En Sıcak Konular

İlerleme Raporu’nda Şemdinli savcısı da var

31 Ekim 2008 14:33 tsi
İlerleme Raporu’nda Şemdinli savcısı da var Avrupa Komisyonu’nca gelecek hafta açıklanacak 2008 İlerleme Raporu’na ilişkin son taslakta, Türk yargı sistemi ele alındı. Şemdinli Savcısına yapılanlara komisyonun tepkisi de yer alıyor.

Avrupa Birliği, gelecek hafta açıklanacak olan Türkiye ile ilgili 2008 İlerleme Raporu’nda “yargı bağımsızlığı” konusunda eleştiriler yöneltiyor.
Rapora ilişkin son taslakta yargının bağımsızlığına ilişkin kaygılar sürdüğü belirtilirken, “Yargının üst düzey üyeleri, kamuoyuna, gelecekteki yargılamalarda bağımsızlıklarını tehlikeye düşürebilecek yorumlarda bulundu” denildi. Raporda ayrıca “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı konusunda ilerleme olmadı” savına da yer verildi.
Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı İlerleme Raporu’na ilişkin son taslakta birçok alanda yeterli adımların atılmadığının altı çizilirken Türkiye’de de tartışılan konulara vurgu yapılıyor.
ABHaber’in elde ettiği taslakta yargı sistemi üzerinde duruluyor. Adalet Bakanlığı’nın yargı reform stratejisi taslağı üzerinde çalıştığı belirtilirken “kapsamlı” olarak nitelendirilen belgenin yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği gibi konuları da içerdiğine işaret ediliyor.
İlerleme Raporu’nda 2007 yılında toplam 846 yargı ve savcının atandığı belirtilirken, 4 bin 166 yargı ve savcı kadrosunun boş bulunduğuna dikkat çekiliyor. Bölgesel temyiz mahkemelerinin kurulmasında ilerlemenin sağlanmadığı da kaydedildiği raporda şöyle deniliyor:

-ŞEMDİNLİ SAVCISININ İHRACI ORANTISIZ-

“Yargının bağımsızlığına ilişkin kaygılar sürüyor. Bazı vesilelerle yargının üst düzey üyeleri, kamuoyuna gelecekteki yargılamalarda bağımsızlıklarını tehlikeye düşürebilecek yorumlarda bulundu. Bağımsızlığa gelince Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı konusunda ilerleme olmadı.”
Avrupa Komisyonu, raporunda Şemdinli davasına da değiniliyor. Bu çerçevede Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun Şemdinli davası savcısını görevden ihraç kararını “orantısız” olarak nitelendirirken kararın, kurulun “başka devlet kurumlarından bağımsızlığı” konusunda soru işaretlerini yarattığı da savunuluyor.
Bu arada, raporda “diğer bazı yüksek profil davaların soruşturmanın kalitesinin önemine vurgu yaptığı” değerlendirmesine de yer veriliyor.



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs