En Sıcak Konular

İran'dan teröre İpek Yolu formülü

31 Ekim 2008 20:35 tsi
İran'dan teröre İpek Yolu formülü İranlı Bakan Muttaki, "İpek Yolu'nun yeniden tesisiyle terör, uyuşturucu gibi birçok kriz ortadan kalkar" dedi.

Asya'nın yükselen yıldızı Çin'in, AB, ABD ve Japonya ile ticaret hacminin artmasıyla gündeme gelen İpek Yolu'nun yeniden tesisi projesi, Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya toplantısında da bölgeye getireceği fırsatlar açısından değerlendirildi. Asya'nın çok önemli bir avantajı bulunduğunu, bağlantıdan faydalanması gerektiğini ifade eden İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Yeni İpek Yolu'nun oluşturulmasıyla terör, uyuşturucu ticareti ve farklı krizlerin ortaya çıkmasının ortadan kalkabileceğini söyledi. Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ise, İpek Yolu'nun ister sanal olsun, ister fiziksel zaten tesis edildiğini ve genişlediğini ifade etti.
Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı kapsamında düzenlenen "Yeni İpek Yolunu tesis etmek" konulu bir oturum düzenlendi. Burada konuşan İranlı Bakan Mutteki, küresel mali krizle ilgili olarak, "Bugün bir sorun küresel hale geldiyse bunun küresel bir çözüme ihtiyacı vardır. Küresel bir çözüm arıyorsanız, küresel katkıyı kabul etmek zorundasınız" diye konuştu.

İpek Yolu'nun tarihte Çin'den başladığını, Orta Asya, Afganistan, İran'ı geçerek Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya ulaştığını anlatan Muttaki, terör, yuşturucu ticareti ve farklı krizlerin ortaya çıkmasının, yeni İpek Yolu'nun oluşturulmasıyla ortadan kalkabileceğini söyledi. Orta Doğu'da Orta Asya'yla ticaret yatırım ve proje uygulaması konusunda çok büyük bir iş birliği olması gerektiğini ifade eden Muttaki, 'Asya'nın çok önemli bir avantajı var. Asyalıların bağlantıdan faydalanması lazım' dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ise, İpek Yolu'nun ister sanal olsun, ister fiziksel zaten tesis edildiğini ve genişlediğini belirterek, yol ile Orta Doğu, Orta Asya, Hindistan, Çin ve Afganistan'ın Batıyla, Avrupa'yla bağlantı kurulduğunu söyledi.

Karzai, reel ekonomiye bakmak gerektiğine işaret ederek, "Dünyanın bu bölgesinde çok büyük bir fırsat var, reel ekonomiye yatırım yapma fırsatı var" dedi.

Bahreyn Ithmaar Bank Yönetim Kurulu Başkanı Khalid Abdulla-Janahi ise, mali kriz ile birlikte artık tek bir süper güç olmadığının anlaşıldığını belirterek, bölgede yer alan bütün ülkeler için fırsatın önlerinde bulunduğunu kaydetti. Janahi, mevcut fırsat döneminde harekete geçmek ve birçok reform yapılması gerektiğini anlattı.

cihan



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,943 µs