En Sıcak Konular

GAP'a 3 milyar dolarlık yabancı kaynak

31 Ekim 2008 13:44 tsi
Körfez Bölgesi'nin, küresel finans pazarında söz sahibi üç önemli kuruluşunun stratejik işbirliği ile oluşturulan Vision3, kaldıraç etkisiyle 9 milyar dolara ulaşacak 3 milyar dolarlık bir fonu Türkiye'de kullanmak için yatırım niyet anlaşması imzaladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Erken, bu anlaşma ile Türkiye'de yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip bir ortam olduğunun ortaya konulduğunu belirtti. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise önümüzdeki dönemde, nakit zengini ve reel sektör hedefleyen fon, şirket, kurum ve kuruluşları hedeflediklerini ifade etti.

Niyet anlaşmasına ilişkin imza töreninin yapıldığı İstanbul Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Yatırım Ajansı) Başkanı Alpaslan Korkmaz, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Ithmaar Bank B.S.C. Yönetim Kurulu Başkanı Khalid Abdulla Janahi, Gulf Finance House Yönetim Kurulu Başkanı Esam Janahi ve Abu Dhabi Investment House Genel Müdürü Rashad Janahi katıldı.

Bakan Ekren, burada yaptığı konuşmada, bu anlaşma ile Türkiye'de yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip bir ortam olduğunun ortaya konulduğunu belirtti. Anlaşmanın, Türkiye'nin önemli projesi GAP, DAP ve Konya ovalarını kapsayan projeler için önemli olduğunu vurgulayan Ekren, 'Vizyonküp (Vision3) olarak bilinen üç köfez kuruluşunun oluşturduğu fon, 3 milyar dolar olacak. Kaldıraç etkisiyle 9 milyar dolara gelmesini bekliyoruz. Bu fonun ilgi alanında tarım teknolojisi, hayvancılık, enerji, eğlence sektörü de bulunduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise, dünya ekonomisinin böylesi sıkıntılı bir döneminde, Türkiye ekonomisine ve ülkenin stratejik güçlerinden biri olan tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik olarak atılan bu ilk adımın, Türkiye'nin Yatırım Ajansı olarak son derece gurur verici bir gelişme olduğunu kaydetti. Korkmaz, bu gelişmenin, aynı zamanda Türkiye'ye olan güvenin bir anlamda teyidi niteliğinde olduğunu ifade etti.

Genel olarak Ajans'ın hedefinin Türkiye'ye istihdam, katma değer ve bilgi birikimi bazında katkı sağlayacak yatırımları ülkeye kazandırmak olduğunu ifade eden Korkmaz, Körfez ülkelerine yönelik olarak da bu amaçlarına uygun olan projeleri bulup ya da bu projeleri bizzat oluşturup bunlara sermaye desteği sağlayacak yatırımcıları Türkiye'ye çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Önümüzdeki dönem hedeflerine de değinen Korkmaz, 'Nakit zengini ve reel sektör hedefleyen fon, şirket, kurum ve kuruluşların hedeflendiğini söyledi.

Vision3 adına söz alan Ithmaar Bank B.S.C. Yönetim Kurulu Başkanı Khalid Abdulla Janahi de reel ekonomiye ilginin az olduğunu görerek, 10 hafta önce fonu kurduklarını anlattı. Janahi, altyapıya yönelik bir sermaye projesi var ve sonra tarım, teknoloji ve gıdaya odaklanan bir yapı oluşturduklarını ifade eden Janahi, eğelence bankası denilen bir yapıları da olduğunu bildirdi. Janahi, "Türkiye olması bizim için çok önemli. Kamu ve özel şirketler açısından önemini gösteriyor. Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında önemli gelişmeler var. O bölgeden Türkiye'ye yatırım yapan son kurum olmayacağız. Burada, para kazanmak ve destek olmak için varız." diye konuştu.

KÖRFEZ BÖLGESİ'NİN SÖZ SAHİBİ ÜÇ ÖNEMLİ KURULUŞU

Vision3, Körfez Bölgesi'nin, global finans pazarında söz sahibi üç önemli kuruluşunun biraraya gelmesi ile oluşan stratejik işbirliğinin ürünü. Ithmaar Bank B.S.C. - Bahreyn Merkez Bankası tarafından verilen 'tam hizmet yatırım bankası' lisansına sahip olan ve 24 yıllık geçmişi ile dünyanın en köklü finans kuruluşları arasında yer alan Ithmaar Bank, Asya Pasifik ve Avrupa'nın yanı sıra Orta Doğu ve Kuzey - Güney Afrika bölgelerinde faaliyet gösteriyor.

Abu Dhabi Investment House (Abu Dhabi Yatırım Evi / ADIH) - Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası'nın denetimi altında 2005 yılında yatırım firması olarak kuruldu. ADIH; girişim sermayesi, emlak danışmanlığı, yatırım danışma hizmetleri ve sermaye (fon) yönetimi konularında ürün ve hizmetler sağlıyor. ADIH yönetimi ve üyeleri, konularında lider finansal kurumlar ve körfez bölgesinin ileri gelen işadamı ve yatırımcılarından oluşuyor. ADIH başlangıcından beri (kuruluşundan bu yana), çok büyük yatırım fonlarına ek olarak Beirut Kapısı (Lübnen), Katar Eğlence Şehri Entertainment (Katar), Günbatımı Tepeleri, Sunset Hills, Porta Kayalıkları ve Lagün - Amwaj Adaları (Bahreyn Krallığı) gibi büyük yatırım projelerinde de yer almıştır. 3 yıldan kısa bir sürede, 13'den fazla fon lansmanı yapan ADIH, 4 milyar dolar değerinde bir fonu yönetiyor. .

Gulf Finance House (Körfez Finans Evi / GFH) ise 1999 yılında kurulan GFH, Ortadoğu bölgesinde tanınan yatırım bankalarından biri konumuna geldi. 9 yılı aşkın bir sürede, GFH toplam eğeri 30 milyar doları aşan ekonomik altyapı geliştirme proje ve yatırımlarının lansmanını gerçekleştirdi. GFH'nin hisseleri Londra, Kuveyt, Bahreyn borsalarında ve Dubai'de işlem görüyor. GFH önümüzdeki dönemde 2-3 milyar dolarlık bir portföyü yönetmeyi hedefliyor. 

cihan
 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,502 µs