En Sıcak Konular

Unakıtan niçin Londra'yı adres gösterdi?

30 Ekim 2008 18:25 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Türkiye'nin, bugün için güvenli bir liman olduğunu'' ifade ederek, Gidin Londra'dan bakın, kim güvenli göreceksiniz." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt veren Unakıtan, böyle bir tasarıya, Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu şartlar dolayısıyla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ABD'de başlayan ve daha sonra Avrupa'ya sıçrayan küresel mali krize çare bulmak için alınan tedbirleri anımsatan Unakıtan, bu krizden Türkiye dahil bütün ülkelerin etkileneceğini ifade etti. ''Türkiye'de neler olacak?'' diye soran Unakıtan, ''Kredilerde daralma olacak. Daralma olunca, paranın maliyeti artacak'' dedi.

Unakıtan, ekonomilerdeki büyüme rakamlarının düşeceğine işaret ederek, ''Şimdi her ülke kendi gemisinden sorumlu. Her ülke kendi şartlarına göre bir takım tedbirler almak mecburiyetinde. Bizim kendi vatandaşımızın parası var. Çeşitli saiklerle dışarda duruyor. Artık diyoruz ki dışarda o güven kalmadı. Türkiye, çok daha güvenli onlara göre. Gidin Londra'dan bakın, kim güvenli göreceksiniz. Türkiye'nin bankaları hakikaten güvenli. Neden? Sermaye rasyosu o kadar yüksek tutturuldu ki Türk banklarında, o zamanlar tenkit edildi, bugün için ne kadar iyi olduğu anlaşıldı'' diye konuştu.

Tasarının, küresel krize karşı önlem içeren bir paketle getirilmediği eleştirilerine, ''O bizim hükümetimizin yoğurt yiyişi'' diye yanıt veren Unakıtan, finans piyasalarını çok yakından takip ettiklerini ve tedbirleri aldıklarını söyledi.

Unakıtan, düzenlemeden sonra yurt dışından ne kadar para geleceğine yönelik soruyu yanıtlarken de ''Ben, dışarda ne kadar para olduğunu bilsem, para sahiplerinin her birine, 'getirin şu paraları' derim, olur biter, böyle bir kanun bile olmaz'' dedi.  Unakıtan, ''Şimdi buradan ne geleceğini ben dahil kimse bilmiyor. Fakat böyle bir kanun çıkarılmasına da gerek var mı? Gerek var. Bütün piyasalar da bunu bekliyor. Basın da merak ediyor. 'Sayın Bakanım ne kadar para gelecek?' diye soruyorlar. Ben, bir şey diyemem. Bir şey derim, az gelir, çok gelir. Hep beraber göreceğiz. Ben 6 yıllık Maliye Bakanıyım. 'Şu kadar gelecek, bu kadar gelecek' böyle bir şeye gelmem'' diye konuştu.

Kara paranın Türkiye'ye geleceği yönündeki eleştirilere cevap verirken de Unakıtan, emniyeti suiistimal, dolandırıcılık, zimmet, uyuşturucu ticareti, sahtecilik, insan ticareti, kalpazanlık, hırsızlık, göçmen kaçakçılığı, rüşvet, yağma, gasp, silahlı-silahsız suç örgütleriyle ilgili suçlar, bankaların içini boşaltma, izinsiz halka arz, yurt dışındaki vatandaşlardan çok ortaklı şirket vaadiyle para toplama, terörle mücadele kanunu kapsamındaki suçlar ile silah kaçakçılığı suçlarının kanun kapsamı dışında tutulduğunu söyledi.

Herkesin bir an önce tasarının yasalaşmasını beklediğini, tasarı hazırlanırken diğer bakanlıkların ilgili birimleri ve MASAK ile birlikte çalıştıklarını belirten Unakıtan, şöyle konuştu:

''Bu tasarı, piyasanın, Türkiye ekonomisinin şartlarına, ihtiyaçlarına göre hazırlanmıştır. Türkiye, ekonomi olarak kendi ayakları üstünde durmaya başlayan bir ülkedir. Eğer biz, önce kendi vatandaşlarımızın servetlerinin Türkiye'ye getirilmesini istemezsek, kimden ne şey edeceğiz? Önce böyle bir beklentimiz var. Herhalde buna da Türk vatandaşlarının cevap vereceklerini tahmin ediyorum. Çünkü bugün, burada yaşayan, parası olan kimselerinin de artık bunları Türkiye'de değerlendireceğini tahmin ediyorum. Türkiye'de değerlendirirse de kendi menfaatlerine olacağını söyleyebilirim. Türkiye, bugün için güvenli bir limandır. Vatandaşlarımızın da bunu görüp değerlendireceğine inanıyorum. Neticesini de hep beraber göreceğiz.''

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk'ün, ''Göle maya çalıyorsunuz'' diye laf atması üzerine Unakıtan, ''Göle maya falan çalmıyoruz. Göle maya çalma, eskiden, DSP zamanında oluyordu ama şimdi yok'' dedi.

Tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanan tasarının maddelerine geçildi.

aa



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,099 µs