En Sıcak Konular

Obama, Al Gore'un akıbetini paylaşabilir mi?

30 Ekim 2008 10:18 tsi
Obama, Al Gore'un akıbetini paylaşabilir mi? 
2000'deki başkanlık seçimlerini oyların çoğunluğunu alan Demokrat aday Al Gore'un değil; rakibi George W. Bush'un kazanması da benzeri senaryoları gündeme getiriyor.

ABD'de kritik başkanlık seçimine bir haftadan az bir süre kaldı. Demokrat aday Barack Obama, anketlerde Cumhuriyetçi aday John McCain'in önünde gidiyor.

Ancak geçtiğimiz hafta 12 puana kadar çıkan farkın gittikçe kapanması, 'Obama kazanamayabilir mi?' sorusunun daha fazla sorulmasına sebep oluyor.

2000'deki başkanlık seçimlerini oyların çoğunluğunu alan Demokrat aday Al Gore'un değil; rakibi George W. Bush'un kazanması da benzeri senaryoları gündeme getiriyor. Ancak, seçim sonucunu etkileyecek kritik eyaletlerden gelen son haberler Obama'nın elini güçlendiriyor.

Son anketlere göre Barack Obama, hem ülke genelindeki oylarda hem de "seçici delege" oylarında önde gidiyor. Demokrat ve Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu ve kazanmalarına kesin gözü ile bakılan eyaletlerin dışında "Swing States" denilen, sonucu her an değişebilecek eyaletlerde kazanırsa Obama'ya başkanlık yolu açılacak. Seçimin nabzını tutan haber sitelerinden Politico'daki genel sonuçlara göre, seçici delege oylarında Obama'nın McCain'e 375'e 163 üstünlüğü bulunuyor. Pollster.com araştırmasına göre ülke genelindeki oylarda yine Obama 7,2 puan önde görünüyor.

8 kritik eyaletin 6'sında Obama önde

Dün açıklanan anketler, seçimin sonucunu etkileyecek Colorado, Nevada, New Hampshire, Ohio, Pennsylvania ve Virginia eyaletlerinde Obama'nın liderliğini pekiştirdiğini gösteriyor. Florida ve Kuzey Caroline'da ise başa baş bir yarış var. Adaylar seçici delege sayısını etkileyecek yarışın başa baş geçtiği eyaletlere ağırlık veriyor. 2000 ve 2004 yıllarında bu eyaletleri Cumhuriyetçiler kazanmıştı.

Amerika'da seçmenler başkanı doğrudan seçmiyor. "İkinci seçmen sistemi" uygulanıyor. Seçimlerde, oylar adaylar için değil, halkı temsil edecek bir grup seçmen için kullanılıyor. Bu seçmen topluluğuna "Electoral College", üyelerine ise "seçici delege" ya da "ikinci seçmen" deniyor. Eyaletlerdeki oy dağılımına bakılacak; ancak belirleyici olan hangi adayın kaç oy aldığı değil, hangi adayın hangi eyaletleri kazandığı olacak. Seçimi kazanmak için toplam 270 seçici delegenin desteği gerekiyor. 4 Kasım'dan sonra, 15 Aralık'ta Amerika'nın 50 eyaletini temsil eden 538 seçici delege, Washington'da toplanarak seçim sonuçlarına göre başkan için oy kullanacak. İkinci seçmen sayısı, eyaletlerin Kongre'deki temsil oranlarına göre belirleniyor. İkinci seçmenler, temsil ettikleri eyaleti kazanan başkan adayına oy vermek zorunda. 270 ikinci seçmenden destek bulan aday, başkanlık seçimini kazanıyor.

Obama seçimi önde bitirdiği halde başkanlığı kazanamazsa bu Amerikan tarihi için bir ilk olmayacak. Daha önceki 1824, 1876, 1888 ve 2000 seçimlerinde önde bitiren aday başkan olamamıştı. 2000'de Demokrat aday Al Gore'la Cumhuriyetçi aday Bush arasındaki yarışı Florida eyaleti belirlemişti. Gore, seçimde ülke çapında Bush'tan yarım milyon daha fazla oy aldı. Ancak iki aday, Florida eyaletinde neredeyse berabere kaldıkları için haftalarca oy sayımı sürdü. Bush, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü ve Mahkeme oyların yeniden sayımını durdurarak Florida eyaletini Bush'un kazandığına karar verdi. Florida'yı temsil eden 25 ikinci seçmen, oylarını Bush'a verdi.

zaman



Bu haber 259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,735 µs