Kuzey Irak'ta iç savaş çıkabilir | " /> Kuzey Irak'ta iç savaş çıkabilir | "/>

En Sıcak Konular

Kuzey Irak'ta iç savaş çıkabilir

29 Ekim 2008 17:45 tsi
Kuzey Irak'ta iç savaş çıkabilir K. Irak'ta, Kerkük referandumu ve Diyala'daki peşmerge gerilimlerinden sonra bir kıvılcım daha; Musul kimin olacak?

Musul'da son günlerde Bağdat yönetimi tarafından yeni bir askeri politika uygulamaya konuluyor. Bu politika, bölgedeki Kürt peşmergelerin yerine Arap askerleri getirmek. Kuzey Irak yönetiminin etkisini azaltmaya yönelik girişimler olarak yorumlanan yeni uygulama, sadece peşmergeleri değil Amerikalıları da iç çatışma ihtimalinden dolayı ciddi şekilde kaygılandırıyor. Kürtler ile Araplar arasında bölgede başlayacak bir çatışmanın genelde ülkeyi özelde ise Kuzey Irak'ı bir iç savaşın eşiğine götürebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Şii tarafı temsil eden Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Musul'dan Kürt birlikleri çıkarıp Bağdat yönetimine bağlı devlet polisi ve askerini bölgeye yerleştirme konusundaki çalışmaları son günlerde hızlandırdı.

Maliki hükümeti son günlerde Musul'da bulunan radikal Arap gruplarla bir anlaşma imzalama konusunda da girişimler başlatmıştı. Bu gruplar ise Mesut Barzani liderliğindeki Kuzey Irak yönetimiyle büyük problemler yaşıyor.

Uzmanlar Bağdat yönetiminin merkeze bağlı güçleri Musul'a yerleştirmesi konusundaki kararlılığının, ülkedeki farklı unsurların tekrar silaha sarılmasına sebep olabileceğini belirtiyor.

Geçen hafta içerisinde Amerikanlı komutanlar Bağdat yönetimi ve Kürtler arasında olağanüstü toplantılar düzenledi. Bu durumu bazıları, Amerikan yönetiminin yavaş yavaş bölgeden çekildiğine işaret olarak yorumlasa da genel kanaat, Kuzey Irak'ın tehlikeli gelişmelere sahne olabileceği şeklinde. Çünkü Irak'ta görev yapan yüksek rütbeli Amerikalı bir askeri yetkilinin; 'Hükümetle Kürtler arasında olası bir savaşta, Amerikan kuvvetleri barış gücü olmayacak, aksine kenara çekilecektir.' ifadesini kullandığı söyleniyor.

Maliki yönetiminin bu kritik dönemde başlattığı yeni askeri politikaların, hem Musul'da Kürt askeri güçlerinin etkisi azaltmaya, hem de bölgenin merkeze bağlılığını denemeye yönelik olduğu tahmin ediliyor.

Siyasi kaynaklar, Musul'daki son siyasi durumun Mesud Barzani'nin ABD ziyaretinde de etraflıca masaya yatırılacağını düşünüyor.

Irak'ta Araplar ile Kürtler, daha önce de, Kerkük referandumu ve peşmergelerin Arap şehri güçlerini çekmemesinden sonra gerginlik yaşamıştı.

 

Geçtiğimiz günlerde ise Irak'taki Sünni Irak Uzlaşma Cephesi ile Şii Birleşik İttifak, Kürtlerin Irak ordusunun silahlanması konusundaki şartlarını reddetmiş ve Erbil'e sert bir nota vermişti.

 

Washington Post'ta geçtiğimiz ay yer alan bir haber yorumda, Iraklı Kürtlerin, çaktırmadan, Arapların yaşadığı alanları silahlı güçlerle denetim altına aldığı yazılmıştı.

 

Gazetenin haberinde, bu alanın genişliğinin, doğu-batı ekseninde 500 kilometreyi bulduğu ve güney yönünde bazı yerlerde 120 kilometre derine indiği de kaydedilmişti.

Dünya Bülteni



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs