En Sıcak Konular

Altın ve petrolde son durum

29 Ekim 2008 17:47 tsi
FED'in faiz indirim beklentisi piyasalara yaradı, altın ve petrol yükseliyor.

Ülkeler, çok kısıtlı faiz kamçısıyla büyüme ve enflasyonu kontrole çalışırken, bir anda kaçan ABD dolarlarını boş gözlerle seyredip, Bretton Woods kurumlarından IMF'nin soluğunu enselerinde hissettiler. ABD Merkez Bankası (FED)'nın bu akşam alacağı muhtemel faiz indirimi ve bu ülkede fiilen piyasaya girecek 125 milyar dolar piyasaları olumlu etkilerken, dün önemli ölçüde prim yapan New York Dow Jones ve Nasdaq ile Alman Dax Endeksi, bugünkü işlemlerde aynı başarıyı gösteremedi.
Uluslararası piyasalarda, günlerdir düşen altın ve petrol fiyatları, hisse senetlerindeki kıpırdanma ve doların değer kaybetmesi ile yükselmeye başladı. ABD petrolü 66 dolara, Brent türü ham petrol 64 dolara çıkarken, altının onsu yeniden talep görerek 766 dolara kadar çıktı. Dünyada artan para arzının getirdiği faiz düşüşü altının yolunu açtı. Altının yeni hedefi 780 dolar seviyesi. Dövizde ise zaten nominal şişen dolar kuru yeniden inmek zorunda kalınca, piyasa bunun düzeltmesini yaptı. Dolar 1.60, Euro ise 2.150'lerde seyrederken, Euro/dolar paritesi ise yeniden 1.29'un üzerine çıktı.

Uluslararası piyasaları sarsan, ülkeleri korkutan küresel finansal krizde alınan tedbirlerin sonucu merakla beklenirken, insanlar üretime dayalı reel ekonominin önemini bir kez daha kavramak zorunda kaldı. Ünlü dolar milyarderi George Soros, küresel finansal krizin hedge fon endüstrisinin (yüksek riskli yatırım fonları) mevcut büyüklüğünü en az üçte birine kadar azaltacağını söyledi. Soros, Hedge fonların bir krizden geçtiğini ve tahminen risklerin kaynağı bu fonların dünyadaki büyüklüğünün üçte iki ya da yarısı kadar küçüleceğini ifade etti. Ekonominin istikrarı için düzenleyicilerin kredi piyasalarını denetlemesi gerektiğine dikkat çeken Soros, finansal yapının artık geçmişte olduğu kadar karlı olmayacağını söylemek zorunda kaldı.

cihan
 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    35,494 µs