‘askı’ kampanyası | " /> ‘askı’ kampanyası | "/>

En Sıcak Konular

Savcıya ‘askı’ kampanyası

30 Ekim 2008 09:49 tsi
Savcıya ‘askı’ kampanyası  
HSYK Kurul Başkanı’nın ağzından Ergenekon savcısı Öz’ün terfisinin Aydınlık’ta çıkan ve yalanlanan haberler nedeniyle askıya alındığı iddia edildi. Ancak HSYK’da böyle bir karar alınmadığı ortaya çıktı.

TÜRKİYE’NİN karanlıkta kalan yakın tarihiyle hesaplaşmasına sahne olan Ergenekon terör örgütü soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün terfisinin Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından askıya alındığı iddia edildi. Dün Hürriyet başta olmak üzere bazı gazetelerde yer alan haberde, Kurul Başkanı Kadir Özbek’in ağzından ‘askıya alma’ haberleri verildi. Gerçekte böyle bir durum olmamasına rağmen haber gazetelere sızdırılarak HSYK’ya baskı yapılmaya çalışıldığı belirtildi.

BAŞKAN’IN AĞZINDAN YALAN

HÜRRİYET ‘Ergenekon Savcısı’nın terfi askıya alındı’ başlıklı haberinde ‘Kurul Başkanı Kadir Özbek de Hürriyet’e Öz ile ilgili birinci sınıf incelemesinin askıya alındığını doğrulayarak ‘Henüz inceleme aşamasında’ dedi. HSYK’nın askıya alma kararını Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in katılmadığı bir toplantıda aldığı belirlendi. HSYK’nın bu kararı Çine’de görev yaptığı döneme ilişkin incelemenin henüz sonuçlandırılmamasına dayandırıldı’ ifadelerine yer verdi.

HSYK: YAPILAN RUTİN İNCELEME

HSYK ise ‘askıya alma’ iddialarını yalanladı. HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, ‘Yapılan rutin bir işlem. Zekeriya Öz, birinci sınıfa ayrılmış bir savcı durumunda. Şimdi ise birinci sınıf olma incelemesine tabi. Yani birinci sınıf olma incelemesi demek, Yargıtay üyeliğine seçilme hakkına sahip olmak demek’ dedi. Zekeriya Öz’ün dosyasının Kurul’a geldiğini ve incelendiğini anlatan Ertosun şöyle devam etti:

15 GÜN İÇİNDE KARAR ÇIKAR

AYDINLIK Gazetesi’nin iddiaları var, başka gazetelerin başka iddiaları var, bazı sanık şahısların şikayetleri var. Biz Adalet Bakanlığı’na bu iddiaların hepsini inceleyin önümüze getirin dedik. Yani birinci derece olma durumunu askıya alma pozisyonu yok. O listede başka hakim ve savcılar da var. Savcı Öz belki 15 gün sonra birinci sınıf hakim olacak, belki olmayacak. İddiaları inceleyip karar vereceğiz.

Yalan haberi araştıracak

ERGENEKON sanıklarından İşçi Partisi’nin yayın organı Aydınlık Dergisi, Savcı Öz ile ilgili bir dosya hazırladı. Dergi, Zekeriya Öz’ün Aydın’ın Çine ilçesinde görevli olduğu dönemde ‘bir işadamı tarafından kafasına silah dayandığı, eşinin çarşaflı olduğu, esnafı haraca bağladığı, yolsuzluk yaptığı ve bu nedenle de Mutki’ye sürüldüğü’ iddiasında bulunmuştu. Öz’ün kafasına silah dayadığı ileri sürülen işadamı Mehmet Ocak, ‘Tamamen uydurma. Öz’ün birinden haraç istediğini de ne gördüm ne de duydum. Bu medya kuruluşlarına ihtarname gönderdim’ diyerek olayı yalanlamıştı. Öte yandan Öz’ün Çine’deki ev sahibi ve komşusu olan Ali Kandemir de ‘Çok efendi ve saygılıydı. Eşi çarşaflı filan değildi’ demişti. Şimdi HSYK bu haberin gerçek olup olmadığını araştırıyor.

Bakanlık soruşturma için vize vermemişti


SAVCI Zekeriya Öz hakkında daha önce Ergenekon sanıklarının yaptıkları şikayetler üzerine Adalet Bakanlığı bir inceleme yapmış ve Öz hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilmişti. Sanıklar Muzaffer Tekin ve Kemal Kerinçsiz ile avukat Turgut Kazan buna itiraz etmişti. HSYK, Öz hakkında karar vermek için Bakanlığın kararına yapılan itirazların da sonuçlanmasını bekleyecek. Savcı Öz birinci sınıf savcılığa yükseldiği takdirde Yargıtay’a seçilme hakkı kazanacak. Yapılan ‘askıya alma’ haberleriyle Savcı Öz’ün hem Ergenekon’un daha fazla üzerine gitmesini engellemeye çalışıldığı hem de ilerde Yargıtay üyeliğine seçilmesinin önüne geçilmeye çalışıldığı belirtiliyor.

star



Bu haber 331 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,725 µs