En Sıcak Konular

'Atatürk diktatör değil'

31 Ekim 2008 19:40 tsi
'Atatürk diktatör değil' CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bazı çevrelerin "Atatürk'ün 1930 modeli bir diktatör" olup olmadığı tartışmasını ortaya attıklarını söyledi, "Atatürk 1930 modeli bir diktatör olarak nitelendirilemez" dedi. İşte Baykal'ın Atatürk filmine ve 'Atatürk

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Deniz Baykal, başkanlığındat oplandı. Baykal, toplantı öncesinde bir açıklama yaptı.

"Mustafa" isimli filmle ilgili soruları yanıtlayan CHP lideri, Atatürk'ün çok önemli bir şahsiyet, siyasetin ve tarihin gidişini derinden etkilemiş bir lider olduğunu, böyle bir şahsiyetin tüm yönleriyle izlenmesinin doğal olduğunu vurguladı.

Baykal, herkesin Atatürk'e yönelik kendince bir yaklaşım sergileme hakkına da sahip olduğunu, bunun doğal karşılanması gerektiğini ifade etti.

Atatürk'ün özel yaşamının gündeme getirilmesinden rahatsızlık duymayacağını belirten Baykal, "(Bunlar dokunulmaz), anlayışı içinde değilim. İnsan yönleriyle, zaaflarıyla ortaya konmasında bir sakınca yoktur. Bundan Atatürk'ün zarar görmesi söz konusu değildir" diye konuştu.

Atatürk'ün deneyimlerinin doğru anlaşılması gerektiğini vurgulayan Baykal, belli çevrelerin "Atatürk'ün 1930 modeli bir diktatör" olup olmadığı tartışmasını ortaya attıklarını kaydetti. Baykal, "Atatürk 1930 modeli bir diktatör olarak nitelendirilemez" dedi.

Bu dönemde yaşayan Mussolini, Hitler, Stalin, Franko gibi isimlerin diktatörlük nitelemesinden şikayetçi olmadıklarını belirten Baykal, Atatürk'ün ise Türkiye'nin çok partili rejime geçmesi gerektiği anlayışı içinde olduğunu ve tek partiyi hiçbir zaman idealize etmediğini söyledi.

Atatürk'ün beraber yola çıktığı kişilerden bazıları ile daha sonra yollarının ayrılmasının siyasetin doğası gereği olduğunu kaydeden Baykal, "Bunu bir kişilik özelliği olarak algılanmak, (insanları ezdi geçti) demek insaflı bir değerlendirme değildir" dedi.

Atatürk'ün sofrasının "yaşlı, yalnız birinin eğlencesi" gibi anlaşılmasının da yanlış olacağını belirten Baykal, "Unutulmamalıdır ki o sofra, cumhuriyetin ilan edildiği ortamdır" diye konuştu.

Baykal, belgesel filmeilişkin herkesin kendi yorumunu yapmakta serbest olduğunu da vurgulayarak, "Can Dündar Sarı Zeybek'i yapmış bir kişidir. Şimdi 2008 Can Dündar çalışmasıyla karşı karşıyayız. Aynı kişiden farklı sonuçlar, farklı sunumlar çıkabilir. 2008'in genel şartları var. Bu şartlarda yapılan çalışmanın bu nitelikte olmasını dayadırgamıyorum" şeklinde konuştu.

Baykal, DTP'nin TBMM'de dağıttığı kitapçık ve Diyarbakır'da gerçekleştirmeyi planladığı oturma eylemine ilişkin soruyu da yanıtlarken yaşananların bir sürpriz olmadığını belirtti. Baykal, siyasi bir projenin hayata geçirilmeye çalışıldığını savundu.

Terörle mücadele

Deniz Baykal,Türkiye'nin terörle mücadele konusunda ciddi sorunlarla sıkıntılarla karşı karşıya bırakıldığını da ifade ederek, "Yapılan resmi açıklamaların ötesinde Türkiye'nin bilinçli bir şekilde belli bir noktaya doğru yönlendirilmekte olduğu görülüyor" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın terör konusunda hükümete verdiği brifing sonrasında çıkan tartışmalara değinen Baykal, "Çok önemli konularda, o terör brifinginde neler söylendi? Söylendi mi, söylenmedi mi? Kamuoyunun bunu net bir şekilde algılamasına dahi imkan yok. Bu, terör konusunda birbiriyle farklı, birbiriyle çelişen arayışların bugün hükümetin kolu kanadı altında yürütülmekte olduğunun bir ifadesi" dedi.

Toplantıda neyin söylenip neyin söylenmediğinin belli olmadığını savunanBaykal, "Türkiye terör konusunda bir noktaya mı yönlendirilmek isteniyor?" diyesordu. Baykal, "Yapılan resmi açıklamaların ötesinde Türkiye'nin bilinçli birşekilde belli bir noktaya doğru yönlendirilmekte olduğu görülüyor. Bu dönem içinde de Türkiye terörle mücadele konusunda ciddi sorunlarla sıkıntılarla karşı karşıya bırakılıyor" diye konuştu.

Yolsuzluk iddiaları

Yolsuzluk konusunda da aynı manzaranın devam ettiğini ileri süren Baykal, Deniz Feneri Derneği ile ilgili Almanya'dan istenen dosyaların hala Türkiye'yegelmemiş olmasına dikkati çekti. Siyasi iradenin yolsuzlukları idare etme anlayışı içinde olduğunu iddia eden Baykal, "Türkiye'nin yolsuzluklarla ilgili temel konusu bugünkü iktidarın bizatihi kendisidir. İktidar yolsuzlukla mücadele anlayışı içinde değildir çünkü kendisi çok büyük ölçüde yolsuzluklarla bire bir ilişki içine girmiştir" dedi.

Baykal, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, ismi CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında geçen Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yolsuzluk iddialarına yönelik bir basın toplantısı yapacağını hatırlatması üzerine "Kılıçdaroğlu yolsuzluklarla ilgili ciddi bir mücadele yürütüyor" dedi.

Bunun çok önemli bir hizmet, bir siyasetgörevi olduğunu belirten Baykal, Kılıçdaroğlu'nun bunu makam ve mevki beklentisiiçinde yapmadığını vurguladı. CHP'nin Ankara dışında belediye başkan adaylığı konusunda kesinleşmiş bir kararı olmadığını da ifade eden Baykal, İstanbul'u yeni bir belediyecilik anlayışı ile tanıştırmayı istediklerini söyledi.

"Cumhuriyet Bayramı'na 3 ayrı resepsiyon"

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 3 ayrı resepsiyon verilmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Baykal, "Artık Türkiye gerçek bir sevinç ve mutluluk içinde, inançla heyecanla coşkuyla paylaşarak, bütün kesimleriyle el ele vererek Cumhuriyet kutlamasıyapabilir olmaktan çıkmaya başlamıştır. Çünkü cumhuriyet konusunda çok ciddi vetemel ayrışmaların ortaya çıkmaya başladığına tanık oluyoruz. Bugün özellikle iktidarda bulunan siyasi partinin bu konulara yaklaşımı toplumun çeşitli kesimlerinde tedirginlik, sıkıntı yaratıyor. Bunun sonucu olarak insanlarcumhuriyet sevgilerini, anlayışlarını, mutluluklarını iktidarın dışında ortaya koyma ihtiyacı hissediyorlar. Bu ihtiyaç maalesef yaygınlaşıyor. Çünkü cumhuriyetin özü ve kazanımlarıyla ilgili ihtilaf maalesef devam ediyor" dedi.

Türkiye'nin "neyin iyi, neyin doğru, neyin güzel olduğu konusundakitemel mutabakatının AK Parti iktidarı döneminde ciddi şekilde sarsıldığını"ileri süren Baykal, "Bu sarsıntı Türkiye'yi Cumhuriyet Bayramı kutlamasında dabirbirinden farklı noktalara doğru sürüklüyor. Hepimiz bu duyguyu içimizde hissediyoruz, neyin kutlamasını yapacağız? Kimi kutlayacağız? Cumhuriyet karşısındaki niteliği, tavrı tutumu belli olan insanları her şeyi unutarak, yoksayarak sanki cumhuriyet konusunda bir ihtilaf yokmuş gibi bir yapay davranışiçinde sevgiyle sevinçle kucaklamanın şartları kaldı mı?" diye konuştu.

cnn turk



Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,424 µs