En Sıcak Konular

Barzani'yle Washington'da görüşmem

30 Ekim 2008 11:52 tsi
Barzani'yle Washington'da görüşmem Türkiye'nin Kissinger'ı açık konuştu...

Washington’da bulunan Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Barzani ile görüşeceği şeklindeki iddiaları net bir dille yalanlayarak, Barzani le görüşmenin mekanının Washington olamayacağını söyledi.

Star gazetesinde yer alan habere göre Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Brookings Enstitüsü ve SETA Vakfı düşünce kuruluşları düzenlenen bir konferansta konuşmak için geldiği Washington’da çeşitli temaslarda bulundu. Davutouğlu Washington’da iken, Washington bir başka tanıdık konuğu Irak Bölgesel Kürt yönetimi Lideri Mesut Barzani’yi de ağırlayınca çeşitli iddialara ortaya atılmıştı.

BARZANİ’YLE WASHİNGTON’DA GÖRÜŞMEYİZ

Barzani ile Washington’da biraraya gelecekleri şeklindeki iddiaları yalanlayan Davutoğlu “Türkiye belli ilkeler etrafında yapıyor görüşmelerini. Barzani ile görüşmem demiyorum. Ancak Ortadoğu’daki aktörlerle görüşmek içi başka mekanlara gitmedik hiç. Irak Özel Temsilcimiz Murat Özçelik Barzani ile görüştü. Bu görüşmeleri sürpriz ve şok olarak algılamayın. Bundan sonra bu tür görüşme haberlerine alışın. Ancak Barzani ile görüşmek için Washington’a gitmeye gerek yok” diye konuştu. 

ZAMANLAMA ÖNEMLİ

Ziyaretin zamanlamasının önemli olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Tam yönetim değişikliği zamanında geldik. Bu süreçte ABD yönetiminde bir miras aktarımı olacak. Bu önemli dönemde Türkiye’nin dış politika önceliklerinin aktarılması gerekiyordu” dedi. Yine bu dönemde 1 Ocak’tan itibaren başlayacak olan Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğinin öneminin altını çizen Davutoğlu, buna yeni bir koordinasyon gerektiğini belirtti.

ULUSLARASI TOPLUMUN VİCDANI OLACAĞIZ

BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’den beklentiler olduğuna değinen Davutoğlu, “bize güvenenlerin güvenlerinin karşılığını vereceğiz. Ululsarası toplumun vicdanı olacğaız. Latin Amerika’daki insan kaçakşılığından küresel ısınmaya kadar herşey bizi ilgilendirir. Prestij peşinde değiliz” diye konuştu.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMINDA SORUN YOK

ABD’YE “herhangi bir konuda tek başına bir şey getirmedim” diyen Davutoğlu, Aktütün ile ilgili rahatsızlık olup olmadığı şeklindeki soruya da , “Ortada rahatsızlık olacak bir durum yok. Terörle ilgili işbirliği devam ediyor. ” dedi. ABD’nin KİİP sürecine katılmak konusunda kendisine bir talep de bulunulmadığını söyleyen Davutoğlu, KİİP’in açık uçlu olduğunu, bölgesel bir girişim olduğunu ancak başka ülkelerin de katılımına da açık olacağını, ancak öncelikle bu girişim için harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti.

HADLEY’EVEDA ETTİ

Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Steve Hadley ile Türk-amerikan ilişkilerinin her kritik aşamasında temas içinde olduğunu ifade eden Davutoğlu, ziyaretlerinin “vedalaşma” ve “daha önceki dosyaların gözden geçirilmesi” amaçlı olduğunu söyledi. Hadley ile Kuzey Irak konusu başta olmak üzere, Ortadoğu Kafkasya ve Afganistan konularının gündeme geldiğini söyledi.

TÜRKİYE’NİN SÖYLEYECEKLERİ ÖNEMLİ

Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin yardımcısı David Honey ile de benzer konuları gözden geçirdiklerini, ancak ayrıca Honey’nin görev alanına giren konuları da ayrıca ele aldıklarını kaydetti. Ross Wilson’ın yerine ABD’nin Ankara büyükelçisi olacak halen Hadley’nin yardımcısı Jim Jeffrey ile de biraraya gelen Davutoğlu, Wilson’la başlayacak yeni dönemin de eskisi gibi başarılı olacağını kaydetti. Bu görüşmelerde Türkiye’nin önceliklerini de aktaran Davutoğlu, Türkiye’nin BMGK üyesi olduğu hafta aynı zamanda G20 zirvesine davet edildiğine de dikkat çekti. Bu gelişmenin önemli olduğunu ifade eden Davutoğlu, artık Türkiye’nin önemli küresel konularda fikrinin sorulduğunu, uluslarası platformalara girmenin bunu sağladığını anlatarak, “Türkiye’nin söyleyecekleri önem taşıyor” diye konuştu. 

GÖRÜŞMELER UZADI

Beyaz Saray’daki temaslarının ardından Dışişlerine geçen Davutoğlu, burada da başta Dışişleri Bakanlığı’nın siyasi işlerden sorumlu Müsteşarı William Burns olmak üzere, Ortadoğu’dan sorumlu müsteşar David Welch, Avrupa’dan sorumlu Dan Fried ve  enerji ile Kafkasya’dan sorumlu Matt Bryza ile bir araya geldi. William Burns ile yapılan görüşmenin oldukça verimli ve detaylı olduğunu söyleyen Davutoğlu, Welch ile Orta Doğu, Fried ile Kafkasya ve enerji, Bryza ile ise enerji konularının göndeme geldiğini kaydetti. Özellikle Burns görüşmesinin planlanan zamanı yarım saat kadar aştığı, diğer görüşmelerin de hep planlanandan daha uzun sürdüğü belirtiliyor.

Son olarak Pentagon’un iki numarası siyasi işlerden sorumlu Müsteşar Eric Edelman’la da biraraya gelen Davutoğlu, bu görüşmede Irak’ın güvenliği konularının, son gelişmelerin gündeme geldiğini kaydetti. Pentagon’daki görüşmenin oldukça verimli geçtiği ifade ediliyor. Resmi temasları dışında Brookings’in adına verdiği yemekte ABD’nin önde gelen gazetecileri, siyasileri ve düşnce kuruluşu üyeleri ile de biraraya gelen Davutoğlu, başkan adayları Barack Obama ve John McCain’in dış politika danışmanları ile biraraya geldi.

SOYKIRIM TASARISI: KRİZİ ENGELLMEYE GELDİK

Obama’nın başkanlığı durumunda soykırım tasarısı’nın Kongre’den çıkma ihtimali ile ilgili olarak, bu konunun görüşmelerinde gündeme geldiğini, zaten bu tür krizleri engellemek için geldiğini kaydeden Davutoğlu, “Mesajımız açık ve net. Türkiye’nin dış politika hamlesi başka ülkelerin çapıyla ilgili değil” diye konuştu. Konunun zamanla düzeleceğini, ABD’nin küresel ve bölgesel polirtikaları açısından Türkiye gibi bir ülkenin ağırlığını göze alacağına inandığını belirtti. Ayrıca Türkiye’nin geçen yılki konumda olmadığını, zira Ermenistan’la ilişkilerde bazı açılımlar yaşandığını kaydeden Davutoğlu, ABD’nin Türkiye-Ermenistan ilişkilerini önemsiyorsa riske girmemesi gerektiğini ifade etti.

FARKLI FİKİRLERİMİZ OLMASI NORMAL

Türk-Amerikan ilişkilerinin önceki kriz zamanlarına göre şimdi daha olumlu bir ilişki yaşayıp yaşamadığı şeklindeki soruya, kriz anlarının resmini çekip konuyu değerlendirmenin doğru olmayacağını, sürecin bütün olarak sürecin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. “ABD ile Türkiye’nin farklı konularda farklı fikirleri olan iki müttefik” olduğunu ifade eden Davutoğlu “önemli olan farklılıkların nasıl idare edildiği” diye konuştu.

SİVİLLERE MÜDAHALEYE KARŞIYIZ

ABD’nin Afganistan ve Pakistan’a muhtemel bir saldırısını nasıl değerlendireceği şeklindeki soruya da cevap veren Davutoğlu, Afganistan ve Pakistan arasındaki ilişkilerin gelişmesi için girişimde bulunulduğunu hatırlatarak, sivillere yapılacak tüm müdahalelere karşı olduklarını açıkladı.

Nuh Yılmaz / Washington



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,438 µs