En Sıcak Konular

İşte Koç Grubu'nun yeni pazar hedefi

31 Ekim 2008 23:02 tsi
Koç Grubu, daralan Avrupa pazarı yerine alternatif pazarlara yöneldi. İşte o pazarlar..

Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, global kriz nedeniyle daralan Avrupa gibi ihracat pazarlarına alternatif olarak otomotiv ve beyaz eşya ürünleri için Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi az kullanılmış pazarlara yöneleceklerini söyledi

Dünya Ekonomik Forumu toplantısı sırasında Reuters ile söyleşisinde Bulgurlu, "Pazar çeşitliliği konusunda çalışma yapıyoruz. Avrupa'da ihracat imkanının azalmasıyla Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi ihmal edilmiş pazarlara yönelerek yeni pazarlar arıyoruz" dedi.

Bulgurlu, krizin tüm dünyayı etkilemesi nedeniyle Türkiye'nin bundan muaf olamayacağını söyledi ve "Avrupa'da ihracat ürünlerimize talep ve ayrıca yurtiçindeki talep azalıyor. Bu bizim iş hacmimizi olumsuz etkiliyor" dedi ve ekledi:

"Ancak biz bu krizi bir avantaj ile karşılıyoruz. Bizim ilk iki çeyrekteki güçlü performansımız, hedeflerin üzerinde ciro ve kâr elde etmemiz yılın kalan kısmını yumuşak bir geçişle atlatmamıza yardımcı olacak. Hedeflerin biraz altında kalsak da bu o kadar önemli olmayacak."

Bulgurlu, 2009 hedefleri konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini, bu konuda kurların ve Türkiye'nin ekonomik büyümesiyle ilgili rakamların netleşmesini beklediklerini söyledi ve 2009 hedefleri konusunda yakında bir basın toplantısıyla duyuruda bulunacaklarını açıkladı.

Global şirketlerin personel azaltma planlarını açıkladıkları bir ortamda Koç Topluluğu'nun yaklaşımının sorulması üzerine Bulgurlu, "Biz kapasite kullanım oranlarını mevcut yüksek düzeylerinde tutabildiğimiz sürece böyle bir şey söz konusu değil. Ancak global koşullar bizi kapasite kullanım oranlarımızın azalmasına neden olursa başka çare kalmayabilir" dedi.

Yaklaşık olarak 1 milyar dolarlık bir nakit pozisyonları olduğunu hatırlatan Bulgurlu, bu tutarın yılın ilk yarısında elde ettikleri güçlü kârlılıkla oluştuğunu söyledi ve şunu ekledi: "İleride bir imkan doğması halinde, fırsatlara bağlı olarak bu pozisyonumuz bir satın alma işleminde kullanılabilir. Biz dünyada bu açından oluşan her türlü gelişmeyi takip ediyoruz. Eğer bizim faaliyet çizgimize uygun bir şirket bulursak, bizim kriterlerimizi karşılarsa bunu düşünebiliriz."

Koç Topluluğu'nun yatırımlarına devam ettiğini, kriz nedeniyle bunlarda herhangi bir erteleme söz konusu olmadığını belirten Bulgurlu, "Biz yatırımları uzun vadeli olarak planlıyoruz" dedi.

TÜPRAŞ CİROSU OLUMSUZ ETKİLENECEK
Aygaz'ın iştirak yapısında yaptıkları değişikliklerle bu firmayı grubun enerji operasyonlarından bazıları için bir şemsiye şirket haline getirdiklerini belirten Bulgurlu, "Bu haliyle Aygaz daha verimli bir hale geldi. Bizim enerji alanındaki iki önemli şirketimizden biri oldu " dedi.

Bulgurlu, enerji dağıtım projelerinin Koç'un ilgi alanında olmadığını yineledi ve "Ancak ileride bu strateji de değişebilir. Stratejiler yaşayan şeylerdir" dedi.

Bulgurlu, dünya petrol fiyatlarının inişli çıkışlı seyrinin Tüpraş'ın bu yılki ciro gerçekleşmesini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

Türkiye'nin global finans krizinin oluşturduğu sıkıntıyı "devletin, özel sektörün, sendikaların ve işverenlerin göstereceği işbirliği ile" atlatabileceğini belirten Bulgurlu, hükümetin ve Merkez Bankası'nın attığı adımları olumlu karşıladığını sözlerine ekledi.
 



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,134 µs