.

HARVARD’DAN LiDERLiĞE

Obama, kampanyasının başında "Washington'daki liderlerimizin, sorunlara pratik ve sağduyulu çözümler bulmak için bir arada çalışmaktan aciz olduğu görülüyor" diyerek, kendisinin hitabet gücünü ortaya koydu.

PES ETMEYEN iHTiYAR

McCain, Amerikan Evangelist Kilisesi’nin çok büyük tepkisini çekmesi üzerine 2008 seçim çalışmalarında geri adım atmak zorunda kaldı. Cumhuriyetçi partiden düşmanlarıyla barışarak başkan seçilmeyi umuyor.

İLK SİYAHİ ADAYIN VAATLERİ

Dar gelirlilere özel sağlık sigortası
Vergi indiriminde temkinli olmak
Bütçe denkliğine önem verilecek
Irak savaşı kısa sürede bitirilecek
Finans çözümü uzun vadeli olacak

EN YAŞLI ADAYIN VAATLERİ

Fazla vergi indirimi ve denk bütçe konusunda netlik
Devlet küçülsün ama 12 milyarlık Irak savaşı devam etsin
Finans krizi dört yılda bitecek

AMERiKAN RÜYASI’NIN GERÇEKLEŞEN iLK ÖRNEĞi

Kendisiyle aynı adı taşıyan Kenyalı bir baba ile Ann Dunham adlı Kansaslı beyaz bir annenin oğlu olan Obama, 4 Ağustos 1961 Hawai doğumlu. Hawaii Üniversitesi’nde tanışıp evlenen çift, Obama 2 yaşındayken boşandı. Harvard Üniversitesi’nde burslu okuyan baba, daha sonra Kenya'ya döndü. New York'taki Columbia Üniversitesi’nde Siyasal Bilimler okuyan Obama, 1988'de Harvard Hukuk Fakültesi’ne girdi, buradaki öğrenciliği sırasında "Harvard Law Review" dergisinin ilk Afrika kökenli ABD yöneticisi oldu.

McCAIN YA DA BiR YAŞLI KURT EFSANESi

John McCain, asker kökenli bir ailenin oğlu olarak Panama Kanalı bölgesinde 1936'da dünyaya geldi. "Savaş kahramanı, lafını esirgemeyen ve aykırı siyasetçi" olarak tanımlanan 72 yaşındaki John McCain seçilirse bu göreve ilk kez gelen en yaşlı başkan olacak. McCain, amiral olan büyükbabası ve babasının izinden giderek, 1954 yılında Deniz Harp Okuluna girdi ve savaş uçağı pilotu olarak mezun oldu.
 
bugün



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,207 µs