En Sıcak Konular

Şam'da ABD karşıtı gösteri

30 Ekim 2008 15:48 tsi
Şam'da ABD karşıtı gösteri Amerikan güçlerinin pazar günü Suriye topraklarındaki bir hedefe yönelttiği söylenen saldırıyı protesto amacıyla Şam'da düzenlenen gösteriye katılmak için binlerce kişi toplanmaya başladı.

Gösteri nedeniyle Şam'daki ABD büyükelçiliği ve bitişiğindeki konutu çevresinde kalkanlı ve coplu polis birliklerinin konuşlanarak önlem aldığı gözlendi.

Elçilik zaten daha önceden bugünkü gösteri nedeniyle kapalı olacağını açıklamış ve Şam'daki Amerikan vatandaşlarını gösteriden uzak durmaya çağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı pazar günü meydana gelen ve Suriye yetkililerine göre sekiz sivil insanın ölümüne yol açan bu saldırıyı yaptıklarını ne doğruluyor, ne yalanlıyor.

Ama adını vermeden ajanslara konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer saldırının Amerikan güçleri tarafından Irak'a yabancı militanlar sokan bir El Kaide bağlantılı Ebu Hadiye adlı kişiyi hedef almak üzere düzenlendiğini söylemişlerdi.

Şam hükümeti, Irak sınırından silahlı militanların geçişini engellemek için elinden gelen her türlü önlemi aldığını söylüyor ve ABD'yi son olayda sivilleri hedef alarak "terörist bir saldırı" gerçekleştirmekle suçluyor.

Irak hükümeti de konuyla ilgili bir soruşturma başlattı ve hükümet sözcüsü Amerikan saldırısını kınadıklarını, kendi topraklarının, komşulara yönelik saldırılarda üs olarak kullanılmasını istemediklerini bildirdi.

Öfkeli tepkiler

Bu sabahın erken saatlerinden itibaren Şam'da sokaklara dökülen binlerce kişi ellerinde Suriye bayrakları ve "Amerikan terörizmine hayır" , "Amerika: Savaş ve Yıkım destekçisi" yazılı pankartlar taşıyorlar.

Saldırıda ölen sekiz kişiden beşi aynı aileye mensuptu. Olayda eşi ve dört oğlunu kaybeden ve kendisi de yaralı olarak hastaneye kaldırılan bir kadın BBC'nin bölgedeki muhabiri Paul Wooda şunları söylemişti:

"Ateş açılınca dışardaki oğlumu bulmak için evden fırladım. O sırada Amerikalılar beni de vurdu."

Suriyeli kadın evdeki erkeklerin El Kaide ile ilintili oldukları iddialarını da yalanladı.

Muhabirimiz cenazeleri izler ve ölenlerin yakınlarıyla konuşurken, çevrede Suriyeli görevlilerin bulunduğunu ama, mülakat veren insanların gerçekten çok öfkeli göründüklerini anlatıyor.

 



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,454 µs