En Sıcak Konular

Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı

29 Ekim 2008 21:02 tsi
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile üstü açık bir araçtan, geçit törenine katılan birlikleri atlı polisler eşliğinde denetlemesi ve vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutlamasının ardından, protokoldeki yerini almasıyla başladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Bu sırada, Türk Hava Kurumu paraşütçüleri atlayışlarını gerçekleştirdi.

Paraşüt gösterileri, Kara ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi'nin yaptığı atlayışla sürdü. Renkli sisler eşliğinde paraşütçüler, Türk bayrağı, Atatürk posteri ile Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdılar.

Paraşütçüler, Türk bayrağı ile Atatürk posterini Şeref Tribünü önüne gelerek, açtılar. Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan paraşütçüler, hem protokol hem de vatandaşlar tarafından alkışlandı.

-GEÇİT TÖRENİ-

Halk oyunlarının ardından, gösteriler TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pistteki yerini almasıyla devam etti.

Karargah askerlerinin geçişinin ardından sırasıyla muharip gaziler ve iç güvenlik harekatı gazileri, 81 ili temsilen Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, sancakları taşıyan askerler, Ankara Garnizonuna bağlı askerler, büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı izci grupları ile Başkentteki bazı okullardan gelen öğrenciler tören alanından geçtiler. Türk bayraklarının ve sancakların geçişinde protokolün tamamı ayağa kalkarak, bayrak ve sancakları selamladı.

Öğrencileri sırasıyla Kızılay görevlileri ve gönüllüleri, Polis Akademisi Boru ve Trampet Takımı önderliğindeki Polis Akademisi ve Polis Koleji öğrencileri, Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu öğrencileri, Kara, Deniz, Hava ve Jandarma askerlerinden oluşan karma tabur, GATA Hemşirelik Yüksekokulu öğrencileri, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı izledi.

Geçit töreni, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs savaşlarında yer alan askerleri temsil eden tarihi bölük ve atlı tören kıtasının geçişiyle sürdü.

TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pisti terk etmesinin ardından, Genelkurmay Başkanlığı Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğü ile Ankara Kulübü Seğmenleri tören geçişi yaptı.

Motorize polis birlikleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi motorize zabıta ekipleri, Kızılay'a ait araçların geçişini, Sivil Savunma araçlarının geçişleri izledi.

Türk Kara Kuvvetleri'ne ait zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler de geçişte bulundu.

Pistten Leopard-1 ve M-60 tanklarından birer bölük geçerken, UH-1, Cobra, Skorsky ve Couger helikopterleri de aynı anda pist üzerinden geçişlerini gerçekleştirdiler. Bunu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F-16 ve F-4 savaş uçaklarının kollar halinde uçuşu takip etti.

Cumhurbaşkanı Gül, tören geçişini Orgeneral Başbuğ ile birlikte ayakta izledi.

AKM Tören Alanı'ndaki resmi geçit, Cumhurbaşkanı Gül, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni ve alkışlarla izlenen, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ''Türk Yıldızları''nın gösterisi ile tamamlandı.

Tören alanı ve çevresindeki binalar, Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle donatıldı. Tören alanında tarihteki Türk devletlerinin bayrakları da yer aldı.

Başbakan Erdoğan'ın tören süresince konuk Pakistan Başbakanı Gilani ile zaman zaman sohbet ettiği görüldü.

İZMİR'DE COŞKULU KUTLAMA

Cumhuriyet Bayramı, bütün yurtta olduğu gibi İzmir'de de coşku ve sevinç gösterileriyle kutlandı. Vali Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun vilayette tebrikleri kabul etmesiyle başlayan törenler, Cumhuriyet Meydanı'nda halkın selamlanmasıyla devam etti. Halk oyunları gösterilerinin ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklâl Marşı hep bir ağızdan söylendi.

Vali Kıraç, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, cumhuriyetin ilanıyla birlikte özgürlüklerin de önünün açıldığını ifade etti. Kıraç, "Cumhuriyet rejimi, bir yurttaşlık bilinci oluşturmuştur. Vatandaşlar arasında eşitliği sağlayarak, herkese ülke yönetimine katılma ve ülkenin geleceğini belirleme hakkı vermiştir." dedi. Ardından öğrenciler şiir okudu, kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşte öğrenciler, sivil toplum örgütleri, polis ve askeri birlikler halkı selamladı. Denizde ise kayıklarla geçit töreni yapıldı. Askeri uçak ve helikopterler de renkli görüntüler oluşturdu.

Çok sayıda kişinin katıldığı törende küçük çocukların bayrak ve balonlarla coşkuya ortak olması, ayrıca fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla görüntü çekmeye çalışanlar, ilginç görüntüler oluşturdu. Tören sonunda vatandaşlar, koltuk değnekleriyle aracına binen Başkan Kocaoğlu'na geçmiş olsun dileklerini iletti.


-DİYARBAKIR-

Diyarbakır'da, Valilik önünde düzenlenen kutlamalarda, Vali Hüseyin Avni Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ve Diyarbakır Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Mutlu, törende yaptığı konuşmada, Büyük Önder Atatürk'ün ''en büyük eserim'' diye nitelendirdiği Cumhuriyetin 85. yılını, tüm yurtta coşkuyla kutladıklarını belirterek, ''Diyarbakırlılar, bu güzel şehre reva görülmek istenen tabloyu ibretle izleyip, sorumluları vicdanlarında mahkum edecektir'' dedi.

Mutlu, şöyle konuştu:

''Binlerce yıllık geçmişiyle tarihe tanıklık eden güzel şehir Diyarbakır. Asırlardır kutlu milletime yar, 85 yıldır Cumhuriyetimize şehir oldun. Senin sevdalın, bir taşına bin can verecek milletim, başında hep birlikte nöbet tuttu. Biliyoruz, şimdilerde senin aydınlık ufkuna kara tüller germek isteyen acı ve kederi sana layık görenlerden rahatsızsın. Onlar diyorlar ki; sevgi yerine nefret, kardeşlik yerine ayrılık bu şehre hakim olsun. İş arayan işsiz, aş arayan aşsız, yol arayan yolsuz, huzur arayan huzursuz, refah arayan yoksul, su bekleyen topraklar susuz kalsın istiyorlar.

Ey gül şehri Diyarbakır merak etme, üzerine atılmak istenen kara örtüyü yırtıp atacak, seni sevgiyle sarıp büyütecek ve koruyacak hemşehrilerin ve devletin buna asla fırsat vermeyecektir. Diyarbakır insanının temiz sevgi dolu yüreğine hüzün, umutsuzluk ve hatta korkuyu layık görenlere, iş adamına, tüccarına, esnafına, gencine, kızına, erkeğine, kadınına tehditler savuranlara şüphe yok ki Diyarbakırlılar, en güzel cevabı verecektir. Bu güzel şehre reva görülmek istenen tabloyu ibretle izleyip sorumluları vicdanlarında mahkum edecektir.''

Öğrencilerin şiir okumalarının ardından yapılan geçit töreniyle kutlamalar sona erdi.

Kutlama sırasında F-16 savaş uçakları da gösteri alanının üzerinde uçuş yaptı.

Kutlamalar tüm yurtta da törenlerle kutlandı.



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs