Putin'den dolar karşıtı hamle | " /> Putin'den dolar karşıtı hamle | "/>

En Sıcak Konular

Putin'den dolar karşıtı hamle

29 Ekim 2008 17:51 tsi
Putin'den dolar karşıtı hamle Putin, Çin başbakanına ikili ticarette adım adım dolardan çıkılmasını ve ulusal para birimlerinin kullanılmasını teklif etti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Çin Başbakanı Wen Jiabao ile Moskova'da biraraya geldi. Uzun vadeli enerji işbirliğinin görüşüldüğü toplantıda Putin, Çinli meslektaşına, ikili ticarette adım adım dolardan çıkarak ulusal para birimlerinin kullanılmasını önerdi.

2008 yılında, iki ülke toplam ticaret hacminin 50 milyar doları aşması bekleniyor.

Putin, dolar üzerinden ticaretin devam etmesinin beraberinde büyük riskler taşıdığına dikkat çekerek, «İki ülke arasıdaki ticarette doların dışında başka bir yol geliştirmeliyiz. Ulusal para birimlerimizin kullanımını yaygınlaştırmalıyız' önerisi getirdi.

Moskova'da düzenlenen Çin-Rusya İş Formu'nda bir konuşma yapan Jiabao da dünyanın yeni bir finans sistemine doğru ilerlediğine dikkat çekerek, Rusya-Çin işbirliğinin stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Jiabao, 'Rusya ve Çin gelişmekte olan ekonomilerle birlikte dünya ekonomisinin istikrarlı hale gelmesini sağlayabilir. Küresel mali kriz nedeni ile bir kısım etkilenmeler olsa da iki ülke de ekonomik büyümeye devam edecek.' dedi. Çin Başbakanı, Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğini de desteklediğini ifade etti.

Ayrıca, Küresel mali kriz ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeni ile yatırım projelerinde sorun yaşayan Rus enerji şirketleri Rosneft ve Transneft'e Çin'den destek geldi.

Çin'in, Rusya'da 20 yıllık uzun bir dönemi kapsayan yıllık 300 milyon ton petrol alım anlaşması için çalışmaları sürdürdüğü kaydediliyor. Buna göre Rosneft, Çin'den 12-15 milyar dolarlık kredi alırken, Transneft de 8-10 milyar doalrlık kredi alacak. Ödemeyi peşin alacak Rus enerji şirketleri petrol sevkiyatını da 20 yıl içinde gerçekleştirecek.

Haber7



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,537 µs