En Sıcak Konular

Unakıtan'dan Albaraka açıklaması

30 Ekim 2008 20:54 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Albaraka'nın dışarıda kanunsuz parası olmadığını, her şeyin kayıt altında olduğunu belirterek,

Unakıtan, ''Bankayı BDDK, Merkez Bankası her zaman inceliyor, hesapları açık ve nettir. (Albarakaya ilişkin) o davalarda yargılanan 8-9 kişi beraat etti. Eğer dokunulmazlığım olmasaydı, onlar gibi benim için de bitecekti'' diye konuştu. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi.

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, ''Bu, aslında bir Mevlana tasarısıdır. 'Gel de nasıl olursan gel, ister banka aracılığıyla, ister aracı kurumla gel. İster kara ol, ister ak' deniliyor'' diye konuştu.

Hükümetin, sürekli af çıkardığını, en çok mali afları sevdiğini, şimdi de Meclise varlık affını getirdiğini ileri süren Özyürek, ''Bu tasarı, Deniz Feneri parasını veya bazı siyasilerin yakınlarının Türkiye'ye getireceği paraları aklamak için mi çıkarılıyor?'' diye sordu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ''tasarının, bavulla kara para getirmenin yolunu açtığını, vergi kaçakçılığını teşvik eder mahiyette olduğunu'' iddia etti. Yurt dışındaki taşınmazlara ilişkin düzenlemenin kapsamı hakkında açıklama isteyen Akçay, ''Yoksa yurt dışından gemicikler mi getirilecek?'' sorusunu yöneltti.

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Unakıtan, birçok Avrupa ülkesi ile ABD'nin, banka mevduatlarına garanti vermeye başladığını kaydetti.

İngiltere, Almanya, İsveç, Danimarka, İzlanda, Yunanistan ve İspanya gibi birçok ülkenin mevduata garanti verdiğini belirten Unakıtan, Türkiye'deki İngilizlerin, ''Bizim memlekette garanti var'' diyerek ülkelerine gittiklerini kaydetti. Unakıtan, ''Türkiye'ye yönelik bu haksız rekabeti önleyebilmek için mevduata yönelik düzenleme yaparak, teklifi verdik'' dedi. Unakıtan, bankaların hükümetten bu yönde bir talepleri olmadığını da bildirdi.

Kemal Unakıtan, ''Dünyada ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerden etkilenmiyorsak, 'yandım Allah' demiyorsak, bu, olumlu ekonomi politikalarımız yüzünden olmuştur'' dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, tasarının kabul edilmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''CHP'li Hamzaçebi'nin, Albaraka'yı kastedederek, 'tasarının sadece süren soruşturmaları değil, devam eden soruşturmaları da etkileyeceği' yönünde bir eleştiride bulunduğunun hatırlatılması'' üzerine Unakıtan, şöyle konuştu:

''Böyle bir şey söz konusu değil. Albaraka'nın da dışarıda kanunsuz parası yoktur. Her şey kayıt altındadır. Bankayı her zaman BDDK, Merkez Bankası inceliyor, hesapları açık ve nettir. O davalarda yargılanan benden başka 8-9 kişi vardı. Hepsi beraat etti. Hiç birisi ne para cezası gördü ne de özgürlükleri bağlayıcı ceza gördü. Hiçbirisi böyle değilken, onlar da bunu gayet iyi biliyor... Söz konusu bile değil. Getirip getirip böyle bu noktalara bağlamak suretiyle... Kendileri o dala yapışıp bir şeyler çıkarabilir miyiz ümidi içerisindeler. Ama yok böyle bir şey.''

Bu davaların hiç birisinin devam etmediğini, tamamının sonuçlandığını belirten Unakıtan, ''Eğer dokunulmazlığım olmasaydı, onlar gibi benim için de bitecekti. Şu anda böyle bir dava söz konusu değil. Benim şimdi dokunulmazlığım var diye duruyor, yoksa onun dışında... O da bitip gidecekti'' diye konuştu.

Kemal Unakıtan, ''(Bir şirket hakkında hayali ihracat suçlaması var. Bununla ilgili inceleme devam ediyor. Fakat bu şirket bu işle ilgisi olmayan başka bir şirket aracılığıyla yurt dışından para getirdi, sisteme soktu. O şirket hakkındaki hayali ihracat soruşturması kapanacak) şeklinde bir yorum yapılıyor. Gerçekten böyle mi olacak? Eğer böyleyse haksız bir uygulama olmayacak mı?'' sorusunu yanıtlarken, bu yasanın ikinci mevzuatının da çıkacağını ve orada bazı düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Bakan Unakıtan, ''Hayali ihracat soruşturması kapanacak mı yani?'' sorusuna ise ''Zannetmiyorum, hayali ihracat soruşturması niye kapansın'' yanıtını verdi.

Unakıtan, ''Bir adam dışarıdan para getirdi. Bu, naylon faturadan geldi, şuradan, buradan geldi diye tespit varsa eyvallah... Tespit yoksa, tespit olmadan bir adama 'senin adın Ahmet, sen hayat boyu ne getirsen...' Öyle mi diyeceğiz? Yoksa ispat edilmiş, suçu kanıtlanmış bir şey varsa... Haliyle ona göre hareket edilecek'' dedi.

''Soruşturmalar neden durduruluyor?'' sorusu üzerine de Unakıtan, ''Onun durdurulmaması lazım. Davası varsa onu niye durduralım. Hayali ihracatçılar ve naylon faturacılar için çıkarmıyoruz. Dava açılmışsa dava sonuna kadar gider'' karşılığını verdi.

 



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs