En Sıcak Konular

YÖK'ten protestocu öğrenciye 301 cezası

30 Ekim 2008 13:08 tsi
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ı Kocaeli Üniversitesi’ni ziyareti sırasında protesto eden sekiz üniversite öğrencisine Özcan’ın şikâyeti üzerine dava açıldı. Kocaeli 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duru

Göreve geldikten sonra ilk açıklaması “Üniversitelerde özgürlüğü gerçekleştirmek için çalışacağım” olan Özcan, 3 Nisan 2008’de Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörlüğü’nü ziyaret için Umuttepe Kampusu’na geldi. Öğrenci Kolektifleri üyesi 100 öğrenci, Özcan’ı protesto için toplandı. Rektörlüğün isteği üzerine jandarma okulda ve rektörlük çevresinde önlem aldı. Özcan saat 17.00 sıralarında başka bir kapıdan üniversiteyi terk ederken boş makam aracı öğrencilerin önünden geçerek okuldan çıktı.

Umuttepe Jandarma Karakolu’nun tuttuğu zapta göre, öğrenciler Özcan’ın makam aracına yumurta atmıştı. Öğrenciler ‘Yusuf Ziya Amerika’ya Fethullah’ın yanına’, ‘Tayyib’in uşağı Yusuf Ziya’ ve ‘Tayyib’i alan Yusuf Ziye bedava’ diye slogan atmışlar, kendilerini engelleyen jandarmalara da “Jandarma üniversiteden defol” sloganıyla karşılık vermişlerdi.

Özcan’ın aracının ayrılmasıyla gösteri son bulurken, tutanağa göre, ne bir jandarma yaralandı ne de bir eylemci gözaltına alındı. Fakat olaydan sonra aranan savcı ‘Görevi yaptırmamak için direnme’ suçundan işlem yapılacağını belirtince üniversitenin kamera görüntüleri ve tutanak savcılığa ulaştırıldı. Kayıtlarda öğrencilerden Özgün İ., jandarma barikatını aşmaya çalışırken görüntülenirken; Deniz B., Can T., Barış Ö., Yaşar S., Özgürcan O., Mehmet G. ve Çilem G. de ‘Jandarma defol, üniversiteler bizimdir’ slogan atıyordu.

Bunun üzerine sekiz öğrencinin ifadesi alındı. Öğrenciler Özcan’ın söylemlerini beğenmedikleri için demokratik haklarını kullanarak protesto yaptıklarını kaydetti. Tutanakta geçen sloganları attıklarını kabul eden öğrenciler, jandarmaya direnmediklerini söyledi. Sadece Barış Ö. yumurta attığını belirtti.

Bunun üzerine Kocaeli Başsavcılığı, Özcan’ın da şikâyeti üzerine, sekiz öğrenci hakkında Özcan ve jandarmaya hakaret suçlarından iddianame hazırladı. Kocaeli 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 22 Ekim’de görüldü. Öğrenciler mahkemede “Jandarma defol” diye slogan atmadıklarını kaydetti. Buna rağmen sanıklardan; bu slogan nedeniyle TCK 301’den de işlem yapıldığı vurgulanarak, ek savunma istendi. Avukat Kadir Seçkin Bilgili, öğrencilerin bu sloganı atmadıkları yönünde ifade verdiklerini ve ek savunma yapmayacaklarını belirterek, bu suçlamayla ilgili beraat kararı verilmesini istedi.

Radikal



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs