En Sıcak Konular

Borsa'nın keyfi yerinde, döviz düşüşte

31 Ekim 2008 09:28 tsi
Gelişmekte olan ülkelere malî kaynak sağlamak için gösterilen çabalar, dünya borsalarına bahar havası yaşatıyor. Yurtdışındaki iyimserlik, tatil sebebiyle kapalı olan İMKB'de etkisini dün gösterdi.

Borsa yüzde 7,38 primle kapanırken, dolar 1,46 YTL'ye geriledi. Ancak, döviz satım ihaleleri durdurulunca yeniden 1,50'nin üstüne tırmandı.

ABD Merkez Bankası FED'in derin bir resesyonun etkilerini yumuşatmak için faizleri yarım puanlık indirimle yüzde 1'e çekmesi borsalara moral verdi. Çin, Hong Kong, Norveç ve Tayvan'ın da faiz düşürmesi, Japonya Merkez Bankası'nın da cuma günü yapacağı toplantıda faiz indirmesi için baskıları artırdı. Asya borsaları, gelişmekte olan ülkelere likidite sağlamak için gösterilen uluslararası çabalar ve borçlanma maliyetlerinin azalacağı yönündeki küresel beklentilerle, Güney Kore Borsası'nın gösterdiği yüzde 12'lik artış önderliğinde yükseldi. Japonya Borsası yüzde 9,96, Hong Kong yüzde 12,82 prim yaptı.

Asya'nın ardından Avrupa borsaları da güne yükselişle başladı. Ancak akşam saatlerinde ABD borsalarının kazançlarını geri vermesi sebebiyle düşüşe geçtiler. Rusya Borsası yüzde 20,73 tırmanırken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 9 artışla 27 bin 181,60 seviyesini gördü. Ulusal 100 endeksi kapanışta yüzde 7,38 artışla 26 bin 733 puandaydı. İMKB 100 üzerinde etkisi yüksek hisselerden oluşan bankacılık endeksi ise yüzde 9,87 prim yaptı. Ata Portföy Fon Yönetim Müdürü Serdar Pazı, "İMKB'nin bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu dönem yurtdışı piyasalarda olumlu gelişmeler yaşandı. FED'in faiz indirimi sonrasında Asya ülkelerindeki bazı merkez bankalarının da faiz indirimine gitmesi piyasaları olumlu etkiledi. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın da benzer yönde faiz indirimine gideceği yönünde beklenti var." dedi. Pazı ayrıca, "FED'in piyasalardaki likiditeyi artırma yönünde yeni bir önlem açıklaması da global krizin gelişmekte olan ekonomilere etkisini azaltacak nitelikteydi. Fakat tüm bu olumlu gelişmelere karşın yurtdışı piyasalar hâlâ çok dalgalı. Bu yüzden haftanın nasıl kapanacağını şimdiden öngörmek mümkün değil. İMKB'nin şu anki seyri itibarıyla 27.500 puanda direnç seviyesi bulunuyor. Destek ise 26.500 puanda." diye konuştu.

Merkez Bankası, 'dövizin fazla düşmesini istemiyorum' dedi

Artan global risk iştahına paralel YTL, dolar ve Euro karşısında değer kazandı. Euro/dolar paritesindeki yukarı yönlü hareket YTL'nin dolar karşısındaki değer kazancını hızlandırdı. Bankalararası piyasada 1,46 YTL'ye kadar gerileyen dolar, 1,5295'ten kapandıktan sonra valörlü işlemlerde 1,55'i gördü. Merkez Bankası, döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi üzerine 24 Ekim'de başladığı döviz satım ihalelerini dünden itibaren durdurdu. Raymond James Ekonomisti Özgür Altuğ tarafından yayımlanan notta, "İkinci döviz satım ihalesinde talep ilk ihaleden daha düşük gerçekleşti ve piyasada döviz talebinin olmadığı belliydi. Global finansal piyasalardaki normalleşme göz önüne alındığında Merkez kararında haklı. Ancak bu gelişme kısa vadede YTL'nin tekrar değer kazanma sürecini sınırlayabilir" dedi.

Merkez Bankası, düzenlediği iki ihale ile toplamda 100 milyon dolar satmıştı. 24 Ekim'deki ilk döviz satım ihalesinde teklif 128 milyon dolar olurken, 27 Ekim'deki ikinci ihalede teklif tutarı 87 milyon dolara gerilemişti. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise Merkez Bankası'nın global kredi krizinin Türkiye'ye etkilerini iyi yönettiğini ve doğru kararlar verdiğini belirterek, "Döviz satış ihalelerinin durdurulmasıyla ilgili kararda da MB, 'Ben dövizin daha fazla düşmesini istemiyorum ve ihracatın rekabet edebilmesi için kurun, bu düzeyde kalmasını istiyorum' mesajı verdi ki, bu doğru bir mesajdı." diye konuştu. Tahvil/bono piyasasında ise bileşik faiz yüzde 21 seviyesine kadar geriledi.

Vatandaş 10 milyar dolarını bozdurdu; dövizin ateşi düştü

Küresel krizin etkisiyle 1,7 YTL'yi gören doların ateşini vatandaşın düşürdüğü ortaya çıktı. Yerli yatırımcının sadece 1 Ağustos ile 10 Ekim tarihleri arasında 10 milyar dolarlık dövizini satarak YTL cinsi tasarruf mevduatına yatırdığı belirlendi. Bankalar Birliği'nde dün bir sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Temmuz ile 10 Ekim tarihleri arasında YTL cinsi tasarruf mevduatının 13 milyar YTL arttığını bildirdi. Yılmaz yine aynı dönemde döviz cinsi tasarruf mevduatının ise 9 milyar dolar azaldığını kaydetti. Yerli yatırımcının yaklaşımını değerlendiren Merkez Bankası kaynakları ise bunu 2006'da 1,70 seviyesinde dövizini bozdurmayan ve iki yıl boyunca zarar eden vatandaşların tekrar aynı hataya düşmek istememelerine bağladı.

zaman



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs