'Obama kazandı' manşeti attılar | " /> 'Obama kazandı' manşeti attılar | "/>

En Sıcak Konular

'Obama kazandı' manşeti attılar

30 Ekim 2008 10:49 tsi
'Obama kazandı' manşeti attılar 
Bir gazete, seçimden 6 gün önce "Obama kazandı" manşetiyle çıktı. Onlar, malumu ilam ettiğini savunuyor, rakipleri 'olmamış haber yapılmaz' diyor.

Başkanlık seçimine 5 gün kala Barack Obama'nın kampanyasını, rakibi John McCain'den çok, erken yayılan zafer havası tehdit ediyor.  Obama ve kampanyası, seçimin daha yapılmadığını vurgulayarak, taraftarlarını zafer sarhoşluğuna ve rehavete kapılmaması için durmadan uyarmak zorunda kalıyor.

Ancak bir Amerikan gazetesinin manşeti, Obama'nın kampanyasının bu çabasını daha da zorlaştıracak bir hava oluşturdu.

Seçimin "ortada" eyaletlerinden New Mexico'da 15 günde bir yayınlanan sol eğilimli "New Mexico Sun News" gazetesi, seçime 6 gün kala yayınlanan son sayısında "Obama Wins (Obama kazandı)" manşetiyle çıktı.

Gazetenin bir sonraki sayısı 8 Kasım günü yayınlanacak. Ancak gazete, o günü beklemeden "Obama kazandı" manşetini seçimden 6 gün önce yayınlanan sayısında kullandı.

Sun News'in bu manşeti, medyada ve politikada tartışmaya yol açtı. MSNBC haber kanalının kıdemli sunucularından Chris Matthews canlı yayında, Sun News editörlerine seslenerek, "Yaptığınız habercilik değil. Eğer habercilik yapacaksanız, önce haberin olmasını bekleyin" diye seslendi. Obama'nın kampanyası ve Obama destekçisi medya ise, bu tür manşetlere aldanılmaması, mutllaka oy vermeye gidilmesi çağrısında bulundu.

Sun News editörü Stephen Fox, Los Angeles Times gazetesine yaptığı açıklamada, sadece manşete bakılarak eleştirilmelerine tepki gösterdi. "14 sayfalık bir haber dosyası bu. Bütün verileri biraraya getirerek bu manşeti attık. Bundan sonraki sayımız seçimden 4 gün sonra. Bu tarihi zafer için geç kalmış olacaktık. Maşetimizden memnunum. Obama'yı çığ gibi büyüyen desteği görüyoruz. Bir bahçıvan gibi, bu zaferin ilk meyvesini elimizde tutmaktan gururluyuz" dedi. "Obama kazandı" manşeti atan gazetenin haberin altında, okurlarına "Biz her ne kadar sonunu söylediysek de sakın oy vermeyi ihmal etmeyin" çağrısı yapması da dikkat çekti.

Chicago Tribune gazetesinin hezimetini hatırlattı

Sun News'in manşeti tam 60 yıl önceki başkanlık seçiminde yaşanan benzeri bir medya skandalını da yeniden gündeme getirdi.

1948 yılı başkanlık seçiminde son saniyeye kadar anketlerde Cumhuriyetçi aday Thomas E. Dewey açık farkla önde olmasına rağmen, seçimi büyük bir sürprizle Demokrat aday Harry Truman kazanmıştı. Ancak ABD'nin önde gelen gazetelerinden Cumhuriyetçi Parti eğilimli Chicago Tribune gazetesi, sabah karşı alınan kesin sonuçları beklemeden anketlere güvenerek 3 Kasım günü, "Dewey, Truman'ı bozguna uğrattı" manşetiyle çıkmıştı. Ertesi gün, elinde bu manşete sahip Chicago Tribune gazetesi ile "Bize farklı söylendi" diye ironik bir demeçle poz veren Truman'ın fotoğrafı, basın tarihine geçti.

haber7



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs