En Sıcak Konular

TOKİ IMF'ye model olur mu?

30 Ekim 2008 13:53 tsi
TOKİ IMF'ye model olur mu? Türkiye, IMF'yle yeni bir anlaşma yapılmasını tartışırken, fon kalkıp Türkiye'ye geldi ve TOKİ'den konut sistemiyle ilgili bilgi aldı. IMF, ilk kez ziyaret ettiği TOKİ'ye bir türlü akıl sır erdiremedi... Umarız TOKİ'nin modeli dünyaya örnek olur!

ABD'deki konut krizi tüm dünyaya yayılırken, IMF heyeti TOKİ'nin projelerini şaşkınlıkla izliyor.     
ABD’de mortgage sistemi ile konut sektöründen başlayan kriz dünyada da bir ekonomik krize yol açarken, Program Sonrası İzlemeleri için Ankara’da bulunan IMF heyeti, hükümetin konut politikalarının uygulanmasından sorumlu olan Toplu Konut İdaresi’nde (TOKİ) inceleme yaptı.

IMF Türkiye Masası Şefliği görevini yakın zamanda devralacak olan Rachel Van Elkan ve IMF yetkilisi Davide Lombardo’nun da yer aldığı IMF heyeti TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve diğer TOKİ yetkililerinden 1,5 saat bilgi aldı. Toplantıda, IMF yetkililerine TOKİ’nin kurumsal yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

YARDIMCI OLALIM

İlk kez bir IMF heyetinin TOKİ’de incelemede bulunduğu belirtilirken, toplantıda, TOKİ Başkanı Bayraktar’ın, IMF yetkilerine, “Dünyada yaşanan ekonomik krizde IMF’ye önemli görevler düşüyor. TOKİ’de çok iyi bir ekip var, gelelim size yardımcı olalım’’ şeklinde espri yaptığı da öğrenildi.

Toplantıda, IMF heyeti TOKİ yetkililerine, “Türkiye’de konut finansmanında bir sorun olup olmadığını” ve “konut alıcılarının borçlarını ödeyip ödemediğini” sorarak, “Bu uygulamanın başka ülkelere örnek alınıp alınmadığını” öğrendi. Hazine’den para almadan bu kadar büyük boyutlu konut projelerinin nasıl uygulandığını soran IMF heyetine, gelir paylaşımı modeli hakkında ayrıntılı bilgi verilirken, bu kapsamda kamu arazilerinin de değerlendirildiği belirtildi.

RAHAT EDİYORLAR

TOKİ’den bir yetkili, IMF heyetinin ‘’siz de konut finansmanında nasıl sorun yaşanmıyor, konutlar hiç iade edilmiyor mu?’’ sorusu üzerinde çok durduğunu belirterek, ‘’Biz konutları gerçek değeri üzerinden sattığımız için vatandaş ödemekte çok zorlanmıyor. Zaten girişte bir miktar peşin veriyor, zorlandığı zaman da konutu vermektense başka yerden para bulup konutun borcunu kapatıyor” dediklerini aktardı.

 



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs