En Sıcak Konular

Kriz ne zaman bitecek?

30 Ekim 2008 14:05 tsi
Kriz ne zaman bitecek? Başbakan Yardımcısı Ekren, küresel krizin Türkiye'ye etkilerine ilişkin soruları yanıtladı. Krizden etkilenmeyeceğiz sözünün hükümete atfedilmesini eleştiren Ekren, 'Kriz ne zaman bitecek' sorusunu yanıtladı...

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ''Küresel ekonomiyle entegrasyon sürecimiz temel politikaların ana hedefini oluşturuyorsa, 'bu küresel krizden etkilenmeme' diye herhangi bir şey söylenemez. Hiç bir bakanımız da, ekonomi yönetimindeki hiç bir arkadaşımız da böyle bir ifadeyi kullanmadı'' dedi.

Ekren, Samanyolu televizyonunda katıldığı bir programda, küresel ekonomik kriz ve Türkiye'ye etkilerine ilişkin soruları yanıtladı.

Devlet Bakanı Ekren, küresel ekonomik kriz konjonktürü tamamladığında, dünyanın büyük ülkelerinin bir araya gelerek, ''yeni mimari arayışları'' tartışmalarının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, ''Krizden sonra tartışılacak en kritik soru, 'dünyada bu tür dalgalanmaları, dengesizlikleri ortadan kaldıracak uluslararası bir kuruluş ya da finansal bir otorite gerekiyor mu, gerekmiyor mu?' sorusudur'' dedi.

Türkiye'nin şu anda gelişmelerde odaklanacağı noktanın ''hiç etkilenmemek'' olamayacağını belirten Ekren, şöyle devam etti:

''Çünkü Türkiye küresel bir ekonomi. 'Küresel bir aktör olacağız' diye düşünüyoruz. Bölgesel bir aktörüz. Türkiye'yi, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmeyi iddia ediyor ve düşünüyorsak, bu sürece en az hasarla atlatacak bir mekanizmalar seti üzerinde düşünmek gerekir. Zaten ekonomi yönetimi ile özel sektörün bu dönemde odaklandığı temel nokta bu.''

-''KRİZ NE ZAMAN BİTECEK?''-

Ekren, küresel ekonomik krizin ne zaman biteceği sorusu üzerine, ''Ne zaman biteceği krizi üreten ve yöneten ülkelerin bileceği soru'' dedi.

Krizin Türkiye'ye etkilerine ilişkin bir soru üzerine Bakan Ekren, şunları söyledi:

''Türkiye'nin dış ticaret hacmi, borsada yabancıların payı, Türkiye'deki yabancı bankalar, yurt dışından sağlanan krediler ile Türkiye'de ithalat, ihracat ve yabancı sermayeyi arka arkaya koyduğumuzda Türkiye ekonomisi eskisine oranla çok daha fazla küresel ve küresel sistemle de o kadar entegre bir ekonomidir.

Özel teşebbüs, teşebbüs özgürlüğü, şeffaf piyasalar, dışa açıklılık, AB ve küresel ekonomiyle entegrasyon sürecimiz temel politikaların ana hedefini oluşturuyorsa, 'bu küresel krizden etkilenmeme' diye herhangi bir şey söylenemez. Hiçbir bakanımız da, ekonomi yönetimindeki hiçbir arkadaşımız da böyle bir ifadeyi kullanmadı. Bizim üzerinde vurgu yaptığımız temel nokta hasar minimizasyonu dediğimiz ya da etkiyi en aza düşürmek için neler yapılacağı. ''

-IMF-

Ekren, IMF ile ilişkiler ve anlaşma olup olmayacağı sorusuna ise ''IMF ile olan ilişkiler Başbakanın net vurguladığı şekilde, esnek bir yaklaşım her tarafın ihtiyacı olan çözüm için de ideal bir yaklaşımdır. Olaya böyle bakmamız lazım. Bunun tamamlanma biçimi, nasıl olacağı ilgili bakanımız zaten bunun teknik detaylarını götürüyor'' yanıtını verdi.

-''TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN''-

Türkiye'nin ''güvenli bir liman'' olduğunu ifade eden Bakan Ekren, ''Türkiye hem güven olduğu, hem eskiye oranla korunaklı olduğudan, zaaflarını ve güçlü yönlerini bildiği için buna uygun reaksiyon geliştirecek ve uygulayacak kapasiteye sahip olduğu için Türkiye güvenli bir limandır. Türbülans bittiğinde de birinci sırada yer alacak önemli yatırım yapılabilir ülkelerden bir tanesidir'' diye konuştu.

Ekren, ''yurt dışındaki paraların Türk ekonomisine kazandırılmasına'' yönelik çalışmanın da, bunun kaybedilmemesi ve bu türbülansın en az hasarla atlatılması için Türkiye'nin imkan ve farkındalığını artıracak atılım olduğunu söyledi.

aa



Bu haber 28,590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,948 µs