En Sıcak Konular

Türkiye krizin etkilerinden hızlı kurtulacak

1 Kasım 2008 14:17 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye'nin küresel krizin etkilerinden çok hızlı bir şekilde kurtulabileceği yönünde ortak bir görüş var” dedi.

Bakan Şimşek,  bugün sona eren Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantılarını değerlendirdi.

İlk kez yapılan böyle bir toplantıda, uluslararası kamuoyunun Türkiye'nin bölgesel bir güç olduğu konusunda görüş birliği içinde bulunduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin finans ve genel ekonomik durumunun da sağlam bir yapıda olduğunun teyit edildiğini kaydetti.

Küresel krizden herkesin etkilenebileceğini, kimsenin muaf olmadığını vurgulayan Şimşek, ancak Türkiye başta olmak üzere Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin bu krizin etkilerinden çok hızlı bir şekilde kurtulabileceğini kaydetti.

Bakan Şimşek, Türkiye'deki ekonomik göstergelerin de Türkiye'nin bu krizden ne kadar az etkileneceğini gösterdiğini belirterek, gerek hane halkı borçlarının düşük olmasının gerek kamu finansman dengesinin gerekse de bankacılık sistemindeki güçlü yapının Türkiye'nin durumunu desteklediğini ifade etti.
Dünyanın yüzyılın en büyük kredi krizini yaşadığının altını çizen Şimşek, ayrıca bir durgunluk riskinin de bulunduğunu belirterek, “Toplantılardaki
öneriler, Keynesyen ekonomik yaklaşımlara paralel gibi oldu” dedi.

Şimşek, forum çerçevesindeki toplantılarda her ülkeye uyan tek bir reçetenin olmadığı konusunda görüş birliğine varıldığını, ancak bu dönemde global ekonominin yaşaması ihtimali bulunan durgunluğun ne kadar kısa ve yüzeysel bir düzeyde tutturulabileceğine yönelik görüş ve önerilerin ele alındığını söyledi.
Küresel kredi krizi ile mücadelede para ve maliye politikasının önemli bir unsur olduğunu ifade eden Şimşek, toplantılarda, ele alınan üç ana konu başlığını şöyle sıraladı:
“Ciddi bir şekilde donmuş durumda bulunan dünya finansman sisteminin yeniden açılması, krizin reel ekonomiye geçişinin sınırlandırılması, bu türden krizlerin bir daha olmaması için gerekli derslerin çıkartılması.”

Bakan Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen toplantıda, bölgesel bir toplantı olmasına ve küresel finansal krize rağmen katılımın nitelik ve nicelik olarak çok iyi durumda olduğuna işaret etti.

Şimşek, toplantıya, Türk özel sektörününü katılımının da katkısının da dikkat çekici olduğunu vurguladı.
Toplantıların sonucunda belli noktalarda görüş birliği yaşandığını belirten Şimşek, özellikle “Türkiye'nin orta ve uzun vadede muazzam bir potansiyele sahip olduğu” konusunda görüş birliğinin bulunduğunu vurguladı.

Şimşek, bütün bölgeyi ilgilendiren böyle bir toplantının Türkiye'de yapılmasının da Türkiye'nin kat ettiği mesafeyi gösterdiğini belirtti.

Hürriyet



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs