En Sıcak Konular

Elmaya makyaj gerekir mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Elmaya makyaj gerekir mi? Meyve pazarlama şirketlerinin, “daha çekici” meyve satmak uğruna elma, portakal, kavun, domates gibi sebze ve meyveleri mumla kapladığını öğrendik. Meyveleri kabuklarıyla yiyip yiyemeyeceklerini merak edenler bu yazıyı kaçırmasın...

Meyveyi kabuğuyla yemek tarihe mi karışıyor?

Beslenme uzmanlarının, meyve ve sebze yerken özellikle tembihledikleri bir şey vardır. Elma, şeftali, armut gibi meyvelerin lif (posa) içeriklerinden faydalanmak için, kabuklarıyla birlikte yememizi öğütlerler. Kabuğa yakın kısmın çok besleyici olduğunu, patates gibi kabuğunu soyacaklarımızı da mümkün olduğu kadar ince soymak gerektiğini söylerler.

Meyve ve sebzelerin mumla kaplandığını öğrenince, ister istemez aklımıza gelen ilk soru bu “kabuk” konusu oluyor. Meyve ve sebzelerin neden mumlandığını ve mumun neden yapıldığını öğrendikten sonra kararınızı kendiniz verin...

Elmanın doğal cilasını yıkadıkları için sonradan mumluyorlar

Elma, ağaçta yetişirken, üzeri doğal olarak parlak bir tabakayla kaplı. Bu tabakayı önce yok eden meyve pazarlama şirketleri, parlak ambalajlara yerleştirecekleri meyvelere, market raflarındaki yerlerine çıkmadan, biraz makyaj yapıyorlar. İşte bir elmanın başına gelenler:

“Elma ağaçta olgunlaşırken üzeri doğal olarak parlak bir tabakayla kaplanmaya başlar. Bu tabaka, nem kaybını azaltmak ve çürüme organizmalarına karşı elmayı korumak içindir. Bu parlak tabaka sayesinde elma hem güzel görünür, hem de meyvenin suyunu kaybetmesi yavaşlar. Bir elma yüzde 85-95 oranında su içermektedir.

Elma ağaçtan tozu toprağı üzerine çeker. O nedenle iyice yıkanmalıdırlar. Elmalar önce suda bekletilir, sonra sabunla ovalanır ve iyice durulanır. Bu işlemler sırasında doğal parlak tabakanın bir kısmı kaybolur. Bu nedenle, elmalar yıkanıp kurutulduktan sonra üstleri doğal bir mum tabakasıyla kaplanır. Mum kaplama olmadan, elma daha çabuk kurur ve çekici görünmez.

Elma dışında, narenciye, salatalık,domates, kavun gibi meyve ve sebzeler de mumlanmakta.”
(BC Fruit web sitesinden tercüme edilmiştir)

Doğal mum böcekten veya ağaçtan elde ediliyor

Mum konusu açıldığında, Türkiye’de faaliyet gösteren büyük bir meyve pazarlama şirketi, kendi kullandıkları mumun, “doğal / bitkisel mum” olduğunu ifade etmişti. Bu şirkete göre, kendilerinin “merdivenaltı” tabir ettiği, daha küçük ölçekli işletmelerin doğal mum kullanma ihtimali pek yok.

Doğal mum iki şekilde elde edilebiliyor; bir böcekten veya bir ağaçtan... Shellac isimli mum, lac bug (cila böceği) isimli, Hindistan’da ağaçlarda yaşayan bir böceğin ürettiği sıvıdan elde ediliyor. Bu böceğin ürettiği sıvı ağaçtan kazınıyor, kurutulup toz haline getiriliyor. Daha sonra eritilip alkali bir maddeyle karıştırılıyor. Bu mum çeşidi, hapların ve bazı şekerlemelerin üzerini kaplamak için de kullanılıyor.

Diğer doğal mum ise Brezilya’da yetişen “hayat ağacının özsuyundan” elde ediliyor. Bataklık ve nehir yataklarında büyüyen bir palmiye cinsi bu ağaç.

Meyvenin üzerindeki mum doğal olduğu takdirde, çekinmeden meyveyi kabuğuyla yiyebileceğimiz söyleniyor. Bu fikirden rahatsız olanlara ise, meyveyi ılık suda yıkamaları ve yumuşak bir doğal fırçayla fırçalamaları tavsiye ediliyor.

Peki, meyvenin üstündeki mum tabakası doğal yollardan elde edilmemişse? İşte bu sorunun cevabını veren yok...

Makyajlı elmaya daha mı çok para ödüyoruz?

Elmanın bahçelerden toplandıktan sonra, parıl parıl hale gelmesi için çeşitli işlemlerden geçtiğini yazmıştık yukarıda. Bütün bu yıkama, kurutma, cilalama, ambalajlama işlemleri olmasa da, elmayı doğal mumuyla yesek, daha az maliyete satın almamız mümkün olmaz mı dersiniz?

iyibilgi.com



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs