En Sıcak Konular

Yukarı Karabağ zirvesine 4 gün kaldı

29 Ekim 2008 17:49 tsi
Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan toprakları Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili üçlü zirve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in inisiyatifi ile Kremlin'de 2 Kasım'da başlayacak.

 Zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katılacak. Zirve teklifini geçen hafta Erivan temaslarında dile getiren Medvedev iki ülkenin sorunlarının siyasi yolla çözülmesini istiyor. Uzmanlar Moskova zirvesinin bölgede barış adına önemli bir fırsat olacağı değerlendirmeleri yapıyor. Türkiye'nin Ermenistan açılımı, küresel mali kriz ve Gürcistan savaşı nedeni ile Ermenistan'ın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı ve Azerbaycan seçimlerinin tamamlanmış olması bölge ülkelerini barışa yaklaştırıyor.
Kremlin de bölgede barışın sağlanmasına şimdiye dek hiç olmadığı kadar destek veriyor. Bölgede barışa bu kadar yakın olunmasının en önemli gerekçesi Gürcistan'la Rusya arasında devam eden beş günlük savaş. Bölgede çıkacak yeni bir istikrarsızlık ortamı Moskova'yı zor durumda bırakabilir. Kremlin'in barış istemesinde ikinci gerekçe Azerbaycan petrollerinin daha çok Moskova üzerinden akmaya başlaması.

Moskova Bakü'yü batıya doğru itmek yerine ilişkileri geliştirme çabasında. Medvedev ve Aliyev arasında son dönemde sıklaşan telefon görüşmeleri bunun gerekçesi. Bir diğer önemli konu ABD'de 4 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri. Washington seçimlerle uğraşırken Kremlin bölgede inisiyatifi ele geçirmek istiyor. Seçimlerden sonra ABD'nin bölgeye yeniden dönme ihtimali çok yüksek.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan Moskova'da yapılacak görüşmelerin Madrid prensipleri çerçevesinde olacağını söyledi. Kasım 2006'da yapılan zirvede iki ülke cumhurbaşkanları 10 maddeden oluşan çözüm sürecinde uzlaşı sağlamıştı. Burada Karabağ'da ve diğer yedi Azeri bölgesinde işgalin sona ermesi, mültecilerin evlerine dönmesi ve Yukarı Karabağ'da referandum yapılması temel prensipleri üzerine kuruluyor. Temel sorun şu an sıralamada yer alıyor. Bakü Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığının asla kabul edilmeyeceği konusunda ısrarlı.

RUSYA'NIN YUKARI KARABAĞ BARIŞ ÖNERİSİ

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili ve Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü direktörü Konstantin Zatulin Rusya'nın barış önerisinin Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan'a ait yedi bölgeyi bu ülkeye geri vermesi ve Yukarı Karabağ'a bağımsızlık verilmesi prensiplerine dayandığını ifade etti. Rusya-Gürcistan savaşı sonrası Kafkaslarda durumun tamamen değiştiğini kaydeden Zatulin: "Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığının tanınması ve yedi bölgenin Azerbaycan'a iade edilmesi çerçevesinde oluşturulan çözüm paketinde uzlaşı sağlanılmasını ümit ediyorum." dedi.

Ria Novosti politika uzmanı İldar Velizade de Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Bakü'nün yedi bölgenin iadesi ve karşılığında kapıların açılması konusuna sıcak bakabileceğini söyledi. Velizade Yukarı Karabağ konusunun Moskova zirvesinde gündeme gelmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, "Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığını Azerbaycan'da hiç kimse tanıyamaz. Buna evet diyecek siyasi irade kendi sonunu hazırlamış olur. Bu konu ilk toplantıda gündeme geleceğini sanmıyorum. En zor konu en sona bırakılacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ve ardından Azerbaycan'a gerçekleştirdiği ziyaretin süreci doğrudan etkilediğine değinen Velizade, "Rusya Türkiye'nin Ermenistan temaslarından memnun oldu. Türkiye Azerbaycan'a etkisi olan bir ülke. Rusya Gürcistan savaşı sonrası Ermeni sorununun çözülmesini istiyor. Gül'ün Ermenistan ziyareti de bölgede barış talebini artırdı. Moskova temaslarından olumlu sonuç alınacağını bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

cihan 



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,668 µs