En Sıcak Konular

ABD’li Müslümanların oyu kime?

31 Ekim 2008 15:25 tsi
ABD’li Müslümanların oyu kime?
ABD’deki 2.5 milyon Müslüman, 4 Kasım’daki seçimler öncesinde kırgın. Müslüman kime oy verecek? Kararlarında hangi konular belirleyici olacak?

ABD’de yaşayan 2.5 milyona yakın Müslüman, 11 Eylül saldırılarından sonra korku ve şüphenin odağı oldu. 4 Kasım’da gerçekleşecek seçimler öncesinde ise Müslüman seçmenler, Obama’nın da, McCain’in de kendilerini anlamadığını düşünüyor.
 
ABD, 4 Kasım’da ya ilk kadın başkan yardımcısını, ya da ilk siyah başkanını seçecek. Ekonomik durgunluk, Irak ve Afganistan savaşları ve kıyasıya mücadelenin damgasını vurduğu seçim kampanyalarında adaylar, her kesiminden seçmenle bir araya gelmeye çalıştı. Müslümanlar ise, bu gruplar arasında adeta “üvey evlat” muamelesi gördü. 11 Eylül sonrasında İslam’a karsı oluşan tepki her iki adayın da kampanya stratejilerini belirledi. Cumhuriyetçi aday John McCain, Müslüman bir baba ve Hıristiyan bir annenin çocuğu olan Barack Obama’nın Müslüman olduğunu iddia etti ve Amerika’yı bu konuda uyanık olmaya çağırdı. Obama ise, kampanyasını riske atmamak uğruna Müslüman seçmenlerden uzak durmayı seçti, ve McCain’in iddialarına karşı kendisini savunmakla yetindi.

Demokrat Parti’nin Haziran ayında gerçeklesen bir mitinginde, türbanlı iki genç kızın Obama’yla poz vermesine partili yetkililerin karşı çıkması Müslüman seçmenlerin dikkatini çeken önemli faktörlerden oldu.

Peki Müslüman seçmenler kime oy verecek? Kararlarında hangi konular belirleyici olacak? NTVMSNBC, ABD’li Müslümanların ne yönde karar vereceğini, Muslim Public Affairs Council temsilcisi Naoma Nagahawatte ve yoğunlukla göçmen Müslümanların ibadet ettiği Jackson Heights Camii imamı Muhammed Odin ile konuştu:


NAOMA NAGAHAWATTE (MUSLİM PUBLİC AFFAİRS COUNCİL SÖZCÜSÜ)

“ABD’deki Müslümanlar dendiğinde belli özellikleri olan bir gruptan bahsetmiyoruz. Çok çeşitli etnisite, ırk ve sosyo-ekonomik kökenlerden gelen karışık bir gruptan bahsediyoruz. Bütün bu faktörler, ABD’li Müslümanların seçimlerini etkiliyor. Bu seçimlerde Müslüman Amerika’yı en çok ilgilendiren konuların başında ekonominin durumu, göç sorunu ve Irak savaşı geliyor. 

 


Naoma Nagahawatte

ABD’deki Müslüman topluluklarının bazılarında “oy vermenin haram olduğuna” dair önyargılar var. Yasal olmayan yollarla ABD’ye gelen Müslüman göçmenler ise, “fişlenmek”ten korktukları için siyasi aktivizmden uzak duruyor. Fakat sosyo-ekonomik durumu daha yüksek olan kesim, politik olarak da daha aktif.

MÜSLÜMANA DEĞİL, MCCAIN’E OY VERİN
11 Eylül sonrasında ABD’de Müslümanlara karsı çok büyük bir şüphe, güvensizlik ve korku oluştu. Bu hava dağılmış değil. McCain, kararsız eyaletlerde bu korku ve güvensizlik hisleri üzerine oynayarak, seçmenleri kendi tarafına çekmeye çalıştı. “Müslüman olana- yani Barack Obama’ya değil- McCain’e oy verin.” diye konuştu. Seçim kampanyaları sırasında iki aday da Müslümanlardan uzak durdu. McCain, Müslüman olmaya negatif bir şeymiş gibi yaklaştı. Obama’yı Müslüman olmakla adeta “suçladı.” Obama ise sadece kendini savunmak ve Müslüman olmadığını yinelemek stratejisi yürüttü. Yani, Müslüman olmanın herhangi bir kötülüğü olmadığını söylemek yerine, tepki çekmemek için geri durmayı seçti.

Obama kampanyasının yetkilileri, Pensilvanya’da gerçekleşen bir mitingde, iki başörtülü genç kızın, Obama’nın arkasında fotoğraf çektirmesini engelledi. Bu, ABD’li Müslümanların büyük tepkisini çekti ve böylce Obama’nın Müslüman Amerika’yı kucaklaması için bir fırsat kaçırıldı.

ABD’li Müslümanların diğer Amerikalılardan farklı olmadığını ve onların da Amerikan değerlerini yüceltmek için çalıştıklarını göstermek gerekliydi. Her iki adayın da Müslümanlara karşı sosyal adalet ve eşitlik konularında gafları olduysa da, seçim sonrasında kim kazanırsa kazansın, Müslüman seçmenlere ulaşmak için fırsat var. Müslüman Amerika’nın bu ülkeye kattığı değerlerin ve tolerans kültürünun geliştirilmesi için bu gerekli.

MUHAMMED ODİN (JACKSON HEİGHTS CAMİİ İMAMI, NEW YORK)

“ABD birçok milletin bir arada yaşadığı bir ülke. Herkesin, Müslümanların da, ABD başkanı olmaya hakkı var. Obama, Müslüman olsa bile, bunda sorun nedir? Eğer Müslüman olması başkanlık için kalifiye olmadığı anlamına geliyorsa, bu ABD’nin kuruluş geleneğiyle ters düşer. ABD’de doğan, bu ülkenin vatandaşı olan herkes, bu ülkenin başkanı olabilmeli.


Muhammed Odin

MÜSLÜMANLAR BAŞKAN OLAMAZSA, BEN GİDİYORUM!

ABD Anayasası, “Müslümanlar başkan olamaz” diyor mu? Öyleyse ben, eşim ve çocuklarımla beraber bu ülkeyi terk ediyorum. Burada olma sebebim nedir ki o zaman? Obama’nın Müslüman olmasıyla ilgili dedikodular, şimdiye kadar bir suçlama gibi gündeme getirildi. Obama da kendisini savunarak, “Hayır, ben Müslüman değilim.” dedi. Fakat hiçbir zaman, “Müslüman olmanın ne sakıncası var ki?” diye sormadı Bu beni rahatsız ediyor.

Obama seçim kampanyası boyunca hiç cami ziyaret etmedi. Önemli değil, çünkü biliyoruz ki, Obama, asla İslam’a karsı konuşmadı, ne İslam’a ne başka bir dine karsı eleştirel olmadı. ABD’li Müslümanların önemsediği nokta bu: Camiye gelmemesi değil, İslam’ı küçük görmemesi.

 

NTV



Bu haber 244 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,384 µs