En Sıcak Konular

Alman istihbaratı devrede!

1 Kasım 2008 22:39 tsi
Alman istihbaratı devrede! İstihbarat çevrelerinde Almanya'nın Türkiye üzerinde, iz bırakmadan yaptığı operasyonlar sürekli konuşuluyor. Türkiye'de sessiz sedasız operasyonlar yapan Almanya yine devreye girdi.

Hatta Mahir Kaynak, en beğendiği istihbarat örgütünün Alman İstihbarat Örgütü BND olduğunu sürekli ifade eder. Bülent Orakoğlu gibi istihbaratçılar da Almanya'nın bu gücüne sürekli vurgu yaparlar.

MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür de, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Deniz Feneri Davası'nın Alman İstihbaratı'nın Ergenekon'a karşı bir operasyonu olduğunu söylemişti.

Almanya bu istihbarat etkinliğinin yanında, Türkiye'nin en büyük medya grubu Doğan Yayın Holding'le önemli ortaklıklara sahip. Deniz Feneri Davası da Doğan Grubu üzerinden yürütülmüştü.

Şimdi ise Almanya farklı bir operasyon yapıyor. Dünya "güven eksikliği" temelli ekonomik krizle sarsılırken Türkiye sürekli güven pompalanmasıyla aşırı derecede etkilenmemişti.

Ancak Almanya'dan öyle bir açıklama geldi ki piyasalarda ilk sarsıntıyı yaptı. Bu operasyon devam ederse, sarsıntılar da sürecek

DOĞAN'IN ORTAĞI DEVREDE

2001 krizindeki açıklamaları ile piyasaları sarsan ve en son önceki gün “Türkiye'nin 90 milyar $'a ihtiyacı olabilir” diyerek tepki çeken Deutsche Bank'ın, Doğan'la ortak şirketi olduğu ortaya çıktı. DD Mortgage isimli şirketin yüzde 49'u Almanlara, yüzde 51'i ise Aydın Doğan'a ait

Deutsche Bank ile Doğan Grubu'nun ortaklığında kurulan Türkiye'nin "ilk" konut finansmanı şirketi DD Mortgage geçtiğimiz haziran ayında faaliyete başladı.

DEUTSCHE VE DOĞAN ORTAKLIĞI

Mortgage kredisi alanında faaliyet gösteren DD Mortgage'nin (Deutsche & Doğan) Yönetim Kurulu Başkanı ise piyasaların yakından tanıdığı bir isim. Bir dönem Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan Vural Akışık, halen Deutsche Bank ve Doğan Grubu'nun ortak şirketi olan DD Mortgage'nin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor. Pamukbank'a el konulmasına ilişkin telefon kayıtlarında ismi olduğu iddia edilen Akışık'ın, finans piyasalarında deneyimli bir isim olduğu belirtiliyor.

SERT HAREKETLERİ TETİKLEDİ

Kriz dönemlerinde Türkiye'den para çıkışını körüklediği iddia edilen Deutsche Bank ile ilgili özellikle 2001'deki kriz süresince 'felaket' açıklamaları gelmiş ve bu yüzden döviz piyasasında ciddi oynaklıklar yaşanmıştı. Bu noktada önemli bir ayrıntı gözlerden kaçmadı. 2001 krizinde, kriz gecesi Aydın Doğan'ın bankası olan Dışbank, Merkez Bankası'ndan yüklü döviz alımı gerçekleştirdi.

Kendisinden büyük bankalar olan Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankası'ndan daha büyük alım gerçekleştiren Dışbank'ta bu işlemi o dönem bankanın başında bulunan Vural Akışık'ın organize ettiği iddia edildi. Bu döviz operasyonu Doğan Grubu'na ciddi bir kur kazancı olarak yansıdı. Banka, Merkez Bankası'ndan sadece bir gecede 258 milyon dolar döviz alımı gerçekleştirmişti.

Dışbank'a servet kazandırdı

Deutsche Bank ve Doğan Grubu ortaklığında faaliyet gösteren DD Mortgage isimli şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı piyasaların yakından tanıdığı bir isim olan Vural Akışık yapıyor. Hatırlanacağı üzere Akışık, Dışbank Yönetim Kurulu'nda görev yaparken 2001'de Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirilmişti.

Bu atamada Alman ekolünden geldiği dillendirilen Mesut Yılmaz'ın önemli rol oynadığı konuşulurken, Akışık 2002 yılında bu görevinden de ayrılarak yeniden Dışbank'ın başına geçirildi. Deutsch Bank'ın piyasaların dengesini alt üst eden açıklamalarının geldiği 2001 krizinde, krizden bir gece önce Dışbank 258 milyon dolarlık döviz alımı gerçekleştirmişti. Ertesi gün yaşanan sert döviz yükselişi nedeniyle Dışbank ciddi karlar elde etti. Bu operasyon Akışık'ın büyük başarısı olarak lanse edilmişti.

aktif haber



Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs