kötü haber! | " /> kötü haber! | "/>

En Sıcak Konular

İstanbullu molotofçulara kötü haber!

31 Ekim 2008 13:02 tsi
İstanbullu molotofçulara kötü haber! İstanbul Valiliği, kentte kundaklama olaylarının artması üzerine radikal bir önlem aldı. İşte molotofçuları üzecek haber...

Bundan böyle Valilik, aracı yakılan vatandaşın zararını önce kendisi karşılayacak, ardından da bu parayı kimliği tespit edilen molotofçunun ailesinden tahsil edecek. Molotofçuya ise "bombalı saldırı düzenlemek" suçundan işlem yapılacak. 

PKK yandaşlarının sokaktaki otomobilleri ateşe vermesi üzerine İstanbul Valiliği radikal bir önlem aldı. Valilik bundan sonra otomobili yanan vatandaşın zararını ödeyecek, daha sonra bu parayı kimliği belirlenen ya da yakalanan molotofçunun ailesinden tahsil edecek. Ayrıca yeni yapılan kanuni düzenlemelerle “molotoflu” saldırı düzenleyenlere “bombalı” saldırı düzenlemek suçundan işlem yapılacak.

YAKILAN OTOMOBİLLERİN PARASI VALİLİKTEN
İstanbul Valiliği İl İdare Kanunu’na göre, Valilik, yakılan tüm otomobillerin parasını kendisi karşılayacak. Böylece terör saldırısında otomobili yanan vatandaşın zararı hemen karşılanmış olacak.

PARAYI MOLOTOFÇUNUN AİLESİNDEN TAHSİL EDECEK
İstanbul Valiliği, terör mağdurlarına ödediği bu parayı, kimliği belirlenen ya da yakalanan eylemcinin ailesinden tahsil etme yoluna gideceği belirtildi. İstanbul Valiliği, bu yolla aileleri, yaşı küçük çocukların otomobil yakmasını ya da kamu mallarına zarar vermesini engellemeyi amaçladığı belirtiliyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği son operasyonlarda aralarında 3’ü DTP yöneticisi, 72 molotofçuyu yakaladı. Molotoflama eylemine karışan kişilerin, PKK'nın isteği doğrultusunda bu eylemi gerçekleştirdiği belirlendi. Valilik uygulama gereği, şimdi bu molotofçuların ailelerinden yaktıkları tüm otomobillerin parasını tahsil etmek için yasal olarak davaya müdahil olacak. Dava sonucunda da molotof atarak vatandaşın aracını veya işyerini yaktığı belirlenen örgüt üyelerinin yaşı küçükse ailelerinden, yaşı büyükse kendisinden tahsil yoluna gidilecek.

MOLOTOF ZANLILARI 'BOMBACI'LIKLA SUÇLANACAK
Valiliğin araç ve işyeri yakma eylemlerinden yakalanan zanlılar hakkında düzenlenecek suçlamayı da ağırlaştırılacak. Daha önceki uygulamada, daha hafif cezalara çarptırılan molotofçulara bundan sonra, “bomba bulundurmak” ya da “bombalı saldırı düzenlemek” suçlamasıyla işlem yapılacak. Böylece örgüt yandaşlarının ortalığı savaş alanına çevirmeleri engellenme yoluna gidilecek.

KAPKAÇ SUÇLARINDA SONUÇ ALINMIŞTI
İstanbul Valiliğinin yapmak istediği bu uyğulamanın bir benzerini kapkaç sanıklarına karşı yapmıştı. Kapkaç suçlarının 6 ay hapis cezasının olması bir dönem bu suçta büyük bir artış göstermesine yol açmıştı. Kapkaç suçları ile baş edilememesi üzerine bu suçu işleyenlere kapkaç suçlaması ile değil gasp suçlaması ile suç fezlekesi hazırlanmaya başlanmıştı. Kapkaç zanlılarının bir anda büyük cezalar almaya başlaması ile kapkaç suçlarında büyük bir azalma görülmüştü.

AVUKAT DİZDAR, "VALİLİK SUÇUNU KABUL EDİYOR, ACZ İÇİNDE KALIYOR"
Molotofçuların yaktığı aracın parasının önce valilikçe ödeneceği yolundakı çalışmaya avukatlardan ilginç tepkiler geldi. Avukat Ali Rıza Dizdar, valiliğin bu durumda acz içinde olduğunu kabul ettiiğini belirterek, "Eğer vali bunu söylüyorda. yani molotofçunun yaktığı aracın parasının önce valilikçe verileceğini söylüyorsa acizliğini ortaya koyuyor demektir. Devlet koruyamadığı yerde mala ve cana gelen zararı tanzim etmek zorundadır. Ama devlet bunu kendi kasasından ödemez. Kanunları vardır. Yanan araç eğer sigortalıysa bunun parası vatandaşa siforta tarafından verilir. Yok eğer sigortalı değilse vatandaş yanan aracının parasını açacağı tazminat davasıyla zanlıdan alır. Zanlı 18 yaşın altındaysa zarar ailesinden tazmin edilir.

ZARARI AİLEDEN ALMA YETKİSİ VALİLİKTE OLAMAZ
Valiliğin aileye yaptırım uygulama yetkisi ve yükümlülüğü yoktur. Bu yükümlülük eğer zanlı 18 yaşın altındaysa hukuğundur. Hukukta zararı sigorta öder, sigorta zararı vereni bulur parasını alır. Valilik bunu ben ödeyeceğim diyorsa, vatandaşını koruyamadığını kabul ediyor demektir.

CEZAYI AĞIRLAŞTIRMAK İÇİN KANUN DEĞİŞTİRMEK GEREKİR
Avukat Ali Rıza Dizdar, molotofçuların bombalama eyleminden sorumlu tutulmalarının da mümkün olmadığını belirterek, "Bomba ve molotof ayrı şeylerdir. Molotof silah değil yanıcı maddedir ve bu kanunla belirlenmiştir. 5237 sayılı yasada ağırlaştırıcı özel bir hüküm bulunmamaktadır. Moloto atmak suçunun bombalama eylemine dönüştürülmesi de hukuki olarak mümkün değildir" dedi.

Salih Aydın / Gazeteport



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,625 µs