En Sıcak Konular

Ergenekon'da 'dürüstlük' dersi

31 Ekim 2008 18:55 tsi
Ergenekon'da 'dürüstlük' dersi Muzaffer Tekin'in 'dürüstlük' dersi, mahkeme başkanını kızdırdı. Bakın Tekin ne dedi, ne yanıt aldı...

Ergenekon davasında okunan iddianamede 443'üncü sayfaya gelindi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün okumaya sonraki oturumda devam edilmesini istedi. Şengün, tutuklu ve tutuksuz sanıkların sözlü taleplerinin dinlenmesine karar verdi. Duruşmanın bu günkü oturumunda sanık avukatlarının Türklük ve Ergenekon destanı hakkında açıklama yapmaları dikkat çekti. Sanık Muzaffer Tekin, " Savcılardan çok daha dürüstüm, çok daha şerefliyim" sözlerine mahkeme başkanı tepki gösterdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, 237'inci sayfadan okunmaya başlanan iddianamede 443'üncü sayfaya ulaşıldıktan sonra sözlü taleplere geçildi. İlk olarak tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz söz aldı.Kerinçsiz iddianameyi "siyasi roman türünün bir örneği" olarak niteledikten sonra bu iddianamenin kabul edilmesinden duyduğu hayal kırıklığından bahsetti. Kerinçsiz hakkında verilecek en doğru kararın tahliye olduğunu söyledi.

Ardından Semih Tufan Gülaltay konuşarak hakkındaki iddiaların komplo olduğunu ve tertipten ibaret olduğunu öne sürdü.

Ölme ve öldürme ile ilgili yaptıkları yemin ile gündeme gelen Kuvvayi Milliye Derneği üyesi Hüseyin Görüm ise yaptığı konuşmada, "Bana sürekli arkamdakiler, 'Sen konuşma, seni tahliye edeceğiz' diyorlar." diyerek üzerinde kurulan bir baskı olduğunu ifade etti. Bugünün tarihin 31 Ekim olduğunu belirten Hüseyin Görüm, bu davanın da Nur Suresi'nin 31'inci ayetinden dolayı gerçekleştiğini, bu ayette başörtüsü ile ilgili ifadeler bulunduğunu, davanın bundan kaynaklandığını öne sürdü. Bu davanın özünün Danıştay saldırısı olduğunu söyleyen Hüseyin Görüm, "Herşeyi anlatacağım." dedi. Mahkeme Başkanı da "Zamanı gelince anlatırsın" diyerek sözü başka bir sanığa verdi.

Tutuklu sanık Hayrettin Ertekin, iddianamede geçen Lobi isimli belgenin 1985 yılında bir yüzbaşı tarafından Pentagon kaynaklı bir NATO belgesinden yapılan çeviri olduğunu söyledi. Ertekin bu metnin İngilizce orijinalinin Harp Akademileri Komutanlığı kütüphanesinde bulunduğunu dile getirdi.

Oktay Yıldırım'ın müdafi avukatı ise örgüte Ergenekon denmesinden duyduğu rahatsızlığa dikkat çekti. Ergenekon ile terör kelimelerinin yanyana kullanılmasına tepki gösteren Yıldırım'ın avukatı bu ismin iddianameden çıkarılmasını istedi.

Sami Hoştan'ın avukatı ise müvekkilinin 60 yaşında, torun sahibi bir işadamı olduğunu belirterek tahliyesini talep etti.

Mehmet Demirtaş'ın avukatı ise dün bir özel kanalda yayınlanan programa katılan Tuncay Güney'in beyanlarına dikkat çekerek bu programın kasetinin dosyaya eklenmesini talep etti.

Tutuklu sanık Muzaffer Tekin'in soruşturma savcıları hakkında sarfettiği sözler Mahkeme Başkanı'nın sert tepkisine yol açtı. Muzaffer Tekin, kendisi hakkındaki söz konusu iddiaları "hayretle ve dehşetle" izlediğini belirtti. Danıştay'a saldırısı için kendisinin talimat verdiği iddialarını reddettiğini belirten Tekin, "Kalpak alamayan örgüt nasıl 500 bin dolar verebilir?" diye sordu. Savcılara dönerek konuşmasına devam eden Tekin, "Kendilerinden çok daha dürüstüm, çok daha şerefliyim" dedi.

Bu sözler üzerine Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, "Bir daha sakın ola ki böyle bir konuşma yapmayın" şeklinde uyarmak durumunda kaldı. Tekin ise, "Dayanamıyorum" diyince Şengün, "Dayanacaksın. Bu mahkemede belirli kurallar içerisinde hareket edeceğiz." dedi. Tekin'in ardından söz alan avukatı ise müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Sanık Mehmet Zekeriya Öztürk Avukatı Yaşar Ağsu, "Biraz önce avukat arkadaşım Ergenekon Destanı'nı anlatıp Türklerin bir Börteçina'nın arkasından Ergenekon'dan çıktığını söyledi. Aslında Ergenekon Destanı üç tanedir. Ergenekon destanının geçtiği Alatav dağlarından Türkler bir bozkurtun ardı sıra çıktı. O Bozkurt'un adı Börteçine'ydi. Daha sonra yedi düvel bir oldu. Anadoluyu, tersanelerimiz, fabrikalarımız işgal etti, buradan da bir bozkurtun ardından çıktılar, o bozkurtun adı da Mustafa Kemal'di, şimdi ise emperyalistlerle Mustafa Kemal'in Gençliğe Hitabe'de bahsettiği dahili bedhahtların işbirliği ile hazırlanmış bu Ergenekon cenderesinden de bir bozkurtun ardından çıkarız. Bu bozkurtun adı da Köksal olur." diyerek mahkeme başkanı Köksal Şengün'e atıfta bulundu.

Sanık Kemal Kerinçsiz'in Avukatı Recep Yenişen, "örgüt yöneticiliği ile suçlanan kişilerin adli kontrollerini dahi kaldırıldığı bir davada örgüte üye olmakla suçlanan müvekkilimin tutuklu bulunması adil yargılama ve hukukuta eşitlik ilkesine uygun değildir. Bu nedenle tahlilyesinin tekrar değerlendirilmesini talep ediyorum." dedi.

Mahkeme başkanını Şengün, daha önceki oturumda Veli Küçük'ün avukatı tarafından yapılan Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanlığı'na müvekkilinin çalıştığı dönemle ilgili bilgi verilmesi konusundaki talebin hangi gerekçe ile ilgili olduğunu sordu. Bunun üzerine Veli Küçük'ün aynı zamanda kızı olan avukatı Zeynep Küçük, "İddianamede müvekkilimin Kocaeli'nde görev yaptığı sürede faili meçhul cinayetlerin arttığı iddia ediliyor. Bu konunun sorulmasını istiyoruz." diye cevap verdi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, mütealasında Danıştay Saldırısı konusunda kısmi yetkisizlik iddiasıyla avukatların her duruşmada talepte bulunduğunu ancak bu konuyla ilgili daha önceden karar verildiği için bu taleplerin reddine karar verilmesini istedi. Reddi Hakim talebi konusunda daha önceden karar verildiği için avukatların bu talebinin de reddine karar verilmesini talep etti. Pekgüzel, davada Ergenekon isminin kaldırılmasına ilişkin talepler konusunda da, daha önceden karar verildiği için reddine karar verilmesini mütaala eti.

Duruşmaya karar verilmek üzere ara verildi.


(CİHAN)
 



Bu haber 1,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs