En Sıcak Konular

'Türkiye bu krizden güçlü çıkacak'

31 Ekim 2008 11:06 tsi
'Türkiye bu krizden güçlü çıkacak' Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısı İstanbul'da başladı. WEF Başkanı Schwab, Türkiye'nin krizden güçlü çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi..

Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı, İstanbul'da başladı. İki gün sürecek toplantıya, 500 konuşmacı, 9 devlet başkanı katılıyor. Küresel mali krizin yarattığı tedirginlik ortamında gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'ye moral veren mesajlar geldi. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Başkanı Klaus Schwab, "Daha önce çok sayıda kriz gördüm. Hiçbir krizin etkileri bu kadar derin olmadı" dedikten sonra Türkiye'nin bu krizden güçlenmiş olarak çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye'de temsilcilik açmayı kararlaştıran Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) da, ilk etapta 600 milyon kaynak ayırdığını açıkladı. Global fon akışının kesileceği senaryoları karşısında EBRD Başkanı Thomas Mirow, Türkiye'ye yeni fırsatlar sunacaklarını söyledi. Mirow, Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Merkezi Asya Bölgesel Toplantıları için bulunduğu İstanbul'da, SABAH'a özel değerlendirme yaptı. EBRD, KOBİ'lere, taşra kentlerindeki projelere, belediye yatırımlarına, enerjinin verimli kullanımına dönük düşük faizli, uzun vadeli kaynak aktaracak. EBRD fonları genellikle 15 yılı aşan vadelerle, LİBOR faizi ile veriliyor.

KREDİ HATTI KURULACAK
EBRD Başkanı Mirow, küresel krizin olası etkileri, Türkiye'ye sağlanacak kolaylıklarla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

* EBRD, Türkiye için ne kadar kredi limiti ayırdı?
Bölgesel deneyimlerimize göre ilk etapta 600 milyon dolar kredi tahsis ettik. Öncelikle örnek olacak tarzda iyi projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız bir kredi hattı kurmak. 2010'dan sonra kullandırılacak kredi tutarı artabilir.

* EBRD için Türkiye'nin operasyonel ülke olması ne anlama geliyor? Türk firmaları ile işbirliğinden memnun musunuz?
Performansı oldukça yüksek bir ekonomiye giriyoruz. Bankanın, portföyünü çeşitlendirmesi açısından Türkiye iyi bir fırsat sunacak. EBRD'nin deneyimlerinin, Türkiye'nin karşılaşacağı ekonomik tehditlerin aşılmasına katkı sağlayabileceğine inanıyoruz. Türk firmalarıyla bÖlgesel projelerde çok iyi işbirliği içindeyiz. Hayranlık uyandıracak ölçüde girişimci ruha sahipler.

* Türkiye'nin IMF ile anlaşmaya varıp varmaması fark eder mi?
EBRD'nin fonlarından yararlanılması IMF ile ilişkilere endeksli değil.

* Projelerin finansmanında bölgesel kısıtlamalarınız olacak mı?
Özel kısıtlamalar söz konusu değil. Ancak büyük şehirlerden çok, taşra kentlerindeki projelere odaklanacağız.
TÜRKİYE KRİZDEN GÜÇLENMİŞ OLARAK ÇIKACAK
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Başkanı Klaus Schwab, Türkiye'nin yaşanan global finansal krizden daha güçlenmiş olarak çıkma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Forumun dünyadaki mali krizin hemen ardından düzenlenen ilk toplantı olması nedeniyle önem taşıdığını vurgulayan Schwab, 500'den fazla katılımcının, bölgeye duyulan ilginin işareti olduğunu kaydetti. "Daha önce çok sayıda kriz gördüm. Bu forumu yarattıktan hemen sonra petrol krizi yaşandı. Şimdiye kadar yaşanan hiçbir krizin etkisi bu kadar derin olmadı" diyen Schwab, krizi her şeyin sonu olarak görmemek gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Bir kriz, bir fırsattır ve bu fırsatı kullanmalıyız. Bu krizi daha sağlam ekonomik koşulların oluştuğu bir ortam yaratmak için kullanmalıyız. Biz bunu yapabiliriz' ruhu hâkim olmalı."
(Sabah)



Bu haber 279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,981 µs