Müslümanlar kurtaracak! | " /> Müslümanlar kurtaracak! | "/>

En Sıcak Konular

ABD’yi krizden Müslümanlar kurtaracak!

31 Ekim 2008 15:50 tsi
ABD’yi krizden Müslümanlar kurtaracak! Krizin başladığı günden bu yana faizleri toplam 3.5 puan indiren ABD, görünen o ki bununla yetinmeyecek. Çünkü İslam ülkelerinde yaygın olan faizsiz bankacılığı araştırıyor! ABD, Körfez modelini benimser mi bilinmez, ama krizin kurtarıcısı Müslümanlar ola

ABD’de ilk sert çıkışını 1.5 yıl önce yapan global kriz, artık her gün yeni bir gelişmeyle değişmeyen gündemimiz. Kontrolsüzce herkese verilen yüksek tutardaki krediler ve bu kredilerin zaman içinde aşırı derecede yükselen faizi, ABD’yi bugünlere getirdiği gibi, başta Avrupa olmak üzere tüm dünya ülkelerini ciddi şekilde etkiledi. Şimdi ABD yara sararken, dünyanın diğer ülkelerinde hala krizin artçı sarsıntıları sürüyor.

Yaralarını sarmaya uğraşan ABD, anlaşılan o ki sorunu kökten çözmeyi planlıyor. Sadece ABD mi? AB ülkeleri de. Bu nedenlerdir ki, İslam ülkelerinde yaygın olan faizsiz bankacılık modelini araştırıyor. Kriz başladığı günden bu yana hemen her toplantıda faizleri indiren Amerikan Merkez Bankası (FED), son toplantıyla faizi 1 puana indirdi. Son 1.5 yılda faiz oranı 3.5 puan aşağı çekilmiş oldu. AB’de benzeri uygulamalar hayata geçirildi.

Faize karşı Müslüman silahı!

Ama bunun, sorunun kalıcı çözümü olmadığı anlaşıldı ki, faize karşı yeni bir silah bulundu! Daha doğrusu bu silah zaten bulunmuştu. Özellikle Arap ve Körfez ülkelerinde! ABD Hazine Bakanlığı’nın ikinci adamı, Müsteşar Robert Kimmitt de bu amaçla Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Kimmit, burada yaptığı açıklamalarda ABD yönetiminin, küresel finansal krizle mücadelede ne ölçüde yararlı olabileceğini belirlemek amacıyla katılım bankacılığını başlıca yönleriyle incelediğini belirtti. AB ülkelerinde ise İngiltere'de uygulanan katılım bankacılığını, Almanya da inceleme altına aldı.

Türk katılım bankalarında toplantı trafiği

Türkiye’de de Albaraka Türk, Türkiye Finans, Bank Asya ve Kuveyt Türk’ün yaptığı katılım bankacılığı öyle bir önem arz etmeye başladı ki, kriz nedeniyle bu bankalar yaptıkları toplantılardan başlarını kaşıyacak vakit bulamıyor son günlerde. 

Peki, ‘faizsiz bankacılık’ ya da ‘katılım bankacılığı’nın kriz karşısındaki avantajları neler? Bu bankalar nasıl işliyor, riskleri nasıl minimuma indiriyor? Albaraka Türk Baş Ekonomisti ve Yatırımcı İlişkileri Müdürü Melikşah Utku yanıtladı…

Batı, neden katılım bankacılığına ilgi duyuyor?

Batı’nın ilgi duymasının sebebi, son 10 yılda faizsiz enstrümanlarla Körfez’de birikim yapılmış olması. Aynısını Batı da istiyor. İngiltere bunu uygulamaya başlamıştı zaten. Faizsiz bankacılığın krizlerden etkilenme ihtimali düşük. Türkiye de dahil olmak üzere katılım bankaları krizlerden daha az etkileniyor. Faiz riski ve fiyatlandırma riski yok. Kredi tarafına verilen parayı mevduata yatırıyorlar. Reel sektörle çalışıyorlar.

Katılım bankacılığı basit

Gelecekte katılım bankaları artacak. İngiltere’de var, diğer ülkelerde de hazırlık yapılıyor. Katılım bankaları, bankacılığın temel fonksiyonlarını yapıyor. Ama modern bankacılık çok değişti ve karmakarışık bir halde. Ölçülemez riskler aldılar. Katılım bankacılığında risk yok.   

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 1,183 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,651 µs