En Sıcak Konular

Kaddafi, Kremlin'e çadır kuracak

1 Kasım 2008 10:30 tsi
Kaddafi, Kremlin'e çadır kuracak
Libya lideri Kaddafi'nin Moskova ziyareti sırasında yanında götüreceği bedevi çadırını Kremlin'in bahçesine kuracağı öğrenildi.

Libya lideri Muammer Kaddafi 23 yıl aradan sonra geldiği Moskova'da ünlü bedevi çadırını Kremlin'e kuruyor.

Ria Novosti haber ajansı Kremlin güvenlik görevlilerinin ve protokol yetkililerinin Kaddafi'nin beraberinde getirdiği çadırı Kremlin duvarları içinde yer alan Tainitski parkına kurulacağını açıkladı. Güvenlik nedeni ile nereye kurulacağı son ana kadar açıklanmayan çadırda Kaddafi misafirlerini kabul edecek.

Moskova'da üç gün kalması beklenen Kaddafi, Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev'le akşam yemeğinde bir araya geldi. Medvedev Moskova dışında bulunan Meiendorf başkanlık rezidansında gerçekleşen görüşmede ziyaretin iki ülke ilişkilerinin gelişimine büyük katkı sağlayacağını umduğunu söyledi. Kaddafi'yi Moskova'da görmekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydeden Medvedev ise iki ülkenin dostça ilişkiler içinde olduğunu ve onlarca yıldır ilişkilerin pekiştiğini ifade etti. Kaddafi resmi temasları çerçevesinde yarın Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le de bir araya gelecek.

Soğuk savaş yıllarından sonra Rusya ile ilişkilerine ara veren Libya lideri yeniden Moskova'ya yöneldi. ABD'nin Libya karşıtı politikalarından rahatsız olan Kaddafi, Kremlin'in geliştirdiği çok kutuplu dünya düşüncesine destek verdi. Kaddafi uzun aradan sonra Nisan ayında Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i Trablusgarp'ta ağırlayarak iki ülke ilişkilerin gelişimi için ilk adımı attı. Ziyaret çerçevesinde Sovyet döneminden kalan 4,5 milyar dolar borcun silinmesi ve 3 milyar dolarlık demiryolu ihalesinin alımı konusunda uzlaşı sağlanmıştı.

40 yıldır Libya liderliği görevini sürdüren Kaddafi, ABD'nin muhtemel saldırılarına karşı korunmak için Rusya'ya deniz üssü vererek silah alım anlaşmaları imzalamak istiyor. Yaklaşık 2 milyar dolar tutması beklenen alım içinde en önemli kalem yine hava saldırılarına karşı güvenlik sağlayacak S-300 füzeleri. Libya, Sovyetler Birliği döneminde Moskova'dan 20 milyar dolarlık silah alımı gerçekleştirmişti. Bunlar içinde 300 savaş uçağı, 4 bin tank ve binlerce farklı model silah yer alıyordu. Libya ordusunun yüzde 90'ının oluşturan Rus silahlarının modernizasyona ihtiyacı var. Moskova yeni dönemde bu modernizasyonu gerçekleştirecek.

İki ülke ilişkilerinde önemli bir diğer konu ise enerji. Moskova, Libya'ya nükleer enerji santrali kurmayı planlıyor. İki ülke doğalgaz konusunda da işbirliği anlaşması imzalamak istiyor. Gaz-OPEC düşüncesine Libya da destek veriyor. Gazprom Akdeniz'i aşarak Libya'yı Avrupa'ya bağlayacak doğalgaz boru hattının inşası ile doğrudan ilgileniyor.

 



Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,302 µs