Moskova Türkiye'yi yeniden keşfediyor | " /> Moskova Türkiye'yi yeniden keşfediyor | "/>

En Sıcak Konular

Moskova Türkiye'yi yeniden keşfediyor

29 Ekim 2008 17:13 tsi
Moskova Türkiye'yi yeniden keşfediyor Rus basını ard arda Türkiye analizleri yayınlamaya başladı. Analistler Erdoğan için 'Türkiye'li Putin' lakabını kullanıyor. Markov: Türkiye'yi yeniden keşfetmek gerekiyor...

Rus İzvestiya gazetesi Türkiye'nin sadece bir tatil bölgesi veya alışveriş yapılan bir "süpermarket" olmadığını belirterek, Türkiye'yi "siyasi ve ekonomik" müttefik olarak keşfetmenin zamanının geldiğini duyurdu.

İzvestiya, bugünkü sayısında Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı ve Rus parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili Sergey Markov'un Türkiye ile ilgili detaylı analizine yer verdi.

Rus turistlerin 15 yıl önce Türkiye'yi ana tatil merkezlerinden biri olarak keşfettiği ve 15 yıl içinde rekor sayıda Rus vatandaşının Türkiye'ye turist olarak gittiğini söyleyen Markov, "Bundan daha önce Rus bavul ticareti yapanlar Türkiye'yi bir büyük süpermarket olarak keşfetmişlerdi ve Rusya'yı Türk mallarıyla doldurmuşlardı" dedi.

Türkiye'yi soğuk savaş yıllarında NATO'nun ve ABD'nin ortağı olarak gördüklerini kaydeden Markov, "Bugün artık Türkiye'yi siyasi ve ekonomik müttefik olarak keşfetmenin zamanı geldi. Biz bu ülkeyle tarihimizi Rus-Türk savaşlarının içinden bakarak görüyoruz. Ancak devir değişiyor ve Türkiye de başka bir ülke oldu" ifadesini kullandı.

Markov, gelecek yıllarda Türkiye'yi büyük değişikliklerin beklediğini ve Türkiye'nin dünyada yeni bir yer aradığını belirterek, "Çünkü Türkiye dış politikasının öncelikli görevleri arasında olan AB üyeliği ve ABD ile stratejik ortaklık düşünceleri giderek sıfıra yaklaşıyor. Şimdi Türkiye'deki elit kesim, 'Nereye gidelim' sorusunu daha keskin bir şekilde soruyor" dedi.

Türkiye'nin elbette ABD ve AB'den daha bağımsız hale gelmek zorunda kalacağını ve yeni ortaklar arayacağını savunan Markov, "Rusya Türkiye'ye stratejik ve ekonomik ortaklık teklif etmelidir. Türkiye, siyasi olarak sonuna kadar değerlendirilmemiş bir ülke. Yarım yüzyıldan bu yana ABD, NATO ve AB'nin gölgesinde yaşayan Türkiye, jeopolitik dev, ancak siyasi cüce halindedir" ifadesini kullandı.

"ORTAK EKONOMİK BÖLGEYE TÜRKİYE DE DAVET EDİLEBİLİR"

Markov, siyasi süreçlerin hızla geliştiği bugünlerde herkesin Türkiye'nin küresel sorunların çözümündeki önemini anlayacağından emin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Rusya'nın da yeni ve geleneksel olarak alıştığının dışında müttefiklere ihtiyacı var. Çünkü Rusya'nın da batıyla son 17 yıl boyunca yürüttüğü ortaklık siyaseti, çok ciddi engellerle karşılaşmakta. Rusya, Belarus ve Kazakistan ile Ortak Ekonomik Bölgeye Ukrayna'nın yerine girmesi için Türkiye'ye teklifte bulunabilir. Türkiye'nin Ortak Ekonomik Bölgeye girmesi halinde, daha sonra Azerbaycan'ın da buraya dahil olması beklenebilir. Bu gelişmelerin ardından pişman olacak Ukrayna, yeniden bu örgüte üye olabilir."

Rusya ve Türkiye'nin ekonomik sistemlerinin birbirlerine rakip olmadığını, Türkiye'de olmayan şeylerin Rusya'da bulunduğunu belirten Markov, "Enerji kaynakları, doğal zenginlikler, gelişmiş bilim merkezleri, nükleer ve uzay teknolojileri gibi... Türkiye'de de Rusya'da olmayan çok şey var. Transit olarak kullanılabilinen bölgeler, iş gücü, orta ve küçük ölçekli işletmeler, turizm vs." dedi.

"TÜRKİYE VE RUSYA'NIN YENİ PAZARLARA İHTİYACI VAR"

Markov, Rus ve Türk yatırımlarına bu ülkelerin ekonomik çerçevelerinin dar gelmeye başladığını ve 2 ülkenin de yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu belirterek, "AB pazarı daha da kapalı duruma gelmekte. NATO üyeliği Türkiye'nin başlıca sorunlarının çözümüne yardımcı olmamakta. Ortak Ekonomik Bölgeye üyelik, Türkiye'nin ABD ve AB ile görüşmeler sürecinde durumunu iyileştirecek, ekonomisini güçlendirecek ve iç politikasına büyük katkı sunacak" diye konuştu.

Batı taraftarı olarak bilinen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bile ülkesinde "Türkiyeli Putin" lakabını aldığını söyleyen Markov, şunları kaydetti:

"Erdoğan, 2008 Ağustos ayında Rusya'ya gelerek ABD ve Gürcistan'ı değil, Moskova'yı desteklediğini açıkladı. Rusya da bu ülkeye, yeni dostlar arayan Türkiye'ye, yeni alternatifler önermeli. Ortak Ekonomik Bölgeye üyelik ve stratejik müttefiklik gibi... Türkiye'yi bugün kutladığı Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tebrik ediyoruz. 29 Ekim gününde, Rusya'nın Türkiye'yi tanıyan ilk devletlerden biri olduğunu, ona doğrudan askeri ve siyasi yardım yaptığını hatırlatmak gerekiyor. 21'inci Yüzyılın başında Türkiye ile Rusya arasında yeni ekonomik ve siyasi ortaklık kurmak için yeni bir dönem başlıyor. Türkiye'yi yeniden keşfetmek gerekiyor."

Star



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs