'Mustafa'yı ADD de beğenmedi | " /> 'Mustafa'yı ADD de beğenmedi | "/>

En Sıcak Konular

'Mustafa'ADD de beğenmedi

2 Kasım 2008 09:07 tsi
'Mustafa'yı ADD de beğenmedi
Atatürkçü Düşünce Derneği, 'Mustafa'nın Atatürk devrimlerini yıkmaya yönelik bir film olduğunu öne sürdü ve 'Başaramayacaklar' başlığıyla kara mizah örneği olan bir bildiri yayınladı...

Film neden Atatürk'ün karga kovalama sahnesiyle başlıyor

Uzun boylularla yan yana göstererek kısa boyuna vurgu yapılıyor


Günde bir büyük rakı içiyordu denilerek bir ayyaş portresi çiziliyor


Son Padişah Vahdettin'e neden vatan haini muamelesi yapılmıyor


CHP lideri Baykal ve DSP lideri Sezer'den sonra Atatürkçü Düşünce Derneği de (ADD) Can Dündar'ın Ataürk'ün insani yönünü anlatmak iddiasındaki 'Mustafa' filmine ateş püskürdü. Dernek, filmin Atatürk'ün karga kovalamasıyla başlamasına ve kısa boylu gösterilmesine sert biçimde eleştirirken, “Vahdettin niye vatan haini değil” diye sordu.

ADD Genel Merkezi'nden dernek şubelerine Genel Sekreter Suay Karaman imzasıyla gönderilen 'Başaramayacaklar' başlıklı duyuruda film için, “Emperyalizm işbirlikçileri, şeriatçılar ve numaracı cumhuriyetçiler yıllardır elbirliğiyle Atatürk'ü aşağılamaya, devrimlerini yıkmaya çalışıyorlar. Ama hepsinin ve daha nicelerinin ortak bir noktası var: Yanılıyorlar ve başaramayacaklar” değerlendirmesi yapıldı.

MUSTAFA İSMİ AŞIRMA

Dernek, filmin bilinçaltında farklı bir Atatürk portresi oluşturmaya çalıştığını belirterek bu şekildeki filmlerin Türk ulusuna ve Atatürk'e karşı büyük sorumsuzluk olduğunu öne sürüyor. Suay Karaman'a göre filmin adı da çalıntı: “Filmin adından başlayalım: Can Dündar'ın en iyi yaptığı şey aşırmadır. Sarı Zeybek adının da ilk kendi aklına geldiğini söylemişti zamanında. 'Mustafa' adı için 'benim aklıma geldi' dedi ama Mehmet Rakım Çalapala'nın 1944'te yazdığı 'Mustafa: Atatürk'ün Romanı' adlı eserini herkesin unuttuğunu sandı.”

VAHDETTİN NEDEN HAİN DEĞİL

Son Osmanlı padişahı ile ilgili bölüm de derneğin ser tepkisini çekti: “Çanakkale'de Deniz Savaşları'nda Atatürk yok ama cepheden Madam Corin'e yazdığı mektuplar var. Atatürk, İstanbul'da şatafatlı bir hayat sürerken bütün parasını tefecilere kaptırmış. Bunun üzerine Anadolu'ya geçmeye karar vermiş. Samsun'a gitmeden önce de sarayda Vahdettin'le görüşür. Görüşmede Vahdettin, Atatürk'e 'Paşa, bu devleti siz kurtarabilirsiniz ve kahraman olarak kitaplarda anılırsınız' diyor. Yani Vahdettin vatan haini değil ama nedense biz anlamamışız.”


Mustafa karga kovalamaz

Filmin Atatürk'ün karga kovalamasıyla başlaması eleştiri konusu yapıldı. Atatürk'ün boyunun kısa olması da derneğin tepkisini çekti: “Anlamsız şekilde Atatürk'ün arkasında uzun boylu adamların olduğu bir fotoğraf gösterildikten sonra bir Fransız gazetesinde ne kadar kısa boylu olduğu vurgulanıyor. TBMM'yi Cuma günü namazdan sonra, dua okutarak açtığı halde, son bölümde dinsiz olduğu vurgulanmaya çalışılıyor. Can Dündar'ın yorumuna göre Atatürk ileride gerçekleştireceği amaçlarına ulaşmak böyle hareket ediyor. Filmde Atatürk için ”günde bir büyük rakı, üç paket sigara ve on beş kahve içiyordu” denilerek, içki düşkünü ayyaş bir portre çizildiği de öne sürüldü.


'Dündar kasten çarpıtıyor'

Atatrükçü Düşünce Derneği'nin bildirisinde Mustafa filminin sahibi Can Dündar için şu değerlendirme yapıldı: “Can Dündar'ın söz konusu davranışları bilerek sürdürdüğü açıktır. Bu filmi yapmadan önce 'Nutuk' gibi, 'Tek Adam' gibi kitapları okusaydı belki tarihi değiştirerek bazılarına şirin gözükmekten kaçınırdı. Ama belki film özellikle yaptırılarak, Atatürk'ü sevenlerin bilinçlerini değiştirmek, Misak-ı Milli sınırlarından vazgeçmek görevi üstlenilmiş olabilir. Emperyalizm işbirlikçileri, ulus devlet karşıtları, şeriatçılar ve numaracı cumhuriyetçiler yıllardır elbirliğiyle Atatürk'ü aşağılamaya, devrimlerini yıkmaya çalışıyorlar. Yanılıyorlar ve başaramayacaklar.”

yenişafak



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs