En Sıcak Konular

Müstakbel ABD başkanına 10 öğüt

30 Ekim 2008 09:01 tsi
Müstakbel ABD başkanına 10 öğüt 

Seçim yaklaştıkça müstakbel ABD başkanına tavsiye verenlerin sayısı da artıyor. Bu tavsiyelerin en ilginci ise Bill Clinton dönemi dışişleri bakanına ait...

ABD'de Barack Obama ve John McCain arasındaki başkanlık mücadelesinde son düzlüğe girilirken, çeşitli etkili çevrelerden müstakbel başkana tavsiyeler ve beklentiler de daha sık gündeme geliyor. Bu tavsiyeciller arasında en dikkat çekenlerden biri de Bill Clinton dönemi dışişleri bakanı Madeleine Albright. ABD'nin ilk kadın dışişleri bakanı olan Albright'ın, her iki partide parti içi adaylık mücadelesinin başladığı günlerde yazdığı tavsiye listesi, bugünlerde yeniden Amerikan medyasında kendine yer buluyor. Albright'ın, ilk olarak geçtiğimiz Ocak ayında Boston Globe gazetesinde yayınlanan makalesinde yeni başkandan yapmasını istediği 10 maddelik dikkat çekici liste şöyle;
 
1 - "Şartları da gözönüne alarak Irak'taki birlikleri eve güvenlik içinde getir."
 
2 - "Seçildikten sonra partiler üstü hareket et."
 
3 - "ABD, kaynakları, idealleri ve gelenekleri ile ayrıcalıklı bir ülke haline geldi. Kendisinde başkalarının uymasını istediği kurallardan kaçınma hakkı görerek değil. İşkence bir terörle mücadele yöntemi değil. Aksine, El Kaide'ye verilmiş, Amerika'yı küçük düşüren bir hediyedir."
 
4 - "ABD'nin bugün dünyanın büyük bölümünün gözünde adalet ve özgürlükle değil, şiddet ve kibirle özdeşleştiğini gör. Omaha Beach'ten çok Guantanamo Hapishanesi ile anıldığını anla. Bu imajı tek başına değiştiremezsin ancak yapabileceğin şeyler var sayın başkan; Dikkatli konuş; Sabırla dinle; Saygıyı, talep etmeden kazan; ve hergün gerçek şeytan üçgeni olan , fakirlik, cehalet ve salgın hastalıklara karşı savaş."
 
5 - "El kaide'yi zayıf yerinden vur. Bunlar, savaşçı değil. Kadınları, çocukları ve Müslümanları öldüren katiller. Gayri islami yöntemlerine rağmen, bunları "İslami terörizm" olarak anmaktan vazgeç. ABD başkanı olarak, "Judeo - Christian - İslamic (Yahudi- Hristiyan - İslami)" geleneğe sıklıkla vurgu yap."
 
6 - "Bush'un bu konudaki yanlışları, dünyada demokrasiyi teşvik etmekten seni alıkoymasın. Özgürlük tutkusunu bir kenara bırakırsak Amerika olmayız. Ancak, demokrasinin empoze edilen birşey olmadığını, evrimsel bir mücadele olduğunu unutma."
 
7- "Amerikalılar güven ve onlara her zaman gerçeği söyle."
 
8 - "Dürüstlüğü ödüllendir. Dalkavuluğu değil. Yoldan sapacağın zaman seni uyarma cesaretine sahip danışmanlara ihtiyacın olduğunu unutma."
 
9 - "Gemişten ibret al ancak geçmişin klişelerinin de geleceğin politikalarını dikte etmesine izin verme. Dünya, asla aynı noktada iki kez durmuyor, hızla değişiyor."
 
10 - "Rushmore* dağını unut. İnsanların oyları ile seçilmiş bir politikacı olduğunu bil. Tanrı tarafından seçilmiş bir kurtarıcı olmadığını bil. Büyüklük arayışı ile büyüklük elde edemezsin. Aklıselim ile, cesaret ile görevini onurlu bir şekilde bitirme çabasıyla büyük olursun."
 
* Rushmore, ABD'nin Güney Dakota eyaletinde bulunan ve üzerinde ülke tarihinin 4 büyük başkanının yüzlerinin heybetli bir şekilde kazındığı dağ.
 
 

haber7



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,228 µs