Garip rapor: Rusya kendinden şikayetçi! | " /> Garip rapor: Rusya kendinden şikayetçi! | "/>

En Sıcak Konular

Garip rapor: Rusya kendinden şikayetçi!

1 Kasım 2008 21:12 tsi
Garip rapor: Rusya kendinden şikayetçi! K. Kafkasya politikasındaki yanlışlıkları vurguluyan Russkiya Report; 'Yolunuz yanlış, bölge gidiyor' çağrısı yaptı.

Russkiy Reporter'da yer alan bir makalede, Rusya'nın Kuzey Kafkasya politikası, Rusya adına eleştirilerek, 'Bu politika yüzünden, bölge direnişçiler ve Rusya'dan bağımsızlık isteyenlerin istediği kıvama geldi' iddiasında bulunuldu.

'Basayev'in hayaleti Kuzey Kafkasya'da' başlıklı makalede şu ilginç ifadeler yer aldı:

"Çeçenistan'da tam dokuz yıldır bir operasyon yapılıyor. Maksat, anayasal hukukun bölgeye hakim olmasıydı ancak Kuzey Kafkasya'nın önemli bir bölümü hukuk dış eylemlere sahne olmakta.

Çeçenistan'da, kendisini kanun ilan eden Ramzan Kadirov işbaşında, İnguşetya ve Dağıstan'da ise saldırılar ve direnişçilere karşı onlarca operasyon düzenleniyor. Sivil halk ise hem saldırılardan hem de operasyonlardan zarar görüyor.

Ruysa, Şamil Basayev'i yenebilmek için Kadirov'u silahlandırmıştı. Ama radikal İslamcı grupları mağlup edemedi. Onları ve Rus askerlerini, şimdi de İnguşetya'ya doğru yöneltti. Savaş tüm Kafkasya'ya yayıldı. Bu ise tam da Şamil Basayev'in hayalini kurduğu bir gelişmeydi.

Şu anda ise direnişçiler her yerde ortaya çıkmakta. Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes bölgeleri de onların önemli barınakları arasında yer almaya başladı. Son bir yıldır, aktiflikleri de giderek artmakta. Birçok kaynağa göre sayıları da büyük artış göstermekte. "

Gazetede, ne kadar sansür uygulanırsa uygulansın, bölgedeki gelişmelerin önüne geçilemeceği vurgulanaraka, "Rusya'nın K. Kafkasya politikası iflasa uğramıştır. Bunu herkes görüyor. Bizim, bu politikayı tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Daha doğru bir ifadeyle politikanın tekrar hazırlanması gerekiyor. Çünkü böyle bir siyasi anlayış zaten mevcut değildir. SSCB dağıldıktan sonra, Rusya güç kullanmayı tercih etti. Ancak güç, başlı başına hiç bir sorunu çözmüyor. Dokuz yıl bunu anlamak için yeterince uzun bir süredir" ifadesi kullanıldı.

Önceki devlet başkanlığı değişikliğine gidilen İnguşetya'daki durumun da analiz edildiği yazıda, şunlar dendi: "İnguşetya'daki durum oldukça ağır, çok fazla kan akıtıldı. Ancak tacizin önünün alınması için basit adımlar da atılabilir. Federal güçlerin, taciz yapmaması, yapanları da engellemesi, ülkedeki gerginliğin azalmasında önemli rol oynayabilir. Savcılığa olayların araştırılması hakkında emir verilmesi gerekiyor."

dünya bülteni



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,750 µs