En Sıcak Konular

ABD'nin dünya egemenliği bitiyor

30 Ekim 2008 14:56 tsi
ABD'nin dünya egemenliği bitiyor Eski Alman Bakan Genscher, ekonomi ve siyasette ABD’nin uluslararası alandaki konumunu kaybettiğini belirterek, "dünyada yeni çok kutupluluk filizlenmeye başladı" dedi.

Almanya Dışişleri eski Bakanı Hans Dietrich Genscher, gerek ekonomide gerekse siyasette ABD’nin uluslararası alandaki konumunu kaybettiğini,  dünyada yeni filizlenmeye başlayan çok kutupluluğun görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. 


Genscher’in bu açıklamaları, Salı günü İsviçre’nin başkenti Zürih’teki “Yetenek Kulübü” tarafından ABD’nin geleceğiyle ilgili düzenlenen bir panelde geldi. 

Genscher, ABD’nin Başkan Bush döneminde dünya siyasetine ilişkin başat konularda karar verme tekelini elinde bulundurma yönündeki siyasetinin Avrupa ülkeleri için hayal kırıklığı yarattığını, AB’nin ise daha demokratik bir tavırla bu karar alma mekanizmasını eski Avrupa’yla yenisi arasında paylaştırdığını ifade etti. Genscher, ortaklıkta asıl olanın karşılıklılık olduğunun altını çizdi.


ABD’nin müstakbel başkanının ülkesinin çok kutuplu bir dünya ile karşı karşıya olduğu gerçeğini iyi kavraması gerektiğini belirten Genscher, şöyle konuştu: “Amerika ile Rusya arasındaki eski rekabete dönülmesi imkânsız. O dönemde ABD, hâkimiyetini perçinlemek için Moskova’yı diskalifiye etmek zorundaydı. Artık ABD’den belki askeri olarak daha güçlü değil ama ekonomik açıdan çok daha istikrarlı başka ülkeler var.” 


Öğütler

Beyaz Saray’ın yeni sakininin yüzünü yeniden ülkesinin geleneksel müttefiki Avrupa’ya çevirmesi gerektiğini belirten Genscher, bireysel çabalarla halledilemeyecek olan siyasi ve ekonomik istikrarı gerçekleştirmek için dayanışma içerisinde olunması gerektiğini kaydetti.

Amerikan yönetiminin yeni ekonomik çıkarlarının yeni oyuncularla olduğunu belirten Genscher, bunun en önemli kanıtının Bush’un olimpiyatlar sırasında Çin’e olimpiyatları izlemek amacıyla değil, bu ülkeyi Amerikan bankalarından paralarını çekmemesine ikna etmek üzere gitmesini gösterdi. Genscher, Avrupalıların çıkarlarının artık ABD’de değil Amerika’da olduğu gerçeğini görmeye başladıklarını dile getirdi.  


Genscher’e göre artık yeni küresel ekonomik sistem dünyada azınlık konumunda bulunanların zarar etmesini kabul etmiyor. Bunun nedeninin yeni küresel ekonomik sistemin pastanın paylaşılmasına göre düzenlendiğini belirten usta siyasetçi, bunun Bush döneminde Amerikan yönetimi tarafından kavranılamadığını ve bu yüzden de daha güzel bir dünya için elindeki imkânları kullanmadığını ifade etti.  


Toplumsal Çözüm 


Genscher’e göre mevcut finansal kriz,  ancak toplu olarak aşılabilir ve şeffaflıktan beslenen ve herkesin saygı gösterdiği bir zeminde çözülebilir. Amerikalılar bu zeminleri reddetmesi, ülkelerine yönelik düşmanlığı güçlendirmesi anlamına geliyor. 


Küresel finansal sistemdeki kontrol ve gözetim mekanizmasının tıpkı futbol maçlarında olduğu gibi oyuncuları kontrol eden ve onlara yanlışlarına dair uyaran bir sistem olması gerektiğini belirten eski Almanya Dışişleri Bakanı, bazı oyuncuların gizli oynamaya devam etmede ısrarlı olmaları durumunda bu sistemin hataları ortaya koymada başarısız olacağını kaydetti.


Barack Obama’nın seçmenlere değişim vaat ettiğini ve diyalog dilini ustaca kullanması sayesinde Afrikalı köklerine rağmen başkanlıkta rekabet edebildiğini belirten saygın siyasetçi, Amerikalıların da buna ihtiyacı olduklarını hissettiklerini vurguladı.

Hans Dietrich Genscher (81), 1974–1992 yılları arasında Almanya’nın Dışişleri Bakanlığını yaptı. Yaklaşık dokuz hükümet gören usta diplomat, Villy Brant, Helmut Schmidt, Helmut Kohl gibi başbakanlarla birlikte çalıştı. Genscher, Gerald Ford’dan Baba Bush’a kadar Amerika’daki değişimleri yakından takip edebilme imkânı buldu.

timetürk



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,633 µs