İsrail Türkiye’den ne bekliyor | " /> İsrail Türkiye’den ne bekliyor | "/>

En Sıcak Konular

İsrail Türkiye’den ne bekliyor

1 Kasım 2008 10:32 tsi
İsrail Türkiye’den ne bekliyor

ABD ilk kez Suriye topraklarında operasyon düzenliyor, Bağdat ile Washington çıkış planı üzerinde anlaşamıyor, Türkiye BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçiliyor ve İsrail’den Türkiye ile ilgili ilginç haberler geliyor. Soru şu: Bu haberler neyi

Yerel seçimlere hazırlanan Türkiye Ergenekon davası, DTP’nin mecliste dağıttığı kitapçık ya da IMF’i tartışadursun Orta Doğu’da ilginç bir hareketlenme gözleniyor.

Dış politika konularında yazdığı yazılarla dikkatleri üzerine çeken Fikret Ertan ABD’nin iki ülkeye yönelik stratejisini değiştirdiğini söylüyor. Suriye topraklarına ilk kez geçtiğimiz hafta operasyon düzenleyen ve sekiz sivilin yaşamını kaybetmesine yol açan ABD, daha önce de benzer bir saldırıyı Pakistan’da düzenleşmiş ve yirmi sivil yaşamını yitirmişti.

Diğer yandan ABD ile Irak iki ülke arasındaki güvenlik anlaşması olarak anılan anlaşmada bir adım atabilmiş değil. Çünkü Irak, 2011 sonrasında ülkesinde ABD askeri istemiyor. Ancak Washington anlaşmaya sözkonusu maddenin girmesini isterken Bağdat’a yönelik baskılarını arttırıyor.

Bu Ortadoğu’da ABD’nin ses tonunu değiştirmeye başlaması olarak yorumlanıyor. Ancak bölgede yaşanan son değişiklikler bununla sınırlı değil. Bölgenin bir başka ülkesi İsrail siyasi çalkantıların esiri olmuş durumda. Başbakan Olmert’in yolsuzluk yaptığı iddiaları üzerine görevinden ayrılmaya karar vermesi ve ardından Kadima’nın başına geçen Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin aşırı sağ partilerin riskli talepleri nedeniyle koalisyon kuramaması üzerine ülke erken seçimlere gidiyor. Bu seçimlerde kimin galip geleceği soru işareti. İsrail’de yaşanacak bir iktidar değişikliğinin ülkenin dış politikasına ne kadar yansıyacağı, barış görüşmelerinin sürüp sürmeyeceği soru işareti.

İşte tam bu sırada BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen Türkiye, eski CIA üst düzey yetkilisi Graham Fuller’in de deyimiyle ‘bölgesel güç’ oluyor. Yani bölgedeki değişimlerde aktör halini alıyor.

Üstelik İsrail’den gelen Türkiye ile ilgili haberler son haftalarda artış gösteriyor. Örneğin İsrail’deki Atatürk meydanı dün törenle açıldı. Ya da Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nin düzenlediği Cumhuriyet resepsiyonuna başta Cumhurbaşkanı Şimon Peres olmak üzere İsrail devlet erkanı tam kadro katılıyor. Milli Savunma Bakanı Gönül’ün de bulunduğu resepsiyonda Peres, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un, "Herkes geçmişteki olaylar için uzman kesilir, ama gelecekte olacakların uzmanlığını kimse yapmaz" sözlerine atıfta bulunarak, bunun tek istisnasının Atatürk olduğunu, Atatürk’ün geleceği gören bir lider olduğunu kaydediyor. İnsansız hava araçlarının test uçuşları nedeniyle İsrail’de bulunan Milli Savunma Bakanı Gönül ile İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ı işaret eden Peres, "İki bakan da burada. İlişkilerimizi daha ileri götürmek istiyoruz" diyor.



Bu haber 1,253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs