En Sıcak Konular

Banka bilançolarına kriz düzenlemesi

1 Kasım 2008 13:26 tsi
Bankaların ellerinde bulundurdukları menkul kıymetleri bilançolarına yansıtmasına ilişkin muhasebe standartlarında değişiklik yapıldı.

Bankaları bilançolarının, devlet iç borçlanma senetlerindeki faiz oynaklıklarından olumsuz etkilenmesini önlemek üzere, bankalara, istedikleri menkul kıymetleri, vadesine kadar ellerinde tutmak şartıyla, portföylerine aktarabilme imkanı getirildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Edinilen bilgiye göre, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu, son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle menkul kıymet faizlerinde oluşan faiz değişikliklerinden banka bilançolarının olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla, muhasebe standartlarında değişikliğe gitti. Bu değişiklikler, “Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçmeye İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 39) Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin 105 Sıra No.lu Tebliğ” ve “Finansal Araçlar: Açıklamalara İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 7) Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin 106 Sıra No.lu Tebliğ” olarak 31 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

BDDK kararında, söz konusu tebliğ değişikliklerine dikkat çekilerek, uygulama hakkında açıklık getirildi. Buna göre, tebliğ değişiklikleri uyarınca, bankalarca gerçeğe uygun değer farkı kar veya zarara yansıtılan veya satılmaya hazır finansal varlık olarak sınıflandırılan finansal varlıkların vadeye kadar elde tutulacak menkul değerler içerisinde yeniden sınıflandırılması halinde, 'Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik' uygulamasında BDDK'ya raporlanan eski sınıflandırmalarına karşılık gelen oranlarda dikkate alınmaya devam edilecek.

Vadeye kadar elde tutulacak menkul değerler içerisinde yeniden sınıflandırılan finansal varlıklar, bahse konu yönetmelik kapsamında BDDK'ya gönderilen formlarda belirtilen nitelikteki finansal varlıkların farklı oranlarda dikkate alınmasını sağlamak amacıyla açılmış olan “vadesi dikkate alınanlar” satırında ilgisine göre gösterilecek ve bu şekilde gösterilen tutara ilişkin dipnot açıklaması yapılmak suretiyle raporlanacak.

Edinilen bilgiye göre, bankaların hazırlanmakta olan 9 aylık bilançosunda, devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) faizinde meydana gelen değişikliklerin olumsuz yansımasını azaltmak üzere, söz konusu uluslararası muhasebe standartlarındaki değişiklikler, hızla Türk muhasebe standardı olarak benimsenerek uygulamaya kondu.

Böylece, bankaların sermaye yeterliliği rasyosunda, DİBS faizlerindeki değişikliklerden kaynaklanan olumsuz etkinin en azından 2-3 puan azaltılması imkanı sağlandı.

Buna göre, bankalar, istedikleri DİBS'leri vadeye kadar elde tutmak şartıyla portföylerine aktarabilecek.
Haziran ayı sonu itibariyle, bankaların sermaye rasyosu, yüzde 16,7 düzeyinde. Bu oran, hedef rasyo yüzde 12 ve yasal oran yüzde 8;in oldukça üzerinde.
 



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,484 µs